Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Köpeklerde Meydana Gelen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur? Köpeklerde Meydana Gelen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Bugünkü yazımızda köpeklerde göz çapaklanması nedenlerinden söz ederken köpeklerde meydana gelen göz hastalıklarını da mercek altına alıyor olacağız. Köpeklerde oluşan göz rahatsızlıkları belli zamanlarda kendini gösterebilen rahatsızlıklardan olmaktadır.

En çok da köpeklerin göz kısımlarında göz akıntısı ve çapaklanma durumu sık görülen şeyler olmaktadır. Köpeklerde alerjik yönlü akıntı ya da gözde oluşan kir, toz kaçması gibi durumlar basit nedenlerle de ortaya çıkabilir. Ciddi bir hastalığı haber veriyor da olabilir.

Köpeklerin göz bölgelerinde meydana gelen akıntılar sarı bir renge döndüğü zaman ya da göz içerisinde bulutlanma, içe çekilme ve şişme gibi fiziksel semptomlar ortaya çıktığında, problemin ilerlediği ve artık tedavinin şart olduğu manasına gelmektedir.

Köpeklerin gözleri, doğal bir gözyaşı üretimi yapar. Bu gözyaşı; köpeklerin gözlerini enfeksiyonlara ve göze kaçan cisimlere karşı korumakla görevlidir. Bazı köpek cinslerinin gözleri diğer köpeklere göre çok daha fazla ya da az miktarda gözyaşı üretebilir. Bu bir sorun değildir.

Köpeklerde Görülen Göz Çapaklanması Durumu Hakkında Bilgiler

Aynen bizlerdeki gibi köpeklerde de alerji problemleri olabilir. Bunun neticesinde ise gözlerde akıntı, çapaklanma ve kızarıklık gibi durumlar baş gösterebilir. Bu tarz durumlarda steril halde olan bir göz temizleyici anlık bile olsa köpeğinizi rahatlatacaktır.

Köpeklerin polene, çime ve toza karşı alerjileri olabiliyor. Fiziksel olarak da reaksiyon verebiliyorlar. En çok da Setter, Terrier, Bulldog, Pug ve Retriever cinsi köpekler alerjilere yatkın oluyor. Köpeklerde göz çapaklanması konumuza köpeklerde alerji belirtileri ile devam ediyoruz!

Köpeklerde Alerji Semptomları Nelerdir?

Köpekler de alerji olabilirler. Bunun belirtileri de vardır. Bahsi geçen bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözlerde akıntı
  • Gözlerde kaşıntı
  • Gözlerde tahriş
  • Gözlerde kızarıklık
  • Kusma hali
  • Hapşırma hali
  • Normalde horlamıyorsa horlama hali
  • Aşırı derecede kaşınma
  • Patileri yalama
  • Patileri çiğneme
  • Patilerde meydana gelen şişlik halinin olması
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chow Chow Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Köpeklerde göz çapaklanması

Köpeğin Enfeksiyonlu Gözleri

Köpeklerde birçok göz hastalığı görülebilir. Bu hastalıkları sizler için birer birer araştırdık ve yazdık. İşte o hastalıklar…

Konjunktivit Hastalığı

Köpeklerde göz çapaklanması sıradan olan bir göz akıntısı ve uykudan sonra oluşan çapaklanmadan farklı olmaktadır. Bu tarz bir çapaklanma, iltihaplanma hali ya da kızarıklık olduğu zaman fark edersiniz. Hemen bir veteriner hekime başvurmanız şarttır, bunu unutmayınız.

Konjunktivit bazı zamanlar bakteriyel bazen de viral sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu hastalık gözün içerisinde yer alan zar tabakasının iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Gözlerde oluşan kızarıklık, yangı ya da gözleri kısma, göze pati atma ve kaşıma köpeklerde bu hastalığın en önemli semptomlarından biri oluyor.

Epifor (Epiphora) Hastalığı

Epifor adlı göz hastalığı, gözlerin fazlaca sulanmasının genel adıdır. Gözlerin çevresinde sürekli olarak yaş, göz altında ise kahverengi lekeler görüyorsanız ya da deri irritasyonu varsa bu hastalık ortaya çıkmış demektir. En çok da açık renkli olan köpeklerde bu durumu fark etmek daha basittir.

Fakat koyu renge sahip olan bir köpeğin de gözaltlarını ve gözlerini sildiğiniz zaman kahverengi leke görmüş iseniz, köpeğinizi gözlem altında tutmalısınız. Ayrıca uzman bir veteriner ekime götürmelisiniz. Bunu yaparsanız köpeğinize herhangi bir şey olmaz. Köpeklerde göz çapaklanması konumuza devam ediyoruz.

Kuru Göz Sendromu

Kuru göz sendromu, adından da anlayabileceğiniz şekilde gözün yeteri kadar gözyaşı salgılayamaması sonucunda meydana gelir. Gözyaşı bezi ise travma, enfeksiyon ya da buna benzeyen nedenlerle görevini yerine getiremez.

Köpeklerde göz sendromu semptomları sarı renkli olan akıntı, göz etrafı yangısı, sürekli olarak göz kırpma ya da göz kapaklarında şişlik oluşmasıdır. Bu hastalıkta köpeğinizin göz korneası tehlikeye girer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Basset Hound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Köpeklerde görülen kuru göz sendromu, korneada hasara neden olur. Göz enfeksiyonuna yol açar. Siz de sevimli dostunuzda bu semptomlardan herhangi birine denk geldiyseniz doktora danışın.

Aksi şekilde bu durum, köpeğinizde görme bozukluğuna bile neden olabilir. Bu hastalığı her daim ciddiye almalısınız. Köpeklerde göz çapaklanması konulu yazımız son başlığıyla devam ediyor…

Glokom Hastalığı

Glokom hastalığı daha çok Chow Chow, Poodle, Cocker Spaniel gibi köpek ırklarında görülen bir durumdur. Bu rahatsızlıkta köpeğinizin gözünün iç basıncı sık sık yükselme yapar. Bu durum sonucunda da görme siniri hasar görecektir.

Birincil olan Glokom, gözün akmadan sıvının iç kısımda kalmasıyla meydana gelir. İkincil olan glokom ise göz içerisinde enflamasyon ya da göz kanseri türünde bir şekilde oluşan travmalarla gelir.

Köpeklerde glokom semptomları ise şu şekilde sıralanabilir: Sürekli olarak göz kırpma, göz bebeklerinde meydana gelen irileşme, görmeyle ilgili bozukluklar, gözlerin şişmesi, gözlerin büyümesi, gözde oluşan yüksek basınç yani tansiyon ve bulutlanmış göz en önemli glokom belirtileridir.

Şayet köpek dostunuzda herhangi bir göz akıntısı ya da benzer semptomlar görülüyorsa onu bir süre gözlemleyin. Bu durumlarda azalma veyahut geçme görülmezse de zaman kaybetmeden bir veteriner hekime danışın. Köpeklerde göz çapaklanması çoğu zaman ciddiye alınması gereken önemli bir durumdur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.