Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Greyhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Greyhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Greyhound, İngiltere’ye özgü büyük bir safkandır ve bu nedenle İngiliz Greyhound olarak da adlandırılır. Tazı köpek şeklinde de bilinir. Çoğunlukla tavşan, geyik ve tilki gibi küçük ve büyük boyutlu hızlı avları avlamak için yetiştirildi, ancak daha sonra seyir ve yarışta da popüler olarak kullanıldı. Hızı sayesinde tanınan bir türdür. Ataları çok geriye gitmektedir. MS 900’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Kuş, tavşan, geyik gibi hayvanları avlamak konusunda oldukça başarılıdır.

Greyhound Köpek Karakter Özellikleri

Çok uyanık bir köpektir ve içeri girmeye çalışan biri olup olmadığını size bildirmek için havlayacaktır. Çok koruyucu içgüdülere sahip olduğu bilinmemektedir. Sevecen, mutlu, arkadaş canlısı ve tatlı bir köpektir. Bu yüzden gerçekten iyi bir aile köpeği olur. Sahibine çok bağlı olabilir. Yeni bir sahip için en iyi cins olmasa da, deneyime ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca aşırı miktarda olmasa da bol aktiviteye ihtiyacı var.

Çok hassas ve sessiz bir köpektir. Çok fazla havlamaz ve çok fazla bağırmanın ya da gerginliğin olduğu evleri sevmez. Aynı şekilde, onu kontrol etmek için fiziksel ceza ve azar kullanan birinin yanında da iyi sonuç vermeyecektir. Bağımsız bir tarafı var ve zeki ama iyi huylu bir cinstir. Yabancılarla ihtiyatlı olabilir ve sosyalleşmenin utangaçlık ve çekingenliğe dönüşmediğinden emin olmak önemlidir.

Ailesine bağlı olmasının yanı sıra, kesinlikle cesur yüreklidir. İçerideyken sakin ve rahattır, ancak dışarıdayken çok fazla dayanıklılık gösterir. Bazıları ağızlık taktığı için bazı insanlar bunun saldırgan oldukları anlamına geldiğini düşünür ama durum hiç de öyle değildir.

Eğitimi oldukça kolaydır. Çok zeki ve akıllı bir türdür. Zamanında avcı köpeği olarak kullanıldığı için eğitimlere kolayca yanıt verir. Çok fazla havlamaz ancak hareketli olduğu için ev gibi dışarıya kapalı alanlarda yaşamak bu türe göre değildir. Yine de yavru döneminde alınarak ev içine alıştırılabilir ve uygun yaşam ortamı sağlanabilir. Mutlaka saldırganlık, itaatlik gibi eğitimlerin verilmesi gerekir. Sosyal bir tür olsa da avcılık iç güdüsüyle kedi gibi hayvanlara zarar vermeye çalışabilir. İnadıyla bilinir. Eğitim verilse bile bir konuda inatlaşıldığı zaman mutlaka Greyhound kazanır. Zeki bir tür olsa da yabancılarla arası çok iyi değildir. Eğitim ile bunun önüne geçilebilir. Sosyallik eğitimi isteyen bir türdür. Oyun oynamak bu tür için en sevilen aktivitedir.

Greyhound Köpek Tarihçesi

Aslında milattan sonra 900 yıllarında resmi olarak bilinse de anıtlara, çizimlere bakıldığı zaman bu türün resimlerinin milattan önce 400-450 yıllarında duvarlara çizildiği görülmektedir. Hızlı köpek deyince akıllara hemen Greyhound gelir. Bu özelliği sayesinde yüzlerce yıl avcı köpeği olarak eğitildi ve görev aldı. İlk avcı köpeklerinden biri olarak bilinir. Zamanla hızları keşfedilmiştir. Ve daha fazla avcı tarafından ilgi görmüştür. Birçok mevki sahibi insanlar tarafından sahiplenildiği ve köpek yarışlarına sokulduğu bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Çocuklarla En İyi Anlaşan Köpek Irkları

Greyhound, 16. yüzyılda kaşiflerle, 17. ve 18. yüzyıllarda yerleşimcilerle ABD’ye geldi ve daha sonra 19. yüzyılda da daha fazlası ithal edildi. Ayrıca ilk başta av köpeği olarak da kullanılıyorlardı. 1800’lerin ortalarından sonlarına kadar köpek gösterilerinde yer alan ilk köpek ırklarından biriydi ve 1885’te AKC tarafından tanındı. İngiltere ve Avrupa’da olduğu gibi orada da yarış köpeği olarak popüler oldu.

Greyhound Köpek Fiziksel Özellikleri

Hafifçe kavisli uzun boyunlu bir cinstir. Hızlı ve çevik olmak için inşa edilmiş zayıf ve uzun bir köpektir. Kaslı bir sırtı, konturlu bir vücudu ve derin bir göğsü vardır. Ön bacakları düz, arka bacakları da güçlü ve kaslıdır. Tavşan gibi ayakları vardır ve kuyruğu hafif kavislidir.

Yapılı bir fiziğe sahiptir. Bacakları çok güçlüdür. Çok esnek bir türdür. Uzun ve sivri baş yapısına sahiptir. Uzun kulaklara sahiptir. Kulaklarının geriye doğru katlanmış bir şekli vardır. Koşmasından dolayı bacaklarının hakimiyeti ve yere basma düzgünlüğü mükemmeldir. Genelde gözlerinin rengi kahverengidir. Tüyleri kısa, parlak, düz ve tek katmanlıdır. Belirli bir rengi yoktur. Birçok farklı renklerde görülebilir. Yaşam süreleri yaklaşık olarak 12 yıldır.

Greyhound Köpek Bakımı

Tüy bakımı çok kolaydır. Kısa ve az tüy döken bir özelliği olduğu için haftada 1 defa köpek tüy fırçası ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılması önemlidir. Sahipleriyle beraber koşmayı çok sevdiği için günlük 1 saat koşmak bu tür için çok eğlencelidir. Uyumayı çok sever. Günde 15 saat civarı uyuyabilir. Bu türü uykusundan edebilecek tek şey oyun oynamaktır. Köpek oyuncakları ile oynamaktan hoşlanır. Derisi ince ve tüyleri kısa olduğu için soğuğa karşı hassasiyeti vardır. Uykuları ev içinde olması gerekir. Dışarıda uyumak bu tür için uygun değildir. Kulak bakımı, göz bakımı gibi bakımları düzenli yapılmalıdır. 15-20 günde bir kez tırnaklarının kesilmesi yeterli olacaktır. Kimyasallara karşı hassasiyetli olan bu tür için kullanılacak her türlü kimyasal ürünün mutlaka veterinerlik onayından geçmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bloodhound Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Pek çok insan, bunun bir yarış köpeği olarak da kullanıldığı için, evlerine uyum sağlamayacak oldukça aktif bir köpek olduğunu varsayıyor. Hareketli bir köpek olmasına rağmen, aslında en aktif cins değildir, kanepede şekerleme yapmayı sever. Günde birkaç kez 20 dakikalık tempolu yürüyüş yapmalıdır. Ayrıca, bir yerde biraz oynamasına izin verin, haftada birkaç kez tasmasından kurtulup oyun oynamasına izin verin. Gerekirse apartmanda yaşamaya bile uyum sağlayabilir. Bir avlu varsa, çitle çevrili olduğundan emin olun. Çünkü bu köpek bir şeylerin peşinden koşmayı sever, eğer bir şey görürse dışarı çıkabilirse peşinden gider.

Greyhound Köpeklerde Beslenme

Belirli bir kurala göre yaşaması gerekir. Yavru döneminden itibaren bu kurallara uymasını sağlamak gerekiyor. Çok fazla uyudukları için bu uyku süresinin ayarlanması, yemek yemeye meyilli olduğu için belirli bir yemek listesi ile beslenmesi, zayıf bir yapıda olduğu için kilo almasına karşı bol hareket yaptırılması gibi kuralların öğretilmesi gerekir. Bol protein, tahıl ile beslenmesi çok önemlidir. Avcılık dürtüsü olduğu için kıkırdak harici kemiklerin verilmemesi şarttır. Büyük ırk sınıfına girdiği için kuru maması da büyük ırklara özel olması gerekir. Bu yüzden ona büyük ırklar için köpek maması satın almanız önemli bir husustur. Kilo almış ise diyet listesi hazırlanmalıdır.

Greyhound Köpek Eğitimi

Cins, biraz tecrübesi olanlar için eğitilmesi orta derecede kolay bir köpektir. Sonuçlar kademeli olacaktır ve açık grup lideri olmanız için kontrolü elinizde tutarken ve kararlılığınızı sürdürürken, ona karşı agresif veya çok olumsuz olmamanız önemlidir. Bu psikolojik sorunlara neden olabilir. Olumlu olun ve onu motive etmek ve ödüllendirmek için ikramlar, köpek ödül mamaları, övgü ve teşvik kullanın. Bağımsız bir yanı var ama doğru bir yaklaşımla bu çok fazla sorun teşkil etmemelidir. Bazılarının otur komutuyla sorun yaşadığı konusunda uyaralım çünkü bu, doğal olarak benimsedikleri bir pozisyon değildir! Köpek eğitimi sırasında sabırlı olun, düzenli bir program yapın ve yardımcı olması için köpek eğitim ürünleri kullanın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Tazı Grubu Köpek Irkları

Erken sosyalleşme, aşırı çekingen olmamasını sağlamak için çok önemlidir. Farklı insanlara, hayvanlara, seslere, mekanlara ve diğer köpeklere alışması için sosyalleşmeye ihtiyaç duyan bir köpektir. İnatçı bir türdür. Eğitim sırasında onunla inatlaşmak eğitimi tamamen boşa çıkartır. Her canlıya karşı avcılık hareketinde bulunabilir. Yavru döneminden itibaren bu eğitimin verilmesi gerekir. İtaat eğitimi, saldırganlık eğitimi, tuvalet eğitimi gibi birçok eğitimi ortalama olarak 3-5 ay içerisinde tamamen öğrenebilir. Bu süre yavru döneminde hem daha kısa sürer hem de daha kalıcı olur.

Greyhound Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Her şeye av gözüyle bakabilen bu türün, çocuklara karşı ayrı bir hassasiyeti vardır. Çocukların sert bir şekilde sevmesine dahi herhangi bir müdahale göstermez. Çocuklarla oyun oynamaktan hoşlanır. Tam bir çocuk dostu olan bu tür çocuklara karşı çok sakin, sevecen bir rol takınır. Yetişkinlere karşı uzak kalabilir. Bir yetişkin tarafından zorla sevilmek ve oyun oynatılmak istenildiği zaman asabileşebilir. Çocuklara karşı böyle bir tutum sergilemez. Bunun için özel bir eğitim almalarına gerek olmasa da sosyallik önemlidir. Diğer hayvanlara karşı uzak bir tutum benimser. Aynı evin içinde yaşadığı ve alıştığı hayvanlar ile oyun oynamayı çok sever. Ancak yabancı bir hayvana karşı sert çıkabilir.

Greyhound Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu cins köpeklerle ilgili merak edilenler:

Greyhound Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Greyhound’un ömrü 10 ila 13 yıldır ve ırkla bağlantılı bir dizi sağlık sorunu olabilir. Bunlara şişkinlik, göz problemleri, artrit, kanser, hipertansiyon, kronik sesamoidit, diş sorunları, kalça displazisi, hipotiroidizm, ventral komedon sendromu, anestezi duyarlılığı dahildir ve cilt yaralarına eğilimli olabileceğinden yumuşak yatak ihtiyacı vardır. Kaliteli köpek yatağı ile bu rahatsızlığa yakalanma ihtimali önlenebilir.

Greyhound Köpeklerin Tüy Dökme Yoğunluğu Nasıldır?

Tüyleri kısa ve seyrek olduğu için çok fazla tüy dökmez. Yine de evin içinde bakıldığı zaman tüylerini koltuklara, kıyafetlere bulaştırabilir. Haftada 3-4 defa fırçalamak bu sorunu büyük ölçüde engeller. En çok tüyü büyüme evrelerinde ve mevsim geçişlerinde döker. Bu dönemlerde günde 1-2 defa fırçalamak tüy dökmesini neredeyse tamamen engeller.

Greyhound Köpeklerin Salya Yoğunluğu Nedir?

Birçok türün aksine bu türde salya sorunu genelde yoktur. Çok fazla susuz kaldıklarında veya çok fazla hareket ettiklerinde bazen salyaları olabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.