Köpeklerde Göz Akıntısı Nedir? Bu Rahatsızlığın Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde göz akıntısı ve çapaklanma durumuna rastlanır. neden olur sorusunun cevabını ise bu yazıda bulabilirsiniz. Alerjik türdeki akıntı ya da göz içerisine toz ve kir bulaşması gibi basit bir nedenle de bu durum meydana gelebilir.Fakat unutulmamalıdır ki bu durum bazı zamanlar ciddi hastalıkların da bir habercisi olmaktadır. Sarı renge benzer bir renkte olan akıntı değişik formlar almaya başladığı zaman veyahut gözün içerisinde bulutlanma, içeri doğru kayma ya da şişme gibi fiziksel semptomlar meydana geldiğinde tedavi edilmelidir.
Köpek dostlarımızın gözleri, köpekleri enfeksiyon ve göze giren türlü cisimlerden temizlemek bakımından doğal olarak gözyaşı üretimi yapar. Bazı köpek ırklarının gözleri, diğer köpeklere göre daha çok ya da daha az gözyaşı üretiyor. Bu da medikal bir sorun olarak incelenmiyor.
Bizlerde olduğu gibi köpeklerde de alerji durumu meydana gelebilir. Bunun neticesinde de kızarıklık ve gözlerde akıntıya denk gelinebilir. Bu tarz durumlarda steril olan bir göz temizleyicisi köpekleri geçici bile olsa rahatlatacak demektir, bunu uygulamalısınız.
Köpeklerde Göz Akıntısı Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerde göz akıntısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Alerji durumu, bu nedenlerin başında yer alır. Köpeğinizin çimene, toza ya da polene karşı bir alerjisi olabilir ve buna fiziksel bir tepki verebilirler. Setter, retriever ve terrier ırkı olan köpekler, pug ve bulldoglar, alerji türlerine çok daha yatkın köpeklerdir.
Alerji belirtileri ise genel olarak; kusma, hapşırma, göz akıntısı, kaşıntı, aşırı derecede kaşınma hali, patileri yalama, patilerde şişme, patileri çiğneme, horlama ve tahriş olmaktadır. Konjunktivit ise başka bir köpeklerde göz akıntısının nedenidir.
Şayet köpeğinizin gözlerinde iltihaplanma ya da kızarıklık semptomuna neden olan bir çapaklanma haline rastlarsanız, hemen bir veterinere gitmelisiniz. Vakit kaybetmeden bunu yapmalısınız. Konjunktivit viral ya da bakteriyel kökenli olabiliyor. Bu hastalık, göz içindeki zara zarar veriyor. Gözde kızarıklık yapıyor.
Epifor ve Diğer Nedenler
Epifor da bu hastalığa neden olur. Epifor, köpeğinizin gözlerinin çok yüksek derecede sulanmasına neden olmaktadır. Göz etrafında sürekli olarak yaş olması durumudur. Göz altında yer alan kahverengi lekeler ve deri ya da koku iritasyonu bu anomalinin temel sebeplerinden biridir.
Açık renge sahip olan köpeklerde bu durumun farkına varmak biraz daha kolay hale gelmektedir. Fakat koyu renge sahip olan bir köpeğin de gözlerini sildiğiniz zaman kahverengi lekeye rastlıyorsanız bu aslında onu gözlem altında tutmanız gerektiğini gösterir. Ardından köpeğinizi bir veterinere götürebilirsiniz.
Kuru göz sendromu yani keratoconjunktivits hastalığı da köpeklerde göz akıntısı durumunun temel nedenlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Kısa ismi KCS olarak bilinen bu gözle alakalı rahatsızlık, gözün yeteri kadar gözyaşı üretememesi nedeniyle meydana gelir.
Gözyaşı bezi enfeksiyon, travma veyahut benzer bir durum nedeniyle görevini yerine getirememeye başlar. Kuru göz sendromu semptomları içerisinde göz etrafında yangı, sarı renk akıntı, sürekli olarak göz kırpma veyahut göz kapaklarının şişmesi durumu bulunur. Kornea zarar görmeye başlar.
Aynı esnada da göz enfeksiyonları meydana gelir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı köpeğinizde varsa hemen doktora gidin. Aksi halde KCS, görme bozukluğuna dek varabilen bir hastalık olmaya başlar. Bu da hem köpeğinizi hem de sizi üzer.
Glokom rahatsızlığı da bu duruma neden olur. Bu hastalık genel olarak Poodle, Chow Chow, Cocker Spaniel türündeki köpeklerde görülür. Bu hastalıkta gözde yer alan iç basınç sık sık yükselir. Bu nedenle de görme siniri hasar görür. İlk glokom, gözde akıntı yapmaz. Sıvının içerde kalması neticesinde kendini gösterir.
İkinci olan ise göz içerisinde yer alan kanser nedeniyle meydana gelir. Bu hastalığın belirtileri arasında durmaksızın göz kırpma, gözün büyümesi veyahut şişmesi, gözde yer alan yüksek tansiyon ve basınç, göz bebeklerinde meydana gelen iri hal ve görme sorunları yer alır.
Köpek Göz Kontrolüciddiye alınması gereken bir durumdur. Bunu önemseyin ve köpeğinizi bir doktora götürün. Veteriner hekim en iyi tedaviyi uygulayarak köpeğinizin gözlerinin iyileşmesini sağlayacaktır. Bu tedavi durumunu asla ama asla ertelememeniz gerektiğini unutmamalısınız.