Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Gastrit Nedir?

Abone Ol 
Köpeklerde Gastrit Nedir?

Köpeklerde gastrit, sıklıkla görülen köpek hastalıklarından biridir. Sevimli dostunuzun aşırı miktarda kustuğunu görürseniz, mide zarının iltihaplanması sonucu gastrit meydana gelmiş olabilir. Kimi zaman gastrit akut gelişen bir rahatsızlıktır. Yani aniden oluşabilir. Mesela toksik bir maddenin yutulması sebebiyle de bu problem tetiklenebilir.

Köpek Gastriti Ne Anlama Gelir?

Köpeklerde Gastrit

Genelde köpeklerde gastrit kroniktir ve altta yatan farklı bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Belirtiler arasında kanlı kusma, anormal dışkılama ve köpek maması yemek istememe gibi durumlar yer alır. Bu rahatsızlık, mide ve iç zarının iltihaplanması anlamına gelir. Midenin mukozal astarı normal bir şekilde çalıştığı zaman asitliğe ve bakterilere karşı koruma oluşturur. Ancak bu bölümde hasar olması, gastrite sebebiyet verir.

Köpeğin mide astarı iltihaplandığı zaman mide, yabancı maddelerden, sıcaklıktan ve bakterilerden korunamaz hale gelir. Bu durum ise problemli bir gastrointestinal tepki yaratır. Mide astarında tahriş olması, kusma başta olmak üzere bazı semptomları ortaya çıkarır. Köpeklerde gastrit tedavi edilmediği taktirde ülser ve enfeksiyon oluşabilir.

Köpeklerde Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gastrit semptomları belirgindir. En yoğun belirtisi ise yoğun kusma durumudur. Genel olarak belirtiler şunları içerir:

  • Artan susama ve dehidrasyon
  • Depresyon
  • Uyuşukluk hali
  • Ağrı
  • İştahta azalma/köpek maması yemek istememe
  • Anormal dışkılama
  • Yoğun kusma

Köpeklerde Gastrit Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde gastrit sorunu yaygın olarak görülür. Bunun en yaygın nedeni ise beslenmedeki dengesizliklerdir. Ağırlıklı olarak gastritin nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Yabancı maddelerin yutulması: Köpek dostunuz gıda dışı yabancı bir madde tüketirse, mide astarı zarar görür. Bu da gastrite neden olur. Bu yabancı maddeler arasında kağıt, kemik, plastik, taş ve giysi gibi bileşenler yer alır.
  • Uygun olmayan mama: Bazı mamalar köpeğinizin beslenme gereksinimleri ile uyuşmaz. Evcil dostunuzun beslenme ihtiyaçlarına hitap eden bir köpek maması seçtiğinizden emin olmalısınız. Aksi durumda köpeğinizin mide astarı iltihaplanabilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
  • Toksin bileşenlerin yutulması: Köpeğiniz zehirli kimyasalları ya da ilaçları yutarsa, midesinde gastrit sorunu oluşabilir.
  • Sistemin hastalıklar: Bazı sistemik hastalıklar da köpeklerde gastrit nedeni olarak kabul edilmektedir. Bunlar arasında karaciğer hastalığı, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar ve pankreatit bulunur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaç Çeşit Kaniş Köpek Türü Var?

Köpeklerde Gastrit Tedavisi Nasıldır?

Gastrit tedavisi için öncelikle bir veterinerden yardım almak gerekir. Veterineriniz çeşitli faktörlere dayanarak köpeğinizin gastritini teşhis edecektir. Nedenlere bağlı şekilde çeşitli ilaçlar reçete edecektir. Bu sağlık sorununa neden olan farklı bir hastalık var ise buna uygun bir tedavi düzeni uygulanacaktır.

Veteriner ayrıca köpeğinizin gereksinim duyduğu beslenme hakkında da size bilgi verecektir. Gastriti önlemenin tek yolu, köpeğinizin zararlı herhangi bir şey tüketmediğinden emin olmak ve ihtiyaç duyduğu mamalar ile onu beslemektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.