Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Great Pyrenees Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Eğitimi

Abone Ol 
Great Pyrenees Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Eğitimi

Great Pyrenees, kızak, karting ve korumayı içeren yeteneklere sahip, bir safkandır. Hayvanları korumak için yetiştirilmiştir, güçlü koruyucu içgüdüleri vardır ve aynı zamanda harika bir aile köpeği olabilir. İstikrarlı bir mizaca sahip çok çekici bir ırktır ve savunmaya ihtiyacı olduğunu düşündüğü her şeyi savunmaya hazırdır! Macar Kuvasz ve İtalyan Maremmano türlerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Orta çağ dönemlerinde dağ köpeği olarak tercih edilmiştir. Zamanında dikenli tasmalar ile bekçi köpeği olarak da kullanılmıştır.

Great Pyrenees Köpek Karakter Özellikleri

Çok sadık ve uyanık bir köpektir. Harika bir bekçi köpeğidir ve bir davetsiz misafiri size bildirmek için havlar ve ayrıca güçlü bir koruyucu yanı olduğu için sizi ve aileyi savunmak adına hareket eder. Güçlü iradeli ve büyük köpekler konusunda deneyimli sahipler için en iyisidir. Bu çok güçlü koruyucu içgüdülere sahip bir köpektir, bağımsız bir tarafı vardır ancak eğitim ve sosyalleşme ile nazik, sessiz ve sevecendir. Ailesine düşkündür ve eğer koruyacak bir sürüsü yoksa, onun yerine hepinizi korur! Kışkırtıldığında, sizin için kendini feda edecek kadar cesurdur. Size hükmedeceği ve daha sonra başa çıkması zor ve bölgesel hale geleceği için uysal olmayan bir sahibine ihtiyacı var. Çoğunlukla ciddi bir köpektir ancak yakın aile ile oynayacaktır, ayrıca 2 yaşına kadar olgunlaşmaz.

Onunla yaşamak, biraz salya ve çok fazla havlama ile uğraşmaya istekli olmak demektir. Özellikle gece köpeği olma eğiliminde olduğu için onu kontrol etmek için eğitime ihtiyaç duyulacaktır. Ortalama zeki bir cins, yabancılara karşı temkinli, dikkatli ve sakindir. İnsanların etrafında olmayı tercih eder, ancak davranış sorunları olmadan kısa süreler için yalnız bırakılmayı kaldırabilir.

Çok sakin ve oyun seven bir türdür. Tam bir itaatkar köpeğidir. Ailesine, sahibine karşı itaatkardır. Yabancılara karşı temkinli bir davranış gösterir. Birçok tür gibi çocuklara karşı çok sevgi doludur. Çok sosyal bir tür olmadığı için yavru döneminde sosyalleştirilme eğitimi verilmesi gerekir. Birçok türün aksine kedilerle en çok anlaşabilen türdür. Kediler ile oyun oynamayı çok sever. Kedili evlerde yaşayabilir. Sürekli olarak havlayabilir. Apartmanlar için uygun değildir. Bahçeli evlerde yaşamak hem çevre sakinleri için hem de bu tür için daha uygundur. Hareket etmeyi, oyun oynamayı sevdikleri için böyle bir ortam uygundur. Eski zamanlarda dağlarda yaşadıklarından ötürü soğuk havaları daha çok sever. Sıcak havalarda sıkılabilir, bunalabilir ve salya akması gibi sorunlar yaşayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  French Bulldog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Great Pyrenees Köpek Tarihçesi

Bu cins İspanya ve Fransa arasındaki sınırdaki Pirene Dağları’ndan geliyor. Birleşik Krallık’ta ve Avrupa’nın geri kalanında ona Pirene Dağ Köpeği denir. Atalarının 11.000 yıl öncesine kadar dayandığı ve Asya ya da Sibirya’dan gelen köpekler olduğu, MÖ 3000 civarında dağlara geldiği düşünülüyor. Daha sonra, köylüler ve çobanlar tarafından sürüleri korumak, ağır arabaları çekmek vb. için kullanılan bir köpeğe dönüştü. Doğudan gelenler ile batıdan gelenler arasında da görünüm farkı vardı.

17’ınci yüzyılın sonlarında Pirene Dağ Köpeği, Fransa Kraliyet Köpeği şeklinde ilan edildi. Ayrıca yıllar içinde savaş köpeği, çığ kurtarma köpeği, kızak köpeği ve aile refakatçisi olarak başka rollerde de kullanılmıştır. 1800’lerde popülaritesi Avrupa’nın diğer bölgelerine, İngiltere’ye ve Kanada’ya yayıldı.

St.Bernard ırkını yeniden kurmak için bir üreme programında kullanıldı, ancak çok kötü üreme nedeniyle ırk standardı bozulmaya başladı. Avrupa’da da hem birinci hem de ikinci dünya savaşlarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Bunlar, yiyeceklerin belirli miktarlarda dağıtıldığı, dolayısıyla büyük köpekleri beslemenin zor olduğu zamanlardı. Birçok ırkın üremesi olumsuz etkilendi.

Great Pyrenees Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ila dev bir köpektir. Boyuna göre biraz daha uzundur ve sırtı düzdür. Geniş bir göğsü ve uyanıkken alçaktan sarkabilen veya daha sonra yükseğe çıkabilen tüylü bir kuyruğa sahiptir. Tüy paltosu, yoğun, yünlü, ince bir alt kaplama ve kalın, uzun, kaba bir dış kaplama ile iki katlıdır. Dış kaplama düz veya hafif dalgalıdır. Ortak renkler beyaz, gri, kırmızı, sarı ve kahverengidir. Ayrıca hava koşullarına dayanıklıdır. Boynunda ve omuzlarında erkeklerde daha kalın olan bir yelesi vardır. Bacakların arkasında ve kuyrukta tüyleri bulunur.

Başı, üstte hafif yuvarlatılmış bir kama şeklindedir. Siyah dudak ve göz kenarlarına, çekik, badem şeklinde, orta büyüklükte ve koyu kahverengi tonunda burun ve gözlere sahiptir. V şeklindeki kulakları alçak ve kafasına yakın konumdadır. Yüz kılları, vücudunun geri kalanından daha kısa ve daha incedir.

Bacakları ve vücudu çok kuvvetlidir. İri bir vücuda sahip olması ve yoğun tüylerinin olması dağlarda yaşaması konusunda bir avantajdır. Tüyleri uzun ve serttir. Kürkü hafif dalgalıdır. Kürkü soğuğa ve suya dayanıklı olduğu için soğuk havalarda rahat yaşar. Sıcak havalar yaşamları için uygun değildir. Kürkleri ve tüyleri yumuşak ve sıktır. Soğuk havalarda yaşadıkları için çok fazla tüy dökmezler. Ilıman havalarda yaşadıkları zaman mutlaka günlük taranmaları gerekir. Genelde ağırlıklı beyazdır. Bazen benekli ve kahverengi renklerinde görülebilir.

Great Pyrenees Köpek Bakımı

Çok tüylü olduğu için mutlaka günlük olarak taranmaları gerekir. 15 20 günde bir kez banyo yaptırılması yeterli olacaktır. Yılda bir kez geçiş dönemlerinde oldukça fazla tüy döker. Bu dönemlerde günde 2-3 kez taranması ve banyo yaptırılması tüy dökümünün büyük ölçüde önüne geçecektir. Çok fazla hareketi seven bir tür değildir. Kilosu nedeniyle günlük yürüyüşlere çıkarmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Mini Köpek Irkları

Orta derecede tımar ve bakıma ihtiyacı olacaktır. Paltosu çok fazla ve makul miktarda dökülür ve ayrıca meydana gelen daha ağır mevsimsel dökülmelere sahiptir. En az haftada bir kez fırçalayın. Bu işlem sırasında köpek tarağı ve fırça kullanmayı unutmayın. Bazı sahipler, sıcak aylarda serin tutmak için bu köpeğin tüylerini kısa kesmeyi tercih etse de, ciddi güneş yanığına neden olabileceğinden bunu yapmaktan kaçınmalısınız. Cildini kurutmamak için sadece ihtiyacı olduğunda banyo yaptırın. Gerekirse aralarda köpek kuru şampuan ile temizleme yapabilirsiniz.

Diş çürümelerini ve ağız kokusunu önlemek için dişleri haftada en az iki ila üç kez fırçalayın. Köpek diş macunu ve diş fırçası kullanmanız çok önemlidir. Kulaklarının haftada bir kez köpek kulak temizleyicisi ile temizlenmesi gerekir, ancak kulağının içine herhangi bir şey sokarak değil. Sadece bir mendil ile temizleme yapabilirsiniz. Kızarıklık, iltihaplanma ve akıntı gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını düzenli şekilde kontrol edin. Tırnakları çok uzarsa kesilmesi gerekir. Köpek tırnak makası ile bunu pratik olarak yapabilirsiniz. Onlara zarar vereceği ve kanamaya neden olacağı için çok fazla kesmemek önemlidir.

Bu oldukça aktif bir köpektir. Büyüklüğü ve bir avluya olan ihtiyacı ile birlikte apartman yaşamına çok uygun olmadığı söylenebilir. Günde en az birkaç tempolu yürüyüş yapması gerekir, her biri yaklaşık 20 ila 30 dakika olmalıdır. İçeride daha sessiz ve sakin olma eğilimindedir, ancak dışarıda dolaşmayı sever, sizin için arabaları çekebilir, yürüyüşte bir köpek sırt çantası taşıyabilir vb. Tasmasız bir yere güvenli bir şekilde gitme şansı verilmelidir.

Soğuk iklimleri seven bir köpektir ve karda oynamaktan oldukça mutludur, fakat aşırı ısınabileceğinden çok sıcak iklimlerde dikkatle bakılmalıdır. Ayrıca, bu köpek için tasma eğitimi önemlidir, bu nedenle sizi sürüklemez veya kenara çekmez.

Great Pyrenees Köpeklerde Beslenme

Great Pyrenees kilolu bir türdür. Ve kilo almaya meyillidir. Özel köpek kuru mamalar ile beslenmesi idealdir. Hijyene düşkün bir türdür. Köpek mama kabı, su kabı, oyuncaklar vb. tüm eşyaları düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Veterinere giderek bu tür için özenli bir beslenme listesi hazırlanması daha doğru olacaktır. Günlük yürüyüşler, oyunlar ile fazla kilolarını vermesi sağlanmalıdır. Bu ırk için özel kuru mamaları vardır. Bu mamaları tüketmesi gerekir. Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak tutulması büyük önem arz eder.

Great Pyrenees Köpek Eğitimi

Great Pyrenees, eğitilmesi kolay bir köpek değildir, aslında eğitimi zordur. Bu nedenle cins, baskın köpeklerle başa çıkabilen deneyimli sahipler için uygun bir köpektir. Sabırlı olmaya ve bu süreçte sebat etmeye hazır olun. Tutarlı ve çok katı olun, hiçbir kuralın çiğnenmesine izin vermeyin. Övgü, teşvik ve ödüller gibi olumlu yöntemler kullanarak sakin olun ve kendinize çok güvenin. İkramlar da harika bir motive edici olabilir. Negatif teknikler onun çok korkak ve çekingen olmasına neden olabilir. Profesyonel okulları veya eğitmenleri kullanmak da iyi bir fikir olabilir. Tasma eğitimi sırasında köpek eğitim tasması kullanmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Köpekler Ne Zaman Yıkanmalı?

Her köpekte olduğu gibi erken sosyalleşme önemlidir. Farklı yerlere, durumlara, insanlara, hayvanlara ve köpeklere nasıl tepki vereceğini öğrenme şansına sahip olması gerekir. Doğru türde bir sosyalleşmeyle, onu dışarı çıkardığınızda, uzaklaştırdığınızda veya başkaları ona yaklaştığında güven duyabileceksiniz. Güçlü koruma içgüdüleri nedeniyle, eğer iyi sosyalleşmemişse çok agresif olabilir.

Çok zeki bir türdür. Eğitimleri kolayca kavrar. Tüm eğitimleri başarıyla geçebilir. Eğlenmesi ve daha bağlı olması için birkaç komutluk eğitim verilmesi gerekir. Yavru olarak alınırsa her türlü eğitimi daha kalıcı ve çok daha hızlı bir şekilde öğrenebilir. Sahibine çok bağlıdır. Başka bir aileden alınması genelde bu türde travmaya sebep olabilir. Öğretilen komutlar için köpek ödül maması verilebilir. Veya sevdiği şeylerle ödüllendirilebilir. Eğitim haricinde bu ödüllerin verilmemesi gerekir.

Great Pyrenees Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Doğru yetiştirme ile bu cins köpekler çocuklarla arkadaş canlısı, nazik, özverili, kararlı, sabırlı ve koruyucudur. Sosyalleşme olmadan aşırı koruyucu olabilir ve onlara yönelik gerçek ve gerçek olmayan tehditleri ayırt edemez. Özellikle onlarla birlikte yetiştirildiyse diğer evcil hayvanları kabul eder, ancak yabancı kedileri veya diğer hayvanları av olarak görmesi muhtemeldir.

Çocuklar ile arası çok iyidir. Sahibini korumacı bir davranış sergilese de bu davranışı çocuklar üzerinde asla sergilemez. Kötü bir eğitim almadığı sürece çok uysal ve tam bir aile köpeğidir. Diğer hayvanlarla arası çok iyi değildir. Bu tür genelde sakin yerlerde yaşadığı için sosyalleşmesi zor olabiliyor. Yavru döneminden itibaren sosyallik eğitimi verilmesi önemlidir. Bu eğitim ile yabancılara karşı harika bir tutum sergileyebilir.

Great Pyrenees Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Great Pyrenees köpekler hakkında merak edilenler ve cevapları:

Great Pyrenees Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Great Pyrenees köpeklerin 10 ila 12 yıl arasında yaşam ömrü vardır. Ancak bazı sağlık sorunlarına yatkındır ve en sağlıklı ırk değildir. Bu sorunlar şişkinlik, kanser, kemik sorunları, eklem displazisi, cilt sorunları, Addison hastalığı ve göz problemlerini içerir. Ayrıca, ameliyat olması gerektiğinde veterinere hatırlatmanız gereken anestezi duyarlılığından da etkilenebilirler.

Great Pyrenees Köpek Aşıları Nelerdir?

Veterinere giderek ekstra olarak hangi aşıların yapılması gerektiğinin öğrenilmesi gerekir. Genelde iç ve dış parazit aşıları her köpeğe yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 9 farklı aşı vardır. Bazıları düzenli olarak yapılması gerekir. Bazı aşılar ise uygun değildir. Bunun için veterinerden yardım almak çok daha iyi bir yoldur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.