Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde cilt hastalıkları konusu özellikle de köpek sahipleri tarafından sıklıkla araştırılan bir husus oluyor. Köpeklerde en yaygın görülen hastalıkların başında cilt hastalıkları gelir. Yaygın görülen bu soruna karşı köpek sahiplerinin gerekli bilgiye sahip olması ve gerekli tedbiri alması oldukça önemlidir. Bu konuda bilgi sahibi olunmasıyla köpeklerde meydana gelen herhangi bir cilt rahatsızlığının fark edilmesi ve tedavi sürecine başlanması daha hızlı olacaktır.

Köpeklerde gözlenebilecek birçok cilt hastalığı mevcuttur. Köpek sahipleri herhangi bir bulgu fark ettiğinde derhal veteriner hekimlerle irtibata geçmelidir. Köpeklerde hangi cilt hastalığının olduğunun tespit edilmesinde veteriner hekimler önemli bir rol oynar. Gerekli testler yapıldıktan sonra doğru bir teşhisin yapılması mümkün olur. Teşhisin ardından en uygun tedavi planlaması ile tedavi sürecine başlanabilir. Peki Köpeklerde cilt hastalıkları nelerdir? İşte detaylar!

Köpeklerde Cilt Hastalıkları

Köpeklerde Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde meydana gelen cilt rahatsızlıkları temel olarak ikiye ayrılır. Bunlar tedavi edilebilen ve tedavi edilemeyen cilt hastalıklarıdır. Tedavi edilemeyen cilt rahatsızlıklarında hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak üzere köpeklerin günlük yaşamı ile ilgili çeşitli değişiklikler yapılır. Bu değişiklikler köpeklerin kullandığı ürünlerden başlar. Ayrıca gerek görülürse çeşitli takviyeler de verilir. Tedavi edilebilen hastalıklarda ise sorunun kökenine inilerek rahatsızlığın tedavisi gerçekleştirilir. Bu süreç yaklaşık 4 hafta gibi bir süreyi kapsar. Köpeklerin cildinin tam olarak kendini toparlaması ise çok daha uzun sürebilir.

Cilt hastalığı olan köpeklerde yoğun bir kaşıntı, deride döküntü, kızarıklık ve huzursuz hareketler gözlenir. Bu gibi durumlar fark edildiğinde ihmal edilmemelidir. Köpeklerde cilt hastalıkları aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Köpeklerde Deri Tümörü

Köpeklerde derideki yumrular ile kendini gösteren cilt kanseri hastalığı meydana gelebilir. Deride bu değişikliğe sebep olan bu tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. İyi huylu olan deri tümörlerinin gelişimi kötü huylu tümörlere göre çok daha yavaştır. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılma yönünde ilerlemezler. Alındıktan sonra tekrar oluşma riski de bulunmaz. Ancak kötü huylu olanlarda bu durum tam tersidir. Kötü huylu deri tümörleri oldukça hızlı bir şekilde oluşur, büyür ve vücudun diğer bölgelerine ilerlemeye devam ederler. Sert yapıları ve yayılımcı hareketleri ile deriyi yırtıp kanamalara neden olmaları da mümkündür. Cilt üzerinde birden beliren yumru şeklindeki yaralar ve yaraların iyileşmesinin oldukça yavaş olduğu durumlarda cilt kanserinden şüphelenilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Karpuz Yiyebilir mi?

Köpeklerde Nasır

Köpeklerde cilt hastalıkları arasındadır. Köpeklerde nasırın oluşma sebebi köpeklerin beton gibi sert zeminlerde uzanması veya sert zeminlerle temas etmesi olmaktadır. Genellikle daha kısa tüylere sahip olan köpeklerde görülür. Vücudun kalça, bacak, dirsek ve topuk kısımlarında ortaya çıkar. Nasır meydana gelen noktalardaki cilt kalınlaşır. Cilt renginde grileşme olur. Tüy dökülmesi ve cilt buruşması sorunu yaşanır. Hastalık ihmal edilirse ve tedavi edilmezse ciltte yangılı yaralar görülene kadar kötüleşebilir. Köpeklerde bu cilt hastalığının önlenmesi için köpeklerin temas ettiği ve uyudukları yüzeyin daha yumuşak olması sağlanmalıdır.

Köpeklerde Yangılı Lekeler

Yangılı lekeler, parazitler başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşurken ve özellikle tüyleri daha kalın yapıda olan köpeklerde kendini gösteren bir cilt rahatsızlığıdır. Çeşitli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan yangılı lekelerin olduğu bölgelerde yuvarlak bir şişlik meydana gelir. Tedavi edilmediği sürece büyümeye devam eden bu lekeler köpeklere büyük bir acı hissettirir. Bu nedenle bu yangılı lekeler fark edildiğinde büyümelerine izin verilmeden derhal veteriner hekimlerden destek alınmalıdır ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Bu cilt hastalığının tedavisi için yangılı lekelere sebep olan sorunun da ortadan kaldırılması gerekir.

Köpeklerde Sarılık

Köpeklerde cilt hastalıkları arasında konumlanır. Sarılık hastalığı adından da anlaşılacağı üzere diş etleri, gözler, kulaklar ve ciltte meydana gelen sararma ile kendini gösterir. Sarılık hastalığı, köpeklerin vücudundaki başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkar. Sarılık hastalığına genellikle kırmızı kan hücrelerinde görülen bozukluklar veya çeşitli karaciğer hastalıkları sebep olur. Bu hastalıkların kesinlikle ciddiye alınması gerekir. Bu hastalığın bir belirtisi olarak ortaya çıkan sarılık hastalığı ciddiye alınmazsa ilerleyen süreçte başka belirtiler de görülecektir.

Köpeklerde Hipotiroidi

Tiroid bezleri, vücudun metabolizma hızını düzenlemede etkili olan bir hormonun salgılanmasında rol alır. Bu nedenle vücut için oldukça önemli bir fonksiyonu gerçekleştirdiği söylenebilir. Çeşitli nedenlerle köpeklerdeki tiroid bezinin ürettiği hormon seviyesi olması gereken düzeyin altına düşebilir. Buna bağlı olarak metabolizma hızında da ciddi bir düşüş yaşanır. Metabolizma hızındaki düşüş ile köpeklerin kilo alması kolaylaşır. Ayrıca çok soğuk olmasa bile üşüdükleri gözlenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Yüzmeyi Seven Köpek Cinsleri

Köpeklerin cildinde de çok belirgin değişiklikler yaşanır. Ciltte yağlanma, kepeklenme, tüy dökülmesi, bakteriyel cilt enfeksiyonları ve kulak enfeksiyonları meydana gelebilir. Hipotiroidi olarak adlandırılan bu hastalığın tedavisi için ilk olarak kan testleri ile hormon düzeyleri tespit edilir. Hormon düşüklüğü fark edildiğinde ise tedavi için tiroid hapları kullanılır. Bu haplar ile bu hastalığın yaklaşık bir ay içerisinde tedavisi yapılabilir. Ancak hastalığın ciltte sebep olduğu hasarların tam olarak ortadan kalkması çok daha uzun sürebilir.

Köpeklerde Cushing Sendromu

Köpeklerde cilt hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biri de budur. Cushing sendromu, köpeklerde böbreküstü bezlerde görülen bir soruna bağlı olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır. Cilt kuruluğu, ciltte incelme ve kararma, tüy dökülmesi, vücudun çeşitli bölgelerinde kalsiyum birikmesi, aşırı iştah, aşırı susama, sık tuvalete çıkma, karaciğerde büyüme, karın kaslarında zayıflama ve karında şişlik gibi belirtiler ile kendini gösterir. Cushing sendromu olan köpeklerin çeşitli bakteriyel hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı olan direnci de düşer. Bu da başta idrar yolları, solunum yolları ve cilt üzerinde enfeksiyonlar görülmesine neden olabilir. Bu hastalığın tedavisi için sorunun tam nedenine ve hastalığın durumuna göre ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale tercih edilebilir.

Köpeklerde Apse

Köpeklerde cilt hastalıkları listesinde yer alır. Cilt içinde bir yara veya ısırık gibi nedenlerle sıvı birikmesi yaşanması ile beraber oluşan kırmızı şişliklere apse denir. Apse olan bölgeler nedeniyle köpekler acı hisseder. Bazı durumlarda bu apseler kendiliğinden patlayarak geçebilir. Apse patladıktan sonra bulunduğu bölgenin hijyenine özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda ise apselerin veteriner hekimler tarafından açılması ve temizlenmesi gerekebilir. Bu durumda da yine bölgenin hijyenine dikkat edilir. Köpek sahiplerinin apseyi patlatmaya çalışmaları çeşitli olumsuz durumlara sebep olabileceği için tavsiye edilmez. Bu hastalık durumunda köpek cilt bakım ürünleri ile köpeğin cildi desteklenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Aşıları Hakkında Önemli Bilgiler

Köpeklerde Enfeksiyonlar

Köpeklerin cildinde çeşitli nedenlerle yüzeysel veya daha derin bir yara ortaya çıkması mümkündür. Bu yaraların hijyeni doğru şekilde sağlanmazsa bölgede bakteriler nedeniyle köpeklere acı veren kırmızı şişlikler görülür. Bu durum dikkat edildiği sürece genellikle kısa sürede geçer. Ancak geçmezse ve daha da kötüleşirse veteriner hekim müdahalesi gerekir.

Köpeklerde Sebore

Köpeklerde cilt hastalıkları söz konusu olduğunda sebore de çok yaygındır. Genellikle tedavi edilemeyen bir cilt hastalığı olan sebore hastalığı, köpeklerin cilt hücrelerinde ortaya çıkan bir anormallik sebebiyle görülür. Bu anormalliğe bağlı olarak ciltte iki durum gözlenir. Buna göre köpeklerin cildinde sarımsı yağlı yaralar çıkabilir veya cilt çok kuru olur ve kepek sorunu yaşanır. Sebore hastalığı olan köpeklerin temizliği yeteri kadar yapılsa bile genellikle üzerlerinde kötü bir koku hakim olur. Bu hastalığın tedavisinde hastalığın etkilerini hafifletmek üzere bir tedavi planı yapılır. Bu hastalık üzerinde etkili şampuanlar ve çeşitli ürünler kullanılır. Ayrıca düzenli bir banyo planı da hastalığın kontrolünde oldukça etkilidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.