Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Göz Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?

Abone Ol 
Köpeklerde Göz Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?

Bugünkü yazımızda köpeklerde göz hastalıkları ile alakalı her bir bilgiyi bulabilirsiniz. O halde başlayalım: Köpekler belli zamanlarda göz rahatsızlıkları yaşayabilmektedir. En çok da gözlerinde oluşan çapaklanmalar, akıntılar sıklıkla rastlanan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Zaman zaman meydana gelebilecek olan alerjik yönlü akıntılar, gözlerinin içerisine kaçma olasılığı olan kir ya da tozlar da köpeğinizin gözlerini hasta edebilen bazı şeyler olmaktadır. Şayet köpeğinizde göz akıntısı oluştuysa bunun rengi önem taşır. Akıntı sarıysa ciddi bir durum var demektir diyebiliriz.

Böyle durumlarda köpeğinizi vakit kaybetmeden bir veteriner hekime göstermeyi ihmal etmemelisiniz. Fakat bunun haricinde normal şekilde gerçekleşebilecek olan göz yaşarması ve akması ciddi bir rahatsızlığın varlığını ifade etmez. Göze girmiş olan yabancı cisimlerin dışarı atılabilmesi içi bunun yaşanması gerekir.

Köpeklerde Alerji Nedir?

köpeklerde göz hastalıkları

Gözünde Katarakt Olan Bir Köpek

Köpeklerde göz hastalıkları oluşmasının en önemli nedenlerinden birisi de alerjik durumlar olmaktadır diyebiliriz. Bizlerin yaşadığı mevsimsel alerjik durumların benzerlerini köpek dostlarımız da yaşayabilmektedir. Bu da aslında köpeklerin gözlerinde akıntı oluşmasına, kızarıklıklara ve çapaklanma durumuna sebebiyet vermektedir.

Bu ve bunun gibi bir problemle karşılaşıldığında köpeğinizin gözlerini steril olan bir göz temizleyicisi yardımıyla bir güzel temizleyin. Bu yaptığınız şey köpeğinizi az da olsa rahatlatır. Köpeklerde meydana gelen alerjik durumlar genel olarak setter, terrier, pug ve basık burunlu bulldoglarda görülür. Tabii bu diğer köpek ırklarında görülmeyeceğini gösteren bir durum değildir.

Köpeklerde Alerji Semptomları Neler Olmaktadır?

 

Köpeklerde alerjik sorunların birçok belirtisi vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

  • Göz kısmında kaşınma
  • Gözlerde akıntı oluşması durumu
  • Kızarıklık ve tahriş
  • Hapşırma hali
  • Horlama
  • Kusma
  • Aşırı derecede kaşınma
  • Patileri yalama
  • Pati çiğneme
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Kıvırcık Tüylü Köpekler

Köpeklerde Epifor Rahatsızlığı Nedir?

Köpeklerde sıklıkla görülen epifor hastalığı gözlerin çok fazla sulanmasına neden olan hastalık olmaktadır. Göz çevresine her zaman yaş olması, göz altlarının her daim kahverengi renkte koyu halkalarla kaplanmasına neden olan bu hastalık en çok da tüyleri açık renk olan dostlarımızda ortaya çıkar. Bu ve bunun gibi bir rahatsızlıkla karşılaştığınız zaman köpeğinizi hemen bir veterinere gösterin. Köpeklerde göz hastalıkları konumuza başka bir hastalıkla devam ediyoruz.

Köpeklerde Konjunktivit Hastalığı Nedir?

Köpeğinizde normal bir zaman diliminde meydana gelen çapaklanma durumu haricinde çok daha fazla biçimde çapaklanma durumu oluşuyor ve bununla beraber kızarıklık ve iltihaplı hal de oluşuyor ise kesinlikle onu bir veteriner hekime götürmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu tür konjunktivit rahatsızlıklar köpeklerde bakteri sebepli olabilir fakat viral nedenlerden ötürü de ortaya çıkabilir. Gözlerinde yer alan yanma hissi, durmadan patilerini gözlerine götürmeleri ve kızarıklıkların meydana gelmesi bu tür hastalıkları haber veren önemli detaylardır.

Köpeklerde Kuru Göz Sendromu Hastalığı Nedir?

Köpeklerde göz hastalıkları konumuza kuru göz sendromu hastalığı ile devam ediyoruz. Bu sendrom türü, köpeğinizin yeteri kadar gözlerinin yaşarmaması neticesinde ortaya çıkar. Bu tür rahatsızlıklar gözyaşı bezleri içerisinde meydana gelen problemler ya da çeşitli türde enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkar.

Köpeklerde oluşan bu sendromu göz etrafında meydana gelen yangılar, köpeğin durmadan gözünü kırpması ya da koyu renkli olan akıntılar gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Bu tür bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman köpeğinizi hemen bir veteriner hekime götürün.

Köpeklerde Glokom Hastalığı Nedir?

Glokom hastalığı; cocker spaniel, chow chow ve poodle gibi köpek ırklarında daha çok görülür. Bu hastalıkta göz iç basıncının yükselmesi sonucunda görme sinirleri içerisinde zayıflamalar meydana gelir. Türlü belirtileri olan glokom hastalığının varlığında muhakkak bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Bu önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Hangi Meyveleri Yer?

Bu hastalığın temel belirtileri ise şunlardır; köpeğinizin durmaksızın göz kırpması, bulutlanmış göz görünümü, görme sorunlarının meydana gelmesi, göz bebeklerinde irileşme yaşanması ve göz bebeğinin şişmesi, büyümesidir. Köpeğinizde bu belirtilerin herhangi birini ya da fazlasını görürseniz veteriner hekimden yardım isteyin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.