Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri,Bakımı Ve Karakteri

Abone Ol 
Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri,Bakımı Ve Karakteri

Bugünkü yazımızda akbaş çoban köpeği hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız. Bu köpekler, ülkemize has olan ve geçmişi de son derece eski yıllara dayanmakta olan bir köpek ırkı olarak bilinir. Anavatanları Anadolu olmaktadır. Bu köpekler dünya genelindeki en eski köpek ırklarından biri oluyor.

Tarihleri üç bin seneden daha uzundur. Genel olarak Türkiye’nin batı bölgelerinde görülürler. Birçok uzmanın verdiği bilgiye göre bu köpeklerin dünya genelindeki birçok çoban köpeğinin atası ve akrabası olduğundan şüphe edilmektedir. Tarihi çağlar süresince koruma amacıyla büyütülmüşlerdir.

Daha çok çiftlik ortamında büyütülürler. Bunun yanı sıra, çoban sürülerini kurtlardan ve öteki türdeki saldırılardan koruması için de beslenir. Bu köpekler sayı olarak azdır. Bu nedenle de nadir görülen bir köpek cinsidir. Bu köpeklerin güçlü ve sağlıklı olması en dikkat çeken özelliklerindendir.

Akbaş Çoban Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Akbaş çoban köpeği özelliklerinin en önemlisi ülkemize has bir köpek cinsi olmasıdır hiç şüphesiz. Bu köpekler, çoban köpeği olarak beslenip büyütülür. Genel olarak beyaz renkte olurlar. Ağızları çok güçlüdür ve vücutları da bir o kadar kuvvetlidir. Ayı ve kurtlara karşı kendilerini savunabilirler.

Bu köpekler bekçi köpeği olarak bile beslenir. Ev ortamında beslemeniz için doğru bir köpek seçimi olmayacaklardır. Genleri nedeniyle sağlıklıdırlar. Sağlıklı olan bir beslenme rutini ve etrafa uyum sağlaması doğrultusunda uzun seneler boyunca yaşamaktadır.

Akbaş Çoban Köpeği Karakter Özellikleri Nelerdir?

akbaş

Akbaş Ve Yavruları

Bu köpek ırkı, her zaman sahibi tarafından sahiplenilmeyi diler. Sahibinin kendini tanımasını büyük bir hevesle bekler. Koruyucu olduğu için dikkatli bir köpektir. Ayı, kurt gibi güçlü hayvanlardan korkmaz. Bu köpek türü her zaman ödül bekler ve önemsendiğini de hissetmek ister.

Bu köpekler için doğru bir iletişim kesinlikle olmazsa olmaz bir konudur. İçgüdüsel bakımdan bazen agresif davranışlar sergiledikleri zaman titiz davranmalısınız. Onu sinirlendirmemeye çalışın. Sakinleşmesini sabırla bekleyin. Bu köpeklerin ebeveyn duygusu da son derece gelişmiş bir düzeyde görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Özellikleri Nelerdir?

Akbaş çoban köpekleri, öteki köpeklerle karşılaştırıldığı zaman aile duygusunun daha da ön plana çıktığını görürüz. Duygusal kişilikleri her zaman kendini belli eden önemli bir detay olmuştur. En çok da çobanların gerçekleştirmekte olduğu gözlemler sonucunda bu köpeklerin yeni doğan hayvanlara karşı duygusal yaklaştığı gözlemlenmiştir.

Hatta ve hatta bazı çobanlar bu köpeklerin yeni doğan yavruları temizlediğini gördüklerini dile getirmiştir. Bu köpekler ideal bir bekçi köpeği olmaktadır. Kişilikleri buna fazlaca uygundur. Peki bu köpeklerin fiziksel özellikleri nasıldır? İşte detaylar…

Akbaş Çoban Köpeği Fiziksel Özellikleri Nasıldır?

Bu köpekler Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek başarı ödülü almıştır. Sivas Kangalı’na benzeyen görünümleri ve güçlü yapıdaki vücutlarıyla her daim dikkat çekerler. Yalnızca Türkiye’de değil, başka ülkelerde de sevilerek beslenmektedirler. Ortalama olarak seksen cm bir uzunlukları vardır. Kiloları ise altmışa dek varabilir.

Akbaş Köpeği Sağlık Durumu Hakkında Bilgiler

Ortalama olarak yaşam süresi on üç ila on altı sene olmaktadır. Akbaş çoban köpeğine iyi bakarsanız bu süreden daha uzun zaman da yaşam sürebilir. Uzun bir ömre sahip olan bu köpeklerin genlerinde kalıtsal bir hastalık bulunmamaktadır.

Köpeğinizin uzun ömürlü olabilmesi için aşılarını yaptırmanız önemlidir. Bu duruma ilave olarak yaşam kalitelerini en iyi seviyede tutabilmek için de her zaman kaliteli bir köpek maması tüketmeleri lazımdır. Açık paketli mamalardan asla bu köpeklere vermemelisiniz.

Akbaş Çoban Köpeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu köpek türünün tüy yapısı hava olanaklarına karşı son derece dayanıklı olmaktadır. Düzenli bir şekilde tüy bakımının da özel bir köpek tarağıyla gerçekleştirilmesi, yaşam olanaklarını yükseltebilmek açısından her zaman önemlidir diyebiliriz kesinlikle.

Sıcak olan iklim koşullarında isterseniz akbaş çoban köpeğinizi bir köpek şampuanıyla yıkayabilirsiniz. Bu şekilde o da kendini ferahlamış hisseder. Bu köpekler iki senede bir defa tüy döker. Bu sebeple tüylerini tıraş etmenize gerek yok. Zaten kimse bunu önermiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Canary Dog (Presa Canario) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bu köpek türünü apartmanda besleyemezsiniz. Bahçeniz varsa da ona kesinlikle bir köpek kulübesi almalı ya da kendiniz yapmalısınız. Köpeğinizin bahçede büyük bir alana ihtiyacı olacaktır. Bunun yanı sıra köpek su kabı ve mamasının da en azından her gün temizlenmesi önem taşır.

Meraklı bir köpek ırkıdır. Bu nedenle yaşam alanında zehirli otların bulunmaması gerekir. Çünkü köpeğiniz bunları keşfetmek için koparıp yiyebilir. Bu ve bunun gibi birçok duruma dikkat etmelisiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.