Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Spanish Mastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Spanish Mastiff Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İspanyol Mastiff, binlerce yıldır çiftçiler ve çobanlarla birlikte çalışan, çoğunlukla koyun ve bazen de sığır olmak üzere çiftlik hayvanlarının korunmasına yardımcı olan bir cinstir. İspanya’ya özgüdür ve büyük dev bir ırktır.

Spanish Mastiff Köpek Karakter Özellikleri

Kurtlara, diğer yırtıcı hayvanlara ve ayrıca ara sıra hırsızlara karşı savunmak için heybetli bir şekilde büyük, cesur ve güçlü olmak için yetiştirildi. Dağ tipi bir köpektir ve ömrü 10 ila 12 yıldır. İspanyol Mastiff’in iki bölgesel türü vardır; Mastin Pesado olarak adlandırılan daha ağır olan ve Mastin Ligero olarak adlandırılan daha hafif ve daha çevik olan.

İspanyol Mastiff yetişkin olarak asil ve sakin bir köpektir ancak bu olgunluğa ulaşması yıllar sürer. Koruyucu rolünü çok ciddiye alır. Yabancılarla ilgisiz ve ihtiyatlıdır, bu nedenle iyi bir şekilde sosyalleştiğinden emin olun, böylece onlara şüpheyle tepki vermez. Dikkatlidir ve herhangi bir saldırganı size bildirmek için derin ve yüksek sesle havlar ve ayrıca gerekirse sizi ve evini savunmak için harekete geçer. Sadık ve ailesine bağlıdır, fakat acemi sahipler için en iyi köpek değildir. Çünkü güven ve deneyimle ele alınması gerekiyor.

Bu köpekler kendini ailesine adayacaktır. Yine de sevgi konusunda her zaman aşırı derecede gösterişli değildir. Sahibine yakın olmayı sever. Kendi başına bağımsız kararlar almaya alışkındır ve kısa süreliğine yalnız kalmaya dayanabilir. Sürüyü veya evini korurken önce saldırganı uyarmak için agresif bir şekilde havlar ve bu işe yaramazsa saldırgan onlara ulaştığında kararlılık ve cesaretle savaşır.

İspanyol Mastiff’in istikrarlı ve sakin doğası için iyi sosyalleşmesi ve eğitilmesi gerekir. Bunun gibi büyük ve baskın bir köpek, sahibinin kendine güvenen, tutarlı, sabırlı ve sağlam olmasına ihtiyaç duyduğu için deneyim gereklidir. Gerektiğinde kendi kararlarını vermeye alışkındır ve uysal bir sahip buna meydan okuyacaktır. İtaat etmeye meyilli olmadığında işler zorlaşabilir.

Eğitim seansları, can sıkıntısından kaçınmak için olumlu ve ilgi çekici olmalı, ikramlar ve diğer motivasyon araçları ve ödüllerle yapılmalıdır. Farklı insanlara, yerlere, durumlara, seslere, hayvanlara vb. uygun tepkileri öğrenmesi için sosyalleşmeyi sürdürün. Eğitim sırasında köpek ödül maması ve köpek eğitim ürünleri kullanmayı unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Çoban Kurdu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Spanish Mastiff Köpek Tarihçesi

İspanyol Mastiff, İspanya’dan eski bir ırktır ve iki bin yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürmektedir. İber Yarımadası’na Fenikeliler veya Yunanlılar ile birlikte, Romalılar bile istila etmeden önce geldiği ve çiftlik hayvanlarını korumak için kullanıldığı düşünülmektedir. Hem sıcak hem de soğuk aşırı koşullarla başa çıkabildi ve esas olarak kurtlara meydan okuyabildi. Merinos hayvanlarıyla birlikte hareket ettikçe veya göç ettikçe diğer ülkelerde de popüler oldu. 1526’dan kalma kayıtlarda, yaklaşık 3,5 milyon Merinos koyununun göç ettiği ve her 100 koyun için bir İspanyol Mastiff olduğu ortaya çıkıyor.

Ayrıca, o zamanlar köpeğin savaşlarda kullanıldığına ve ek olarak üzüm bağları, meyve bahçeleri ve mülkler gibi alanları ve İspanya İç Savaşı’nda korunan mühimmatları korumak için yük köpekleri olarak kullanıldığına dair bazı bilgiler var. Yıllar boyunca, diğer ırklar çaprazlanarak birkaç melez yapıldı ve bölgedeki farklılığa dayalı olarak iki tip geliştirildi. 1900’lerin başına kadar köpek gösterilerinde görünmedi ve 1946’ya kadar bunun için hiçbir standart oluşturulmadı. Ne yazık ki bu durum, bir zamanlar safkan köpeklerde bir düşüşe yol açtı.

Spanish Mastiff Köpek Fiziksel Özellikleri

İspanyol Mastiff, büyük ila dev boyutlu bir köpek ırkıdır. Tibet Mastiff veya Napoliten Mastiff gibi diğer Mastiff ırklarına göre çok güçlü ve heybetli görünen bir ırktır. Gövdesi dikdörtgen şeklindedir ve güçlü kemiklere sahip büyük bir göğse ve rustik sağlam bir görünüme sahiptir. Boyun kısmı oldukça güçlüdür. Arka ayaklarda çift çiy pençesi vardır. Kuyruğu alçak tutulur ve saçaklıdır. Tüy paltosu kısa ila orta uzunluktadır ve cildin bazı gevşek kıvrımları bulunur. Tüyleri düz ve yoğundur, yaygın renkler açık kahverengi, gri, sarı, kırmızı, siyah ve beyaz veya benekli işaretlerdir.

Dolgun dudaklara ve güçlü çenelere sahip büyük ve güçlü bir kafası vardır. Gözleri küçük, kulakları üçgen damla kulaklardır. Cinsin iki türü vardır, Mastin Pesado olarak adlandırılan daha sık görülen daha ağır bir tür ve Mastin Ligero adı verilen daha hafif bir tür. Daha ağır tip, İspanya’nın kuzeyinde daha yaygındır. Başı daha büyük, derisi daha gevşek ve gerdanı daha gevşektir. Daha hafif olanı daha atletik ve çeviktir, İspanya’nın güneyinde daha yaygındır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Parazit Belirtileri ve Tedavisi

Spanish Mastiff Köpek Bakımı

İspanyol Mastiff, tımarlama söz konusu olduğunda ortalamanın üzerinde bir cinstir. Tüylerinin sık dökülmesi, günlük fırçalamaya ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Salyaları sürekli akar, bu yüzden her ihtimalde yüzünün günlük olarak silinmesi gerekecek. Cildindeki doğal yağlara zarar vermemek için sadece gerçekten ihtiyacı olduğunda uygun bir köpek şampuanı ile banyo yaptırın. Boyutu büyük olduğundan, onu normal küvetlerde yıkamak zor olabilir. Bu nedenle onu bahçede veya başka bir açık alanda yıkayabilirsiniz.

Diğer bakım ihtiyaçları arasında kulak, tırnak ve dişlerin temizlenmesi yer alır. Kulakları, nemli bir bez veya köpek kulağı temizleme solüsyonu ve pamuk topu kullanılarak haftada bir silinmelidir. Dişleri iyi bir köpek diş fırçası ve diş macunu ile haftada en az üç kez fırçalanmalıdır. Tırnaklarının gerektiği gibi kesilmesi gerekir ve bu kendi başınıza yapabileceğiniz bir şeydir ya da profesyonel bir kuaföre veya bir veterinere bakımını yaptırabilirsiniz. Köpek tırnaklarını bildiğinizden emin olun, onlar bizimki gibi değiller! Alt kısımda sinirler ve kan damarları vardır ve bunları kesmek kanamaya ve incinmesine neden olur.

Bu köpekler süper aktif değiller, ancak sağlıklı kalmak için belirli bir miktara ihtiyaçları var ve bu kadar büyük olmaları, bina etrafında kısa bir yürüyüşün yeterli olmadığı anlamına geliyor. Yüksek hızlarda koşmaktansa hantal hareket etme olasılığı daha yüksek olabilir, ancak aslında gerektiğinde beklediğinizden çok daha hızlı hareket edebilir. Günde bir veya iki uzun yürüyüş, onu sağlıklı ve mutlu tutacak, sizinle biraz oyun oynayacak ve tasma süresinden kurtulma şansı da sağlayacaktır. Cinsin bakımı sırasında kaliteli köpek bakım ürünleri kullandığınızdan emin olmalısınız.

Spanish Mastiff Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Genel olarak iyi bir sosyalleşme ile bu köpek çocuklara karşı nazik ve sabırlıdır ve bu, onlarla birlikte büyüdüğü zaman için de geçerlidir. Küçük çocuklara, boyutları nedeniyle devrilmeleri muhtemel olduğundan dikkatli olunmalıdır. Tüm çocuklara ona nasıl dokunacaklarının ve ona nasıl yaklaşacaklarının öğretildiğinden emin olun. Onlarla ve sosyalleşme ile büyütülürse, diğer evcil hayvanlar ve diğer köpeklerle de iyi geçinebilir. Aynı cinsiyetten diğer köpeklerde baskınlık sorunları olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dalmaçya Köpeği Hakkında Temel Bilgiler

Spanish Mastiff Köpeklerde Beslenme

Spanish Mastiff gibi dev bir cins, günde 5 ila 12 küçük porsiyon kaliteli kuru köpek maması yemelidir. Mama miktarı en az iki öğüne bölünmelidir. Köpeğinizi yaşına, sağlık boyutuna, aktivite düzeyine ve metabolizmasına bağlı olarak ne kadar besleyeceğinizi hesaplamanız gerekir. Her zaman suya erişimi olduğundan ve mümkün olduğunca suyun taze tutulduğundan emin olun. Besleyici ve lezzetli köpek mamaları için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Spanish Mastiff Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu cins köpekler hakkında merak edilen sorular ve cevapları şu şekilde sıralanabilir:

Spanish Mastiff Köpeklerin Yatkın Olduğu Sağlık Sorunları Var Mı?

Spanish Mastiff, 10 ila 12 yıl gibi oldukça iyi bir ömre sahiptir. Oldukça sağlıklıdır ancak kalça displazisi, kalp problemleri, göz problemleri, şişkinlik ve doğum problemleri gibi dikkat edilmesi gereken birkaç konu vardır.

Spanish Mastiff Köpekler Çok Havlar Mı?

Ara sıra havlar ama sabit şekilde uzun süre havlamaz.

Spanish Mastiff Köpekler Apartman Yaşamına Uygun Mu?

Kırsal bir ortam cins için uygundur, bu bir şehir köpeği değildir. Etrafında dolaşabileceği, etrafı çitlerle çevrili geniş bir avluya ve ayrıca boşluklu bir eve ihtiyacı var, bu yüzden apartman köpeği olmaya da uygun değil.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.