Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Alaskan Malamute (Alaska Malamutu/Alaska Kurdu) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Abone Ol 
Alaskan Malamute (Alaska Malamutu/Alaska Kurdu) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Irk, Alaska Malamutu ya da Alaska Kurdu şeklinde de tanınır. Güçlü bir kutup köpeği olan Alaskan Malamute ırkı özellikle de sadık, zeki ve kolay eğitilebilir olması ile öne çıkan cana yakın ırklardandır. Bu nedenle de çok sevilen ve ilgi gören köpekler arasında yer alır.

Alaskan Malamute Köpek Karakter Özellikleri

Sahibi ile çok iyi anlaşabilen, saygılı, sadık ve zeki bir ırk olan Alaskan Malamute köpekleri dost canlısı bir karaktere sahiptir. Bu nedenle de bekçi köpeği olarak görev alamasalar bile bu köpekler son derece eğitime açık olan zeki ırklardan olduğu için farklı alanlarda tercih edilebilir. Özellikle de açık alanda gezmekten, temiz havada oyun oynamaktan keyif alan bu köpekler doğru şekilde eğitilirse apartman hayatına da kısa sürede adapte olabilir.

Dost canlısı yapılarından dolayı herkesi potansiyel bir arkadaş olarak görebilen Alaskan Malamute ırkı köpekler bekçilik yapamaz ve koruma güdüleri de pek baskın değildir. Bu nedenle de bir koruma ya da bekçi köpeği olarak Alaskan Malamute ırkını tercih etmek yanlış olacaktır.

Yabancılarla ve çocuklarla iyi geçinebilen, oyun oynamaktan ve sosyalleşmekten keyif alan bu ırk, diğer köpekler ve farklı evcil hayvanlar ile iyi anlaşamayabilir. Bu sebeple de diğer köpekler ya da evcil hayvanlar ile Alaskan Malamute köpeğinizi tanıştıracağınız zaman dikkatli olmanız özellikle tavsiye edilmektedir.

Genel anlamda baskın karaktere sahip olabilen bu cins köpekler doğru şekilde eğitilirlerse sahibinin sözünden çıkmayan uysal köpekler haline gelebilir. Baskın karakterleri kötü huylu olduklarını göstermez, ancak bu onların hiç yaramazlık yapmayacağı anlamına da gelmez. Bu yüzden köpeğinizin eğitimini önemsemeniz, onun eğitiminde baskın olan taraf olmanız son derece önemlidir.

Uluma ve toprak eşeleme gibi huyları olan bu köpekler eğitilmezse apartmanda ya da küçük dairelerin içinde yaşamaya pek uygun olamaz. Özgürlük ihtiyaçları yüksek olan cinsin, bahçeli evlerde bakılması daha doğru olacaktır. Hem keyifli şekilde açık havada vakit geçirebilmeleri hem de komşuları rahatsız etmemeleri için eğitim görmeden apartman hayatına adapte olmaları beklenmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kaju Yiyebilir mi?

Alaskan Malamute Köpek Tarihçesi

Bir kızak köpeği olan bu ırk, kutup kurtlarına dayanan kökene sahiptir. Bu köpekler farklı pek çok alanda yer almıştır. Kızak ve yük çekmede sıklıklar tercih edilen Alaskan Malamute köpekleri isimlerini yaklaşık 2000 – 3000 yıl önce Alaska’da yaşamış olan Mahlemuit kabilesinden almaktadır. Bu kabile köpekleri yalnızca yük taşıma ya da kızak çekme gibi alanlarda kullanmamıştır. Aynı zamanda köpeklere değer veren ve köpekler ile iyi iletişime sahip olan bir yapı da kurmuşlardır.

Alaskan Malamute Köpek Fiziksel Özellikleri

Oldukça kalın ve çift katlı kürk yapısına sahip olan bu köpeklerin kürklerinin rengi beyaz, siyah – beyaz, gri, kızıl gibi farklı renklerde olabilir. Cinsin tüyleri kısadır, ancak kalın yapılı olduğu için köpeklerin soğuk hava koşullarında dahi üşümesini engeller.

Bu cins, dev köpek ırklarından biri olan gerçekten de dev boyutlardaki köpeklerdendir. Erkekleri dişilerden daha iri olabilen Alaskan Malamute köpeklerinin erkekleri ortalama 61 – 66 cm boyutlarına ve 36 – 43 kilogram ağırlığına sahip olabilirken dişi Alaskan Malamute köpekleri 56 – 61 cm yüksekliğine ve 32 – 38 kilogram ağırlığına sahip olabilmektedir. Görüldüğü üzere bu köpeklerin erkekleri dişilerinden daha iri olsa da her iki cinsiyetin de diğer pek çok köpek ırkına göre oldukça iri cüsseli olduğunu söylemek mümkündür.

İri vücudu güçlü ve kaslı bir yapıda olan cinsin ayakları ise tüylü ve ayak tabanları da oldukça kalındır. Küçük gözleri genellikle koyu renklerdedir ve badem şeklindedir. Göz rengi diğer benzer ırkların aksine mavi değildir. Koyu kahverengi tonlarında olabilmektedir.

Alaskan Malamute Köpek Bakımı

Bu köpekler çok bakım gerektirmez, fakat tüyleri çok fazla dökülebilir. Bu durumda köpeğinizin tüylerini sık sık taramanız gerekebilir. Tüyleri sık şekilde taramazsanız köpeğinizin tüylerinin cansız ve mat bir görünüme sahip olmasına neden olabilirsiniz. Bunu önlemek için düzenli tarama ve ölü tüylerden kurtulma şarttır.

Alaskan Malamute köpeklerinin neredeyse hiç yıkanmaması önerilmektedir. Tüyler sık sık döküldüğü için bu köpeklerin kirlenen tüyleri zaten döküleceğinden tüylerin yıkanması onların tüylerinin yararına değil zararına olacaktır. Eğer gerekli görürseniz nadiren köpeğinize banyo yaptırabilir ya da kuru köpek şampuanlarını tercih edebilirsiniz. Kaliteli köpek banyo ve temizlik ürünleri için online petshop mağazamıza göz atabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Argentino Köpek Irkı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Bu köpeklerin diş temizliği de önemlidir. Köpeğinizin özellikle de yaş mama tüketiminden sonra dişlerini fırçalamanız, dişlerinde plak ve tartar oluşumu önleyecektir. Ayrıca dişleri temizlemek için diş temizleme ve diş kaşıma oyunlarını da tercih edebilirsiniz. Köpeğiniz bu ürünler ile oynarken aynı zamanda dişlerini kaşıyabilir, diş etlerine masaj yapabilir ve dişlerini temizleyebilir. Sevimli dostunuza her açıdan fayda sağlayacak köpek oyuncakları için TIKLAYINIZ!

Köpeğinizin patilerindeki ve yüz bölgesindeki tüylerin uzadığını fark ettiğinizde tıraşlamanız tavsiye edilir. Özellikle de sıcak yaz aylarında kalın tüyleri onların yorulmasına ve halsiz düşmesine yol açabilir. Bu sebeple de köpeğinizi sıcak iklim olan bir bölgede yetiştiriyorsanız tüylerinin uzunluğunu da buna uygun şekilde tıraşlamanız gerekmektedir.

Yüksek aktifliği seven bu köpekler çok sık egzersize ihtiyaç duyar. Bu nedenle de köpeğinizin egzersiz ihtiyacınızı gidermeniz, onunla gün içinde yeteri kadar vakit geçirmeniz ve köpeğinizle ilgilenmeniz onun bakımı için önemli durumlardan biridir. Egzersizler sırasında dikkatli olmanızda da yarar vardır. Bu köpeklerin kalça çıkığına olan yatkınlıkları nedeniyle egzersizlerin fazla zorlayıcı olmaması önerilir. Ayrıca yaz aylarında bu köpekler yoğun egzersiz programına maruz kaldığı zaman sıcaktan etkilenebilir ve sorunlar yaşayabilir. Bu sebeple de sıcak yaz aylarında köpeğinizle serin akşam saatlerinde egzersiz yapmanız ya da köpeğinizi gün içinde fazla yormamaya özen göstermeniz en iyisi olacaktır.

Alaskan Malamute Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile genellikle çok iyi anlaşabilen, yabancılara karşı herhangi bir çekingenliği olmayan bu köpekler insanlara karşı oldukça dost canlısı bir karaktere sahiptir. Bunun tam aksi şekilde diğer köpekler veya diğer hayvanlar ile anlaşma konusunda da pek başarılı olmadıkları söylenebilir.

Bu cins, çocuklar ile vakit geçirmekten hoşlanır ancak aşırı oyuncu bir karaktere sahip olmadığından dolayı çocuklar ile vakit geçirmekten sıkılabilir. Yine de bu köpeklerin çocuklar ile çok iyi anlaşabildiği ve çocuklu evlerde güzel bir dostluğa sahip olabileceği söylenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Ağız Sağlığı ve Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Özellikle de diğer köpekler ile anlaşma konusunda oldukça problemli olan bu köpeklerin yavruluk döneminden itibaren diğer köpekler ile sosyalleştirilmesi bu problemi ortadan kaldırabilir. Köpeğinizi yeni köpekler ile tanıştıracağınız zaman dikkatli olmanız, köpeğinizin diğer köpeği sevmesi için ona zaman tanımanız ve tanışmalarını kontrolleri şekilde sağlamanız diğer köpekler ile dostluk kurabilmesi için önemlidir.

Alaskan Malamute Köpeklerde Beslenme

Her köpeğin kendine ait bir beslenme programı olması son derece önemlidir. Köpeklerin günlük enerji ihtiyaçları, sahip oldukları hastalıklar, olası rahatsızlıklara yatkınlıkları ya da alerjileri farklı olabilir. Bu tip durumlar köpeklerin beslenme programlarını kökten değiştiren etkenlerdir.

Alaskan Malamute çok fazla egzersize ihtiyaç duyan köpekler oldukları için genel anlamda günlük enerji ihtiyaçları da yüksektir. Bu nedenle de köpeğinizi yüksek protein içeriğine sahip mamaları ile beslemeniz onun daha sağlıklı şekilde enerji elde etmesine yardımcı olabilecektir.

Bu köpeklerin gaz problemlerine yatkınlığı mevcuttur. Bu sebeple de gaz oluşumuna neden olacak, kabızlığa sebebiyet verecek türdeki besinleri tüketmelerini engellemeniz onların sağlığı için daha iyi olabilir. Buna ek olarak kalp rahatsızlığına da yatkınlığı bulunan bu köpeklerin aşırı yağlı beslenmemesi ve egzersizlerin de beslenme programı ile orantılı olacak şekilde işlemesi önerilmektedir.

Kaliteli köpek maması çeşitleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Alaskan Malamute Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli, dost canlısı ve hareketli yapıları ile bilinen Alaskan Malamute köpekleri hakkında merak edilen sorulara göz atalım.

Alaskan Malamute Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Bu köpekler farklı rahatsızlıklara karşı yatkınlık göstermektedirler. Koroner kalp hastalığı, kalça çıkığı, gaz problemleri ve cücelik bu köpeklerde en sık görülen rahatsızlıklardandır. Bu tip rahatsızlıkların önüne geçmek için köpeğinizin sağlığını korumanız, kontrollerini düzenli sağlamanız önemlidir.

Alaskan Malamute Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Alaskan Malamute köpeklerinin daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bakımları son derece önemlidir. Köpeğinizin mutlu ve sağlıklı olması onun uzun bir ömür geçirmesine yardımcı olabilecektir. Ayrıca olası hastalıklara karşı kontrollerini düzenli şekilde sağlamanız da köpeğinizin sağlığını korumanız için gereklidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.