Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Shetland Sheepdog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Shetland Sheepdog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bugünkü yazımızda Shetland Sheepdog köpek ırkı ile ilgili bilinmeyen her bir detayı açıklıyor olacağız, işte detaylar…

Karakter Özellikleri

Shetland Sheepdog köpek ırkı, aslında bir çoban köpeği olmaktadır. Harika karakteri ile kusursuz bir ev köpeği olmaktadır. Naziktir, son derece duyarlı olur. Sadıktır ve tamamen gösterişe sahip bir köpek ırkıdır. Hayat doludur. Eğitilebilir olan bir köpektir. Bu köpekler itaat etmeyi sever. Son derece zeki olurlar.

Öyle zeki bir köpektir ki birçok köpek sahibi bu zekadan aşırı derecede etkilenmektedir. Çocuklara ve ailesine karşı her daim sevgi dolu olmasına karşın yabancı insanlara karşı her daim mesafeli olduğunu görebilirsiniz. Sheltie köpekler, yabancılara her daim kendini sevdirmez ve rahatsız edici bir biçimde havlamaya başlar.

Daha yavru bir köpek iken çok iyi şekilde sosyal hale getirilmeleri gerekir. Bu köpekler insan canlısıdır. Onlarlayken ev ortamında eğitilmeleri en önemli konulardan birisi olmaktadır diyebiliriz. Meşgul olmak bu köpeklere her zaman için mutluluk vermektedir. Bu köpek ırkı büyük sığır ve küçük baş hayvan gütme konusunda başarılı olmaktadır. Çoban köpeği olarak görevlendirilebilir. Fazla havlar ama buna karşın iyi bir köpek ırkı olması ile de dikkat çeker.

Tarihçesi

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog Köpek Irkı

Shetland Sheepdog köpek ırkı yüksek bir ihtimalle İskoçya’nın Shetland adlı adasına getirilmiş olan İskoçve uzun tüylü Collie köpek ırkından üretilmiş, balıkçı teknelerinde gezdirilen ufak bir ada köpeği haline gelen İzlandalı Yakkin ile de melezleştirilmiştir.

1700’lü seneler gelip çattığında ise bu köpeklerin düzeni tamamen rayına oturmaya başlamıştır. Yüzyıllar süresince bu ufak köpekler İskoçya açıklarında  yer alan adalarda Shetland koyun sürülerini gütmede görevlendirilmiş olmaktadırlar. Bu köpeklerin korunması ve yeniden canlandırılması ise 20. Yüzyıl zamanlarına tekabül etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Weimaraner Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Bu ufak çoban köpekleri kendilerine benzeye ufak çiftlik hayvanlarının güdülmesi işlemi meselesinde dikkatli ve kibar olmaktadırlar. Shetland çoban köpeği itaat ile alakalı olan yarışmalardaki en başarılı olan köpek ırklarından biri olması ile bilinmektedir. Bu köpekler, İngiltere dolaylarında 1901 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 1911 senesinde resmi olarak tanınır hale gelmiş olmaktadır. Bu köpekler, dünya genelindeki en popüler hale gelen köpeklerden hatta hayvanlardan biri olma unvanına sahip olmaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin her daim uzun ve uç kısma doğru sivri hale gelen bir başı vardır. Çevik ve güçlü bir köpektir. Hafif ve harika bir suratı vardır. Alt kürkü yumuşacıktır ve tüyleri de genel olarak uzun olur diyebiliriz. Bazıları ise uzun tüylü olan Collie köpeklerinin harika bir minyatür kopyası olduğu fikrine ısrar ile kapılmaktadır. Burun bölgesinin üstü, kafatasının üst kısmı ile paralel olmaktadır.

Gösterişli görünen uzun bir kürke sahiptir. En çok da boyun kısmında yer alan yelesi ile ona aslana benzer bir görünüm vermektedir. Blue merle, siyah ve kahverengi tonlarında görülebilen bir köpek türü olmaktadır. Dış kürk kısmı sıktır. Yüne benzer bir iç kürkü ise etrafını sarar. Bacakları ve kuyruğu son derece uzundur. Ayakları ve yüzü ise kısa tüylere sahip bir haldedir diyebiliriz.

Kuyruğu topuklarına kadar gelir. Koyu renk ve badem biçiminde gözlere sahip olurlar. Sorgular gibi bir bakış atar, bu bakışı atmayı çok sever. Tamamen sevimli bir görünüme sahip olması ile dikkat çeken bir köpek ırkıdır. Peki Shetland Sheepdog köpeklerinin bakımının tam olarak nasıl yapıldığını biliyor muydunuz? İşte detaylar…

Bakımı

Öteki köpek ırklarındaki gibi bu köpeklerin bazı genetik göz hastalıklarına karşı ekstra bir yatkınlığı olmaktadır. Bu sebeple, bu tür problemlerin semptomlarını kontrol edebilmek amacı ile köpeğinizi sık sık veteriner hekim kontrolüne götürmeniz gerekebilir. Hatta bunu rutin olan bir düzene oturtursanız iyi olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu köpek ırkında kalça displazisi, hipertiroidizm ve epilepsi gibi birçok yaygın sağlık problemi bulunur. Evcil köpeğinizi her zaman takip ederek herhangi bir anormal duruma karşı hazırlıklı halde olmanız gerekir. Bakım durumu devam ettiği sürece kürkü kesinlikle dikkat edilmesi gerkeen en mühim durum olacaktır.

Kürkünün her zamanki gibi olduğundan emin olarak hareket etmelisiniz. Onu her gün düzenli bir biçimde fırçalamayı asla ama asla, hiçbir şekilde unutmamanız gerekecek demektir. Tüyleri yapı olarak genelde yumuşak ve uzun olur. Bu kıvamı koruyabilmek adına büyük bir özen göstermeniz gerekecek demektir.

Uzun olan tüylerin taranması biraz zor gibi gelebilir. Fakat köpeğinizin tüylerinin yapısından ötürü bu durum esasen çok kolay olmaktadır. Mevsimsel bir biçimde bol bol tüy döken bir köpektir fakat tüy dökme mevsimi sonrasında tamamen normal seviyede tüy dökmeyi sürdürürler.

Uzun ve ince biçimli bir tarakla onu bir güzel taramanız gerekecek demektir. Ayda bir defa yıkamanız kesinlikle bu köpek ırkı bakımından kafi olacaktır diyebiliriz. Kokusu güzel olsun diye bol bol yıkamak isteyebilirsiniz fakat bu durumun köpeğinizin daha kötü kokmasına neden olacağını da unutmamalısınız.

Bunun yanı sıra bazı hastalık türlerinin oluşumunu da tetikler. Köpek şampuanı ile yıkamaya özen gösterin. Çünkü tüyleri çok hassastır. İnsan şampuanı kullanırsanız bu köpeğinize ciddi anlamda büyük bir zarar verecek demektir kesinlikle. 12 ila 15 sene arasında bir ömür sürmektedirler.

Beslenme

Et ve tavuk gibi yemekleri bu köpeklere vermenizi asla ama asla tavsiye etmiyoruz. Özel bir şekilde üretilmiş olan kaliteli kuru köpek mamalarından satın almalısınız. Bunun yanı sıra ağız kokusu da bu tür mamalarla tolere edilebilmektedir. Köpeğinizin ne kadar çok yediği ise yaşı, genel yapısı, ortalama büyüklüğü, aktivite düzeyi ve metabolizması ile yakından alakalıdır diyebiliriz. Yemeğini ölçün ve gün içerisinde 2 ya da 3 defa vermeye özen gösterin deriz biz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labrador Köpek (Labrador Retriever) Irkı Hakkında Bilgiler

Çocuklar ve Hayvanlar ile İlişkisi

Shetland Sheepdog köpek ırkı, ailesine her daim sadık olan ve bağlı bir köpek ırkıdır demiştik. Bu köpek ırkının çocuklarla arası son derece iyi olmaktadır. Onlara ilgi göstermeye bayılırlar ve beraberce zaman geçirmeyi de severler. Aile köpeği olduğunu söylersek aslında pek de yanılmış olmayız.

Bu köpek ırkı genel manada öteki hayvanlarla ve köpeklerle de anlaşabilir. Fakat yabancı insanlara karşı her daim mesafeli olurlar. Onlara da bir şekilde zaman içerisinde alışabilmektedirler. Bu son derece normal olmaktadır. Haydi gelin bu güzel köpeklerin sağlık durumuna hep beraber bir göz atalım, ne dersiniz? İşte…

Sağlık

Genel olarak sağlıklı bir köpek ırkı olduğun söylemek mümkündür. Yalnızca kalıtsal biçimde türlü göz rahatsızlıklarına yatkın olan bir köpek ırkıdır. Bazı türlerinde ise aşağıda bahsedeceğimiz hastalıklar bulunabilir. İşte görülebilecek hastalıklar:

  • Hipotiroidi: Beden yeteri kadar tiroid hormonu salgılayamadığı zaman meydana gelen bir hastalıktır. Semptomlar içerisinde kilo almak, inceltme kat, yavaş kalp ritmi, soğuğa dayanamama ve kuru cilt yer almaktadır.
  • Collie Göz Anomalisi: Bazı köpek ırklarında körlüğe kadar varabilecek kalıtsal bir rahatsızlık olmaktadır. Genel manada köpek tam olarak 2 yaşına bastığı zaman meydana gelir ve veteriner bir göz doktoru aracılığı ile tespiti sağlanabilmektedir.

Dermatomiyozit: Cilt lezyonlarına sebep oluşturabilecek ve ciddi biçimde olan vakalarda kasları bile etkileyebilen kalıtsal kökene sahip bir hastalık türü olmaktadır. Dermatomiyozit çok ciddi bir hastalık türüdür, hafife alınmaması gerekir. Bu güzel köpeklerin sağlık durumu hakkında sizlere aktaracağımız bilgiler bu kadardır. Şimdilik hoşça kalın, kendinize iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.