Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Barbet Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Barbet Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Barbet köpek ırkı bakımı birçok insan tarafından merak ediliyor. Kökeni eski çağlara dayanan bir köpek olan Barbet cinsi, spor grubu köpek türleri arasındadır. Adını yüzünün büyük bir kısmını kaplayan sakallarından alır. Barbet adı, Fransızca sakal anlamına gelen barbu kelimesinden türemiştir.

Barbet köpek ırkı, kıvırcık tüyleri ile dikkat çeken sevimli köpekler olarak pek çok hayvansever tarafından tercih edilir. Barbet köpek cinsini beslemek isteyenler tarafından Barbet köpek ırkı bakımı ile ilgili birçok soru sorulmaktadır. İşte detaylar!

Barbet Köpek Irkı Özellikleri

Barbet Köpek Irkı Bakımı

Barbet köpekleri sahiplerine çok bağlı olan sevimli canlılardır. Sahipleri ile vakit geçirmek ve onlarla yan yana olmak Barbet köpekleri için çok önemlidir. Yaşlı, genç ve çocuk olmak üzere herkesle iyi anlaşabilen dost canlısı köpeklerdir. Sadık ve arkadaş canlısı olmalarının yanı sıra zekaları da dikkat çeker. Verilen eğitimleri hızlıca kavradıkları görülür.

Barbet köpek ırkının egzersiz ihtiyacı karşılandığı durumda apartmanda yaşaması mümkündür. Sahiplerine çok düşkün oldukları için bahçeli bir evde dahi kulübede beslenmeleri uygun değildir. Dinlenme, yemek ve uyku zamanı gibi farklı zaman dilimlerinde bile daima aile üyeleriyle olmayı isterler.

Fransa kökenli olan Barbet köpek ırkının nesli günümüzde oldukça azalmıştır. Şimdilerde genelde Fransa’da görülen bu köpek türü; keskin koku yeteneği, yüzme ve avcılık yeteneği ile dikkat çeken bir köpek ırkıdır.

Barbet Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Barbet köpek ırkının özellikle yüzünde yoğunlaşan uzun ve kıvırcık yapılı tüyleri vardır. Yüzündeki yoğun sakalları ile de ilgi çekmektedir. Yüzmeyi çok seven bu köpek ırkının tüyleri suyu geçirmeyen bir yapıdadır. Barbet köpek ırkının uzun ve kıvırcık tüyleri nedeniyle düzenli tüy bakımına ihtiyacı vardır. Tüylerinin özel yapısı nedeniyle dolaşması ve kirlenmesi çok kolaydır. Bunu önlemek için Barbet köpek ırkının tüylerinin her gün tüy yapısına uygun olan bir köpek fırçası ile taranması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  German Shorthaired Pointer Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Barbet köpek ırkı, tüyleri çok gür olduğu için çok tüy döken bir cins olarak algılanabilir. Ancak Barbet köpek ırkı aslında pek çok köpek türüne göre çok daha az tüy döker. Barbet köpek cinsinde tüylerin kırpılma şekli köpeğin beslenme amacına göre farklılık gösterir. Estetik amaçla beslenen Barbet köpeklerinin yüz bölgesindeki tüyler daha uzun bırakılır.

Barbet köpekleri için standart tüy kesimi ise vücuttaki tüylerin 3-5 cm arasında ölçüye sahip olacak şekilde, yüzdeki tüylerin ise bir miktar daha uzun olacak şekilde kesilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Kırpma işleminden sonra Barbet köpeklerinin vücudu güzel bir şekilde yıkanır ancak kurutma işlemi yapılmaz. Tüylerin kendiliğinden kuruması ve şekillenmesi beklenir. Köpek banyo ve temizlik ürünleri de köpeğin temizlik işlemlerinde muhakkak kullanılmalıdır.

Barbet Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Barbet köpek ırkının uzun kıvırcık ve gür yapılı tüyleri nedeniyle tüylerinin arasına bazı maddelerin girmesi çok kolaydır. Özellikle dışarıdaki egzersizler sonrasında Barbet köpek ırkının pati bölgesindeki tüylerin arasında zararlı bazı maddelerin girme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Bu sebeple dışarıda yapılan egzersizler sonrasında Barbet köpek ırkının pati boşlukları ve bu bölgedeki tüylerinin arası kontrol edilmelidir.

Barbet köpek ırkının pati bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise tırnak kesimidir. Köpeklerin tırnakları da sürekli olarak uzamaya devam eder. Bu durum tırnakların belli aralıklarla kesilmesinin gerekmesine neden olur. Fazla uzun tırnaklar nedeniyle köpeklerin pati çevresinde yaralar meydana gelir ve hareket güçlüğü yaşanır. Bu nedenle ayda bir veya iki kez tırnakları köpek tırnak makası aracılığı ile kısaltılmalıdır.

Barbet Köpek Irkı Bakımı: Göz ve Kulak Bakımı

Köpeklerin göz ve kulak bakımı çoğunlukla ihmal edilir ancak sebep olacağı rahatsızlıklara bakıldığında aslında ihmal edilmemesi gerektiği görülür. Kulaklarda ve gözlerde meydana gelen akıntı nedeniyle ciltte tahriş ve cilt yapısının bozulması gibi durumların önlenmesi için her gün kulak ve göz çevresi nemli bir bezle temizlenmelidir. Köpek göz ve kulak temizleme ürünleri kullanılarak temizlik işlemleri yerine getirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dalmaçya Köpeği Hakkında Temel Bilgiler

Barbet Köpeklerin Egzersiz İhtiyacı

Barbet köpeklerinin konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için günlük egzersiz ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bunun için her gün 45 dakikalık egzersizler planlanmalıdır. Bu süreyi yürüyüş, koşu, saklambaç, tut-getir oyunları veya su oyunları oynayarak geçirmek mümkündür. Barbet köpek ırkının egzersizine sahiplerinin de dahil olması onları mutlu edecektir. Köpek oyuncakları da hayvanın hareketli olmasını sağlayacaktır.

Barbet Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Barbet köpek ırkı bakımı konusunda beslenme de çok önemli. Barbet köpek ırkının besin ihtiyacının karşılanması için yüksek mineral, vitamin ve protein içeriğine sahip olan kaliteli köpek mamaları tercih edilmelidir. Tercih yapılırken köpeğin yaş, kilo ve boy gibi özel durumları da değerlendirilmelidir. Tercih edilen mamanın içeriği alerjen maddelere karşı dikkatlice incelenmelidir. Barbet köpek ırkı beslenirken iki öğün belirlenerek ona göre mama verilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.