Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Kalp Krizi Nedir ve Neden Olur?

Abone Ol 
Köpeklerde Kalp Krizi Nedir ve Neden Olur?

Köpeklerde kalp krizi görülebilir. Kalp krizi yani bir diğer adıyla kardiyak enfarktüs nedeniyle her gün dünya çapında birçok insan ölmektedir.

Kalp krizi, köpeklerde ve kedilerde de olan bir sağlık sorunudur. Farklı nedenlere bağlı olarak köpeklerde kalp krizi yaşanması riskinde artış meydana gelebilir. Köpekler, hayatları boyunca bir veya daha fazla kez kalp krizi geçirebilir.

Köpeklerde görülen rahatsızlıklar arasında kalp krizi diğerlerine göre daha arka planda kalır. Ancak gün geçtikçe köpeklerde kalp krizi riskinin arttığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Dolaşım sisteminde yaşanan herhangi bir sorun nedeniyle kalp krizi yaşanılabileceği unutulmamalıdır.

Köpeklerde Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde Kalp Krizi

Köpeklerin kalp krizinden korunması veya tekrar kalp krizi geçirmemesi için kalp krizinin nedenleri bilinmelidir. Sonrasında kalp krizini önlemek ve gerçekleşme riskini düşürmek adına günlük rutinlerde değişikliğe gidilmelidir.

Dolaşım sistemi rahatsızlıkları nedeniyle kalp krizi görülebilir. Bazı fizyolojik durumlara bağlı olarak ise kalp krizinin görülme riski artar. Bu durumlara;

  • Kolesterol,
  • İleri yaş,
  • Genetik,
  • Diyabet,
  • Tansiyon örnek olarak verilebilir.

Köpek türlerine bakıldığında;

  • Boxer,
  • Doberman,
  • Pinschers köpek türlerinde kalp krizinin görülme oranının daha yüksek olduğu görülür.

Günlük yaşamda yapılan bazı değişiklikler ile kalp krizi riski düşürülebilir. Bunun için sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersize özen gösterilmelidir. Köpekler için mama seçerken karbonhidrat yerine protein içeriği yüksek olan mamalar tercih edilmelidir.

Her gün düzenli egzersiz yapmaları sağlanmalıdır. Bu gibi şeylere dikkat edilerek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıkların görülme ihtimaliyle beraber kalp krizi riski de düşürülebilir.

Köpeklerde Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde kalp krizi, çeşitli belirtiler ile kendini belli eder. Bu belirtilerin başka hastalıklarda da görülmesi biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak yine de belirtiler fark edildiğinde ihmal edilmemelidir.

  • Kalp krizi geçiren bir köpeğin ilk olarak nefes darlığı yaşadığı ve hızlı bir şekilde nefes alıp vermeye başladığı görülür.
  • Kalp atış hızında artış yaşanır. Vücudu ani bir şekilde çöker, kusma ve vücut ısısında düşüş gözlenir.
  • Vücut üzerinde garip bir yorgunluk ve halsizlik hissedilir.
  • Diş eti ve dilde soluk beyazımsı ve mavimsi bir renk ortaya çıkar.
  • Kalp krizinin son kısmında ise kalp durur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Golden Köpek (Golden Retriever) Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Görüldüğü üzere köpeklerde gerçekleşen kalp krizinin insanlar ile oldukça benzer noktaları vardır.

Kalp Krizi Geçiren Köpeğe Nasıl Müdahale Edilmelidir?

Herhangi bir köpeğin kalp krizi geçirdiği fark edildiğinde ilk olarak sakin olunmalıdır. Bu durumda sakin kalmak bir hayat kurtarmanın anahtarıdır. Ardından bir veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir ve yapılan yönlendirmeye göre ilk yardım yapılmalıdır.

Kalp krizine müdahale edilirken ilk olarak köpeğin rahatsızlığının hafifletilmesi için soğuk kompres uygulanır. Ardından kalp masajı ve suni teneffüs yapılır. Bu şekilde yapılan ilk yardım ile veteriner hekimlerin yanına gidene kadar köpeğin hayata tutunması ve sonraki süreçte daha sorunsuz bir şekilde iyileşmesi sağlanır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.