Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Cilt Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Abone Ol 
Köpeklerde Cilt Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde cilt kanseri neden olur? Köpeklerin cilt kanseri olma ihtimali her köpek sahibinin korkulu rüyasıdır. Köpeğin vücudunda bir şişliğin veya ele gelen bir kütlenin olması, köpek sahipleri için son derece korkutucu bir durum olabilir. Ancak kanser belirtisi diye düşünülen bu şişlik ve belirgin kütleler, her zaman kötü bir anlama gelmez. Bu gibi durumlarda veteriner hekime danışarak kapsamlı bir inceleme yapılmalı ve hemen karamsarlığa kapılmamalıdır.

Köpeklerin cildinde meydana gelen çeşitli şişlikler veya ele gelen kütle ve kabartılar çoğu durumda ödem, çıban veya istenmeyen başka bir durum olarak teşhis edilmiştir. Bu durum ise tüm belirtilerin kanserojen olmadığı anlamı taşımaz ama bir veterinere götürmeden veya ciddi bir araştırma yapmadan, paniklemek yanlış olur. Köpeği sık sık incelemek ve vücuduna dokunarak gözden geçirmek çok önemlidir. Kontrol esnasında şüpheli kitlelere rastlayınca panik yapılmamalı ve sakince veterinere danışılmalıdır.

Köpeklerde Cilt Kanseri Nedenleri

Köpeklerde meydana gelen cilt kanserinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. İnsanlarda olduğu gibi, genetik, köpeklerin cilt kanseri olma olasılığında büyük bir rol oynamaktadır. Yani bir köpeğin cilt kanseri olma ihtimalinde genetiğin bir numaralı faktör olduğu söylenmektedir. Köpeğin cilt kanserine yakalanma nedenleri arasında güneşe çok fazla maruz kalması, ortamdaki kimyasallar, belirli virüs türleri ve hormonal bozukluklar yer almaktadır.

Köpeklerde Cilt Kanseri Belirtileri

Köpeğin cilt kanserine yakalanıp yakalanmadığını şu belirtiler ile anlamak mümkün:

Köpeklerin Vücudundaki Şişlikler

İnsanlar, vücutta kansere işaret edecek bir şişliğin ancak büyüdüğünde veya vücuda dağıldığında kanser belirtisi olacağını düşünürler. Ancak bu çok yanlış bir düşüncedir. Çünkü bu şişlikler veya kütleler büyümeseler bile kanser belirtisi olabilirler.

Köpeklerin Vücudunda Kanama Olması

Köpeklerin cilt kanseri belirtilerinden bir tanesi de herhangi bir deliğinde meydana gelen kanamadır. Köpeklerin kulaklarından, burnundan, anüsünden kısacası vücudundaki deliklerin herhangi birinden kan gelmesi ve tekrarlaması, sebepsiz bir şekilde kanama olması, kanser belirtileri arasındadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaniş Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde İyileşmeyen Yaralar

Köpeklerin vücudunda bazen bir yaralanmayla bazen de nedensiz bir şekilde yaralanmalar olabilir. Nedensiz şekilde meydana gelen yaralar, gerekli tedaviler yapıldığı halde iyileşmiyorsa, köpeklerde görülen cilt kanseri belirtilerinden olabilir.

Köpeklerde Topallama ve Hareket Etmekte Güçlük

Köpeklerde sıklıkla görülen kanser türlerinden bir tanesi kemik kanseridir. Kemik kanseri, köpeklerin topallamasına neden olabilir. Eğer köpek herhangi bir darbe almadığı halde topallamaya başladıysa, mutlaka veteriner hekime başvurmak gerekmektedir.

Köpeklerde Yemek Yerken Zorlanma

Köpeklerde karşılaşılan bir kanser türü de ağız içi tümörleridir. Köpeklerin ağzında çıkan tümörler zamanla yemek yemelerini zorlaştırır. Bunun yanı sıra köpeğin yutkunurken güçlük çekmesi de kansere işaret etmektedir. Bu yüzden köpeklerde görülen kanser belirtilerinden biri de köpeğin yemek yerken zorlanmasıdır. Eğer köpek iştahtan kesildiyse, eskisi gibi köpek maması yemiyorsa mutlaka veteriner hekime götürülmelidir.

Köpeklerde Cilt Kanseri Tedavisi

Veterinerlik onkoloji bölümünün gelişmesiyle beraber birçok kanser vakası başarılı olarak tedavi edilmektedir. Köpeğin sağlık durumunu riske atan bu hastalıktan kurtulmak için en iyi tedavi, kötü tümörü vücuttan atmaktır. Ancak, köpekteki tümörün türüne göre veteriner başka yöntemlerde uygulayabilirler. Çoğu zaman, kötü huylu tümörlerden kalan izlerin yok edilmesi için radyoterapi veya kemoterapi uygulanması yapılmaktadır.

Köpeğin tümörleri düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Farklı bir durumdan şüphelenildiği anda, köpeğin hareketlerinde veya vücudunda herhangi bir değişiklik olmadan önce köpeği vakit kaybeden veterinere götürmek gerekir.

Köpeklerde meydana gelen kanseri tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak, cilt kanserini köpeğin güneşe maruz kalmamasını sağlayarak önlemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda köpeği güneşin zararı ışınlarından korumak gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.