Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Clumber Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Clumber Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Popüler köpeklerden biri de Clumber Spaniel köpek ırkı. Özellikle de sahibine karşı son derece bağlı olan bu köpekler ev içindeki diğer üyelere sahibine olduğu kadar bağlanmazlar ancak yine de son derece sevgi dolu olmaları ile bilinirler. Bu köpekler kimi zaman inatçı olabilseler bile sevimli ve zeki karakterleri sayesinde onları inatçılıklarından vazgeçirmek son derece kolaydır. Aslında Fransa kökenli olan Clumber Spaniel köpekleri sportif ırklara dahildirler ve özellikle de soğuk iklimlerde yaşamaları ile bilindiklerinden yaz aylarında sıcak iklimli ülkelerde sürekli olarak tıraşlanmaları ve sıcaktan uzak kalmaları gerekebilir.

Clumber Spaniel Köpek Karakter Özellikleri

İyi huylu olan bu köpekler tek bir kişiye son derece bağlılık gösterirler. Bu kişinin sözünden çıkmamak için ellerinden geleni yaparlar. Bu sayede de köpeğiniz ile aranızda olan bağın en iyi şekilde gelişmesi mümkün olabilir. Ayrıca sizin sözünüzü dinleyecek olan bu uslu köpeklerin en çok keyif aldığı şey de oyun oynamak olduğundan onunla bağ kurmak için farklı oyunları deneyerek vakit geçirmeniz oldukça faydalı olacaktır. Köpek oyuncakları ile kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Clumber Spaniel köpekleri hemen hemen herkesle çok iyi şekilde anlaşabilen uyumlu ve uysal köpeklerdir. Özellikle de diğer köpeklerle oynamaktan keyif alırlar ve çocuklarla vakit geçirmek onları çok eğlendirir. Bu nedenle de sevecen karakterlerini etraflarındaki herkese yansıtarak büyük beğeni topladıklarını söylemek mümkündür. Yabancılarla, diğer hayvanlarla, diğer köpeklerle ve çocuklarla çok iyi anlaşabilen bu köpeklerle iletişim kurmak kolay olduğu gibi oynamak da oldukça keyiflidir.

Oldukça zeki olan Clumber Spaniel köpekleri, kolay eğitilebilir ırklar arasında yer alır. Bu köpekler sahipleri ile kolaylıkla iletişim kurabilirler ve sahiplerinin sözünden çıkmak istemezler. Eğitimlerini kısa sürede tamamlamaları mümkün olabilmektedir. Davranış ve tuvalet eğitimleri kısa sürede tamamlanabilen bu köpekler aşırı itaatkar olmasalar bile sahiplerinin kızacağı hareketleri yapmaktan çekinirler ve sahiplerinin sözünden çıkmamak için çabalarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Maltese Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

Clumber Spaniel Köpek Tarihçesi

1768 yılında Fransa’da üretilen ve aslen Fransa kökenli olan bu köpekler İngiltere kökenli şekilde tanınmıştır ancak aslında Fransa’da doğan bir ırk oldukları söylenebilir. 19. yüzyılda köpek şovlarında sergilenmeye başlamadan önce bu köpekler İngiltere’ye gönderildi ve orada ırkın tüm mükemmel karakter özellikleri daha belirgin hale getirildi. Bu sayede kusursuz bir karakter ve görünüm elde edilmek amaçlandı.

Nadir bir ırk olan Clumber Spaniel köpekleri, avcı ve iz sürücü olarak çok gelişmiştir. Bu nedenle de avcılıkta ve iz sürücülükte tercih edilebilecek olan son derece akıllı ve atılgan köpeklerdendir. Yine de nadir olmalarından dolayı hem pek sık bulunamayan hem de üreticiler tarafından çok sık sahiplendirilmeyen köpeklerdir.

Clumber Spaniel Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklar arasında yer alan Clumber Spaniel köpeklerinin dişileri ile erkekleri arasında boyutsal anlamda hiçbir fark yoktur. Hem dişi hem de erkek Clumber Spaniel köpekleri ortalama 41 – 51 cm yüksekliğine ve 25 – 39 kilogram ağırlığına sahip olabilir. Bu köpekler büyük ırklar arasında yer aldıklarından dolayı güçlü, kaslı ve iri bir yapıya da sahiptirler.

Tüy yapıları orta uzunlukta, düz, kalın ve çift katmanlıdır. Soğuk iklimlere karşı dayanıklı olan kürkleri sıcak iklime sahip olan bölgelerde sık sık kısaltılmalı ve gerekirse tıraşlanmalıdır. Kalın bir kürk yapısına sahip olan bu köpekler ayrıca yumuşak ve ipeksi tüyleri ile öne çıkarlar. Tüylerin bakımı düzenli şekilde yapılırsa köpeğinizin tüyleri çift katmanlı, su geçirmez ve dayanıklı yapısını korumaya devam eder. Tüyleri beyaz üzerine sarı renkli olabileceği gibi portakal renkli ve lekeli de olabilir.

Geniş ve derin bir göğse sahip olan Clumber Spaniel köpeklerinin kafaları da iri ve kare bir yapıya sahiptir. Bu köpeklerin iri bir burnu vardır ve burunları kahverengidir. Göz rengi genellikle koyu amber rengindedir ve dudaklar biraz sarkık görünüme sahiptir. Kulaklar ise düşük yapıdadır ve baş ile orantılı bir büyüklük ile genişliğe sahiptir.

Büyük cüsselerinin altında kaslı ve güçlü bir sistem yatar. Bu köpekler hem güçlü hem de dayanıklı bir yapıya sahiptir. Derileri kalındır ve bu sayede soğuk iklimlerde bile üşümeden durabilmeleri mümkündür. Köpeğinizi sıcak bir bölgede yaşatmak istiyorsanız onun sağlığı için tüylerinin kısa olmasına özen göstermeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Havlaması Nasıl Engellenir?

Clumber Spaniel Köpek Bakımı

Orta uzunluktaki tüylerin haftada birkaç kez olacak şekilde fırçalanması gerekmektedir. Tüylerin düzenli şekilde fırçalanması köpeğinizin tüylerinin birbirine dolanmasını ve kısa sürede kirlenmesini önler. Tüylerin arasına giren toz ve kirler tarama sayesinde temizlenebilmektedir. Tüy bakımı sırasında köpek tarağı kullandığınızdan emin olmanız önemlidir.

Özellikle de kulakların ve gözlerin temiz tutulması şarttır. Köpeğinizin kulaklarının sarkık olduğunu göz önünde bulundurarak kulaklarının altlarını düzenli şekilde nemli ve temiz bir bez ile silmeniz gerekir. Bu sayede olası kulak problemlerinin önüne geçmeniz de mümkün olabilecektir. Ayrıca kulağın içini temizlemek için de köpek kulak temizleme solüsyonu tercih edebilirsiniz.

Göz çevresinin ve yüzün temizliğine özen göstermelisiniz. Gözlerin çevresini ve yüzün tamamını farklı nemli ve temiz bezler ile silerek temizleyebilirsiniz. Vücudun temizlenmesi içinse gerektiğinde banyo yaptırmak gerekebilir ancak sık sık yıkamak köpeğinizin tüylerinin yıpranmasına neden olabilir. Bu sebeple de köpeğinizi sık sık yıkamak yerine kirlendiğini düşündüğünüzde kuru şampuan ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede tüylerin kendine ait özelliğini kaybetmesini önleyebilirsiniz. Köpek banyo ürünleri için TIKLAYINIZ!

Tırnakların düzenli olarak kesilmesi ve dişlerin de düzenli şekilde fırçalanması önerilir. Dişlerin fırçalanması için köpek diş fırçaları ve köpekler için özel üretilen diş macunlarını tercih edebilirsiniz. Buna ek olarak dişleri özellikle de yaş mama tüketiminden sonra fırçalamanız, dişlerde plak ve tartar oluşumunu önleyerek çürük oluşma riskini de azaltır. Ayrıca tırnakları da köpeğiniz için uygun olan bir tırnak makası ile keserseniz tırnakları iyi şekilde kısaltabilir ve köpeğinizin canını acıtmayabilirsiniz.

Clumber Spaniel Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Hemen hemen herkesle çok iyi şekilde anlaşabilen Clumber Spaniel köpekleri çocuklarla, diğer hayvanlarla, köpeklerle ve yabancılarla çok iyi şekilde iletişim sağlayabilir. Bu köpekler oyuncu karakterleri nedeniyle herkesle çok kısa sürede iletişim sağlayabilirler.

Çocukların kısa sürede ilgisini çeken Clumber Spaniel köpekleri yalnızca sevimli yapıları ile değil aynı zamanda aktif ve sosyal karakterleri ile de kendilerine çok yakın arkadaşlar edinebilirler. Çocuklarla yorgun düşene kadar farklı oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Bu sebeple de ev içinde yaşayan ya da yabancı olan çocuklarla kısa sürede yakınlaşabilirler.

Yabancılara karşı hem anlayışlı hem de sevecen tavra sahip olan bu köpek ırkı ayrıca diğer hayvanlarla da çok iyi anlaşabilir. Sevecen karaktere sahip olan diğer ırklar da Clumber Spaniel köpeklerini bir dost olarak gördüğünde kısa sürede güçlü bir arkadaşlık bağının gelişmesi mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pitbull Tuvalet Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Clumber Spaniel Köpeklerde Beslenme

Özellikle de katarakt gibi göz problemlerine yatkınlığı olan bu köpeklerin A, E, D vitamin içeriklerini yeteri kadar içeren mamalar ile beslenmesi önerilmektedir. Bu köpeklerin genel sağlıklarının desteklenmesi için vitamin içeriği bakımından zengin olan mamaları tercih etmeniz son derece önemlidir.

Köpeklerin kendilerine ait bir beslenme programı olması son derece önemlidir. Kilo, ırk özellikleri, günlük aktiflik, yatkınlık gösterilen hastalıklar gibi pek çok detaya dikkat edilerek veteriner kontrollü bir beslenme programı oluşturmak mümkündür. Bu sayede köpeğinizin eksiksiz ve sağlıklı şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeğinize yalnızca kuru mama vermeniz önerilmez. Haftanın belli günlerinde farklı öğünlerde yaş mama ve belli öğünlerde de kuru mama vermeniz gerekmektedir. Ayrıca evde kendi hazırlayacağınız mamalarda da köpeğinizin damak tadına uygun olacak şekilde tavuk, et gibi farklı proteinleri tercih edebilirsiniz. En iyi köpek maması çeşitleri için online petshop sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Clumber Spaniel Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Zeki, uysal ve sevecen karakteri ile öne çıkan Clumber Spaniel köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Clumber Spaniel Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Bu köpek ırkı kalça displazisine, katarakt gibi göz problemlerine, gıda ve pire alerjisine olan yatkınlığı ile bilinmektedir. Clumber Spaniel köpeklerinin bu farklı yatkınlıkları bilinerek buna uygun şekilde beslenme ve egzersiz programlarının düzenlenmesi gerekmektedir.

Clumber Spaniel Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Clumber Spaniel köpeklerinin yaşam sürelerinin daha uzun olması için onların beslenmelerine, bakımlarına ve temel ihtiyaçlarına özen göstermeniz oldukça önemlidir. Tüm bunlar kadar önemli olan bir diğer nokta ise köpeğinizin genel mutluluğudur. Ona iyi şekilde ilgi gösterirseniz köpeğinizin çok mutlu ve uzun bir yaşam sürmesini de garantileyebilirsiniz.

Clumber Spaniel Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Kimi zaman inatçı olabilen Clumber Spaniel köpeklerinin tek kötü huyu onların yer yer kendi isteklerini yerine getirebilmek için inat etmeleridir. Bunun dışında havlama, ısırma, saldırma ve benzeri kötü huyları yoktur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.