Köpeğimin Yaşını Nasıl Öğrenirim? Köpek Yaş Hesaplama
Köpeğimin yaşını nasıl öğrenirim diyorsanız, birkaç yöntem ile bunu belirlemeniz mümkün. Köpek sahipleri köpeklerinin yaşını sıklıkla merak eder. Özellikle de insan yaşı ile köpek yaşı arasındaki fark sıklıkla tartışılır.
Köpeklerin yaşlarının nasıl belirleneceği ya da insan yaşına nasıl oranlanacağı köpek sahipleri için önemli bir konudur. Bunu anlamak için köpeklerin farklı özelliklerinin kontrol edilmesi gerekebilir. Peki, “Köpeğimin yaşını nasıl öğrenirim?” diyen köpek sahipleri bunu nasıl tespit edebilir?
Köpeğimin Yaşını Nasıl Öğrenirim?
Köpeklerinin yaşının yaklaşık şekilde tespit edilmesi için dişleri, kürkü ve daha pek çok özelliği incelenebilir. Farklı özelliklere bakarak köpeklerin yaşının belirlenmesi oldukça kolaydır. Bu konuda yine de veteriner gibi bilgi sahibi uzmanlardan destek almak önemlidir.
Köpeklerin Yaşının Dişine Göre Belirlenmesi
Köpeğimin yaşını nasıl öğrenirim? Köpeklerinin yaşının dişine göre belirlenmesi için farklı özelliklerin gözden geçirilmesi gerekir. Yavruluk dönemindeki köpeklerin tüm dişleri 8 haftalık olduklarında çıkmış olur. Kalıcı dişler ise yaklaşık olarak 3. ayın sonlarına doğru çıkmaya başlar. Tüm kalıcı dişler ise 7. ayın sonunda doğru tamamlanmış olur.
Köpeklerin 7 aylık olana kadar çıkardığı dişler genellikle 1 yaşına gelene kadar beyazlığını ve sağlıklı görünüşünü korur. Eğer bir köpeğin yaşını öğrenmek istiyorsanız 1 yaşına henüz gelmediğini çıkan dişlerinin beyazlığından anlayabilirsiniz. Köpeklerin dişleri bakımı yapılmadığı için ya da yediği mamalardan dolayı zamanla beyazlığını yitirir ve plak oluşumu ile tartar oluşumu gözlemlenir. Bu durumların görüldüğü köpeklerin 1 yaşından daha büyük olduğu söylenebilir.
3 yaşına gelene kadar köpeklerde yalnızca arka dişlerde tartar oluşumu gözlemlenir. İlerleyen yaşlarda ise tartar oluşumu diğer dişlerde de görülmeye başlar. 3 ile 5 yaşları arasında tüm dişlerde tartar oluşumu ve aşınma görülmüş olur. Bu yaşlarda olan köpeklerin dişlerinin sağlığının korunması için bakımının yapılması şarttır.
5 yaşından büyük köpeklerin dişlerinin tamamında plak, tartar oluşumu görülür. Ayrıca yiyeceklere bağlı şekilde aşınma görülebilir. Çürüklerin oluşumu olasıdır. Ayrıca köpeklerin dişlerinde bu yaştan sonra hastalıklı görünümü de meydana gelebilir. 5 yaşından büyük köpeklerin dişleri eski sağlığına sahip olamayacağı için tüm dişlerin genel görünümü önemlidir.
Kürkteki Değişime Göre Yaşın Belirlenmesi
Köpeğimin yaşını nasıl öğrenirim? Köpeklerin kürklerinin rengi zamanla değişim gösterebilir. Bu özelliğe bakarak köpeklerin yaşını tahmini şekilde belirlemek mümkündür. Yine de bu yöntem köpeklerin yaşına dair kesin bilgi vermez. Bu nedenle yalnızca tahmini bir yaş belirlemek için kürke bakarak yaş belirlemeniz mümkündür.
Köpeklerin kürklerinin rengi 7 – 10 yaşları arasında griye dönmeye başlar. Kürk rengi giderek solgunlaşır. Ağız ve burun uçları zamanla grileşmeye başlar. Tıpkı insanlardaki yaşlanmaya benzeyen bu durum köpeklerde de gözle görülür şekilde kendini ortaya koyar. Bir köpeğin kürkünün, burun ve ağzının yavaş yavaş griye döndüğünü görürseniz o köpeğin yaşının tahminen 7 ve üzeri olduğunu düşünebilirsiniz.
Köpek Yaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Köpeğimin yaşını nasıl öğrenirim? Köpeklerin yaşının insan yaşına göre hesaplanması konusunda farklı görüşler mevcuttur. Örneğin köpeklerin bir yaşının ortalama 7 yıla denk geldiği görüşü mevcuttur. Bu inanışa göre köpeklerin her bir yaşı insan yaşına göre 7 yıla denk geldiği için köpeklerin 7 yaşını geçtikten sonra yaşlı olarak kabul edilmesi mümkündür.
Çeşitli çalışmalar bu durumun doğru olmadığını ortaya koyabilecek cinstendir. Yapılan çalışmalarda insanın ilk 15 yılının köpeklerin ilk yaşına denk geldiği, köpeklerin ikinci yılının ise insan yaşında göre 9 yıla tekabül ettiği gözlemlenmiştir.
Bundan sonraki her bir köpek yaşı da ortalama 5 insan yaşına denk gelecek şekilde hesaplanmıştır. Bu durum köpeklerin büyüme oranına ve insanların gelişimine göre orantılanmıştır. Elbette ki bu hesaplamaların hiçbiri tam anlamıyla doğru bir hesaplama ortaya koymayabilir. Yapılan çalışmalar orta ırk köpekler için sunulan gözlemlerdir.
Köpeğiniz için en iyi köpek ürünleri ve mamalarını online mağazamızda bulabilirsiniz!
Köpekler hakkında daha çok bilgi için TIKLAYINIZ!