Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gıda alerjisi görülebilir. Köpek dostlarımız toz ya da polen gibi çevrede bulunan elementlere karşı alerji geliştirebilecekleri gibi gıdalara karşı da alerji geliştirebilirler. Mama veya çeşitli yiyeceklerden dolayı köpekler gıda alerjisi sorunu yaşayabilirler.

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin de gıda alerjisinden muzdarip olduğunu belirlemek zordur. Çünkü bunu tespit edebilmek için çeşitli koşulların önceden bilinmesi ve bazı detayların dikkate alınması gerekir. Köpeklerde gıda alerjisi belirtileri nelerdir açıklayalım.

Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri

Köpeklerde Gıda Alerjisi

Köpeklerde gıda alerjisi semptomları aniden ortaya çıkar. Normalde bir ila üç sene arasında evcil hayvanı etkiler ve ilerleyen dönemde çeşitli belirtiler görülmeye başlar. Bu problem genel olarak köpeğin bir gıda ya da besin bileşenine duyarlı olmasından dolayı oluşur. Ancak o bileşene sürekli olarak maruz kalması da aşırı duyarlılık gelişmesine sebep olur.

Köpeğiniz, uzun yıllardan bu yana yediği bir mamaya karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu gelişme, her daim problemsiz bir şekilde yediği bir besine alerjisi olabilen insanlarda olduğu gibi tam anlamıyla ani olarak gelişebilir.

Köpeklerde gıda alerjisi olup olmadığını anlamanın ilk yolu onun semptomlarını belirlemektir. Genellikle gıda alerjisi olan hayvanlarda şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Uzun süreli kaşıntı. Mevsim geçişlerinde birçok köpek alerjenler sebebiyle cilt rahatsızlığı yaşayabilir. Fakat gıda alerjilerinde senenin herhangi bir zamanında ve belirgin bir sebep olmaksızın kaşıntı durumu oluşabilir. Kaşıntı lokalize olarak ya da vücudun herhangi bir yerinde olabilir.
  • Sık ya da sürekli ishal.
  • Kusma
  • Nefes almada zorluk.
  • Normalde daha fazla olan burun akıntısı.
  • Hapşırma ve öksürme.
  • Bazı vakalarda hayvanın bağışıklık sistemi zayıfladığı için kulak enfeksiyonu ortaya çıkabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanlı İshal Köpek Ne Yapmalıyım? Köpeklerde Kanlı İshal Çözümü

Köpeklerde Alerjiye Neden Olabilecek Besin Bileşenleri Nelerdir?

Köpeklerde Gıda Alerjisi

Köpeklerde gıda alerjisi problemini tetikleyen bazı besin bileşenleri vardır. Bunlar:

  • Süt ve süt ürünleri
  • Sığır eti, tavuk eti gibi et bazlı ürünler
  • Pancar posası
  • Yumurta
  • Soya
  • Mısır
  • Buğday

Köpeğin hangi bileşenlere alerjisi olduğunu belirlemek son derece önemlidir. Bu sayede evcil hayvan dostunuzun beslenme düzenini buna göre şekillendirebilirsiniz. Köpeklerde gıda alerjisi için özel olarak üretilen hipoalerjenik köpek maması çeşitlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Köpeklerde Gıda Alerjisi Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde Gıda Alerjisi

Köpeğinizin gıda alerjisi olduğundan şüphelendiğiniz zaman yapmanız gereken ilk şey onu veterinere götürmektir. Sürekli kaşıntıyla beraber kusma ve ishal gibi durumlar söz konusu ise bunlar gıda alerjisi belirtileri olabilir. Fakat sorunun teşhisi için veteriner kontrolü gereklidir.

Hem gıda hem de çevresel alerjileri tanımlamak için deri ve kan testleri yapılmaktadır. Yine de kesin sonuç için eliminasyon diyeti şarttır. Veteriner, köpeği en az 8-12 hafta boyunca takip etmek için özel bir diyet uygular. Bu diyete harfiyen uymak önem arz eder. Diyet sonunda çeşitli kontroller gerçekleştirilir ve hayvanın hangi bileşenlere alerjisi olduğu net olarak belirlenir.

Veteriner, köpek için gerekli olan ve köpeğin tüketmemesi gereken bileşenlerin listesini size sunacaktır. Bunun sonucunda sevimli dostunuzun sağlığını destekleyecek kaliteli bir köpek maması ile onu beslemeniz son derece önemlidir.

Omega-3 gibi bileşenler alerjilerin sebep olduğu kaşıntıyı ve iltihaplanmayı azalttığından dolayı omega-3 bakımından yoğun olan kuru köpek maması, konserve köpek maması ve ödül köpek mamaları tercih etmeniz gerekebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.