Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dandie Dinmont Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Dandie Dinmont Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Dandie Dinmont Terrier köpek ırkı, bugünkü yazımızın ana konusunu oluşturuyor. Gelin bu güzel köpekleri daha yakından tanıyalım…

Karakter Özellikleri

Bu köpekler her daim eğlenmeyi sever ve son derece sevgi dolu tavırlara sahip olan köpeklerdir. Kusursuz bir ev köpeğidir diyebiliriz. Zekidir. Bağımsız ve cesurdur. Yabancı insanlara karşı her zaman mesafelidir. Ailesini koruma içgüdüsüne sahiptir. Beraber büyüdüğü çocuklarla iyi anlaşır.

Dominantlık seviyesi ise bireye göre değişecektir. Bazı erkek Dandie Dinmont Terrier ırkları erkeklerle iyi anlaşamayabilir. İki erkek köpeği aynı yerde tutmanızı önermeyiz. Öteki ev hayvanları ile de bir başına bırakmamanız gerekir. Beraber büyütürseniz ailenin kedisi ile dost olabilir.

Bu ufak köpekler kendi boyutlarına nazaran gür bir sesle havlarlar. Eğitim vermek zor olmaz. Buna rağmen son derece inatçı olabilirler. Bu ırk her zaman için özgürlükçüdür. Zeki, kendinden emin bir hali vardır. Sevgi dolu tanımı bu köpekler açısından her zaman için doğru olmaktadır diyebiliriz.

Ailesini çok fazla korur ama yabancılarla çok da iyi anlaşamaz. Beraber büyüdüğü herkesi seven bir köpek ırkıdır. Evdeki öteki petlerle baş başa bırakılmamalıdır çünkü bu köpekler her zaman için kıskanç tavırlar sergiler. Ufak boyutuna rağmen cesur bir köpektir.

Eğitim mevzusunda tereddüte kapılmayın. Çünkü eğitimi seven bir köpektir. Ama inatçı köpekler olduğunu da unutmamanız gerekir. Bazı durumlarda inadı tutarsa hiçbir dediğinizi yapmayacak bir köpek ırkı olmaktadır diyebiliriz. Haydi gelin bu köpek ırkının tarihçesine bir göz atalım.

Tarihçesi

Dandie Dinmont Terrier köpek ırkı, İskoçya ve İngiltere arasında yer alan bir sınır bölgesinden çok eski terrier köpek cinsidir. Kemirgen avı esnasında çiftçiler bu köpekleri görevlendirmiştir. Çingeneler de bu köpekleri beslemiştir. Skye terrierdan gelme bir köpektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  King Charles Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bu köpekler ismini 1800’lü senelerde Sir Walter Scott’un meşhur romanı Guy Mannering içerisinde yer alan karakterden almaktadır. Kemirgen avcısı fonksiyonlarını hala korumakta olan bir köpektir. Bu köpekler tüm bunların yanı sıra tavşan, porsuk ya da su samuru avında da görevlendirilir. İçgüdüsel açıdan her zaman kusursuz bir fare avcısı olmuşturlar.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler kısadır ama enine uzundur. Güçlü bir başları olur. İpek gibi dik tüyleri vardır. Kaslı ve son derece güçlü bacaklara sahiptir. Bedeni ile doğru orantılı büyük başı belirgin bir alın çıkığına ve siyah renkte olan bir buruna sahiptir. Dişleri makas ısırışı gibi kapanır.

Aslında bu o boyutta olan bir köpeğe göre iri bile sayılabilir. Düşük olan kulakları kafasının iki yanında durur ve uç kısma doğru sivri bir hal alır. Ela renkte olan gözleri canlılıkla dolu bir ifadede olur. Kuyruk kısmı yirmi ila yirmi beş cm kadar bir uzunluktadır. Dikey bir kavisle taşındığını da söyleyebiliriz.

Kuyruğunun kök kısmı kalın olmaktadır. Kendine özgü olan beş santimetrelik kürkü yumuşacık ve aynı zamanda da sert tüylerden meydana gelmektedir. Bedeninin yan kısmında yer alan tüyler üst kısımdakilerden biraz daha yumuşak olur. Kulak ve baş bölgesindeki tüyler ise yumuşak bir ipek gibidir.

Bu köpek ırkının iki farklı renk türünde görülmesi gayet de normal bir durum olmaktadır. Hardal ve gri renk bu iki renge örnektir. Hardal rengi olan yavrular koyu bir renge sahip şekilde doğar. Erişkin hale geldikçe kızılın farklı renklerinde de görülebilirler. Gri renkte olan yavru köpekler ten ve siyah renginde doğarlar. Erişkin olan gri renkliler genelde gri renkli Schnauzer köpeklerinin rengine benzemektedir diyebiliriz.

Bakımı

Dandie Dinmont Terrier köpek cinsi her zaman düzenli bir bakıma gereksinim duyar. Tüyleri ise düzenli bir biçimde taranmak zorundadır. İleri seviyede tüy bakımına gereksinim duyan bir hayvan olmaktadır. Sene içerisinde en az iki kez ölü tüylerinden arınması lazımdır. Mevsimsel zamanlarda bile tüy dökmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Kelpie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Egzersiz meselesinde dikkatli olunması gereken birkaç önemli detay olduğunu söylememiz mümkündür. Örneğin bu köpekler düzenli olarak egzersiz yaparlarsa zinde hissederler, yapamazlarsa zamanla hastalanabilirler. Düzensiz olan egzersizlerle köpeği sağlıklı hissettirmeniz mümkün olmayacak demektir.

Belirli aralıklar dahilinde yürüyüş yaptırabilir ve düzenli biçimde onunla oyun oynayabilirsiniz. Bu köpekler direkt olarak ev ve aile köpeğidir. Ev ve apartman yaşamına ayak uydurur. Ufak bahçesi olan bir evde de yaşayabildiğini söyleyebiliriz. Kedi ya da köpek gibi hayvanların peşinden koşturabilir.

Beslenme

Ufak olan köpekler için ayrı mamalar üretiliyor. Veteriner hekimin tavsiye ettiği bir mamayı köpeğinize verebilirsiniz. Kaliteli köpek maması satın almanız bu minvalde son derece önemli bir durum olmaktadır. Bu duruma dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir sorun yaşamamış olursunuz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bildiğiniz gibi birçok terrier köpek ırkı genel manada saldırgan bir yapıda olabilir. Bu köpek ırkı için sosyal bir köpektir demek yanlış olabilir ama sakin bir köpek olduğunu söyleyebiliriz kesinlikle. Genel manada çocuklarla anlaşır ama çocukların ters hareketlerine karşı sabırlı davranmayan bir köpek ırkıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Dandie Dinmont Terrier köpek ırkı ile ilgili sorulan birçok soru vardır. Bu soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler apartman yaşamı açısından son derece uygun olan köpeklerdir. Ev ortamında orta seviyede aktif olurlar. Ufak bir bahçe de bu köpekler açısından kafi olacaktır. Ama onu gezdirirken lütfen tasmasız bırakmayın. Kaçıp gidebilir, dikkatli olun. Bu önemlidir.

Kaç Tane Yavru Doğurur?

Sağlıklı bir dişi, doğru süreçte gebe kaldıysa bir batın içerisinde üç ila altı tane yavru doğuracaktır. Dişi olanların sağlıklı doğum yapması için kesinlikle senede birden fazla kez gebe kalmaması gerekir. Bu çok önemli bir detaydır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.