Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Nefes Kokusu Nedenleri ve Çözüm Yolları

Abone Ol 
Köpeklerde Nefes Kokusu Nedenleri ve Çözüm Yolları

Kötü nefes kokusu bazı hayvanlarda sıklıkla ortaya çıkar. Köpeklerde kötü nefes kokusu, bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Peki, köpeklerde nefes kokusu nedenleri nelerdir? Köpeklerde nefes kokusu çözümü nedir?

Köpeklerde Nefes Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Köpek sahipleri, kötü nefes kokusunu normal olarak sayıp, görmezden gelebilirler. Ancak bunun arkasında birçok neden olabilir. Köpeklerde nefes kokusu nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

Köpeklerde Ağız Hijyeni ve Periodontal Hastalık

Köpeklerde ağız kokusunun en yaygın sebepleri kötü ağız hijyeni ve periodontal rahatsızlık diyebiliriz. İnsanlarda olduğu gibi, plak ve tartar birikmesi, ağız kokusuna neden olan bakteri çeşitlerinin artış göstermesine yol açar. Köpeğiniz çiğneme yapmıyorsa ve rutin diş fırçalamıyorsanız ya da evcil hayvanınızın dişlerini temizletmiyorsanız, böyle bir problemle karşılaşabilirsiniz.

Nefes Kokusu Nedenleri

Ağız kokusunun en olası sebebi plak birikimidir. Bu da zamanla periodontal hastalığa yol açabilir. Bu sadece köpeğin diş etlerini iltihaplandırmakla kalmaz, diş çürümelerine, çeşitli enfeksiyonlara, ağır doku tahribatına ve köpeğinizde diş kaybına neden olabilir. Elbette çok kötü nefes kokusuna da yol açar. Köpek ağız bakım ürünleri ile köpeğinizin ağız ve diş sağlığını desteklemeniz önemlidir.

Köpeklerde Kötü Beslenme Alışkanlıkları

Köpeklerde nefes kokusu nedenleri söz konusu olduğunda kötü beslenme alışkanlıkları da bu listede yer alır. Köpeklerin yeme alışkanlıkları doğrudan ağız kokusuna dönüşebilir. Köpeğiniz başka hayvan kalıntıları tüketiyorsa bu durum ağız kokusuna sebep olur ve ayrıca başka sağlık problemlerine de zemin hazırlayabilir.

Köpek Diyabeti

Köpeğinizin ağız kokusu meyvemsi ya da tatlı bir kokuya sahip ise veterinerinizden randevu almanız gerekir. Tatlı ve meyvemsi nefes kokusu, ciddi ancak tedavi edilebilir bir durum olan diyabetin bir belirtisidir. Daha sık su içme ve idrara çıkma gibi dikkat edilmesi gereken diğer diyabet semptomları bulunuyorsa, bunları da veterinere bildirmeyi unutmayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Glokom Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde Böbrek Rahatsızlığı

Köpeklerde nefes kokusu nedenleri arasında bir diğeri de böbrek hastalığı olabilir. Köpeğinizin nefesi idrar gibi kokuyorsa, böbrek rahatsızlığından kaynaklanabilir. Köpeğinizin nefesindeki idrar kokusu, böbrek rahatsızlığının bir uyarı işaretidir ve veterinerinizi ziyaret etmeniz gerekir.

Köpeklerde Karaciğer Hastalığı

Sevimli dostunuzun nefes kokusu kötüyse ve buna ek olarak kusuyorsa, iştahsızlık gösteriyorsa ve diş etlerinde sarı bir belirti bulunuyorsa, karaciğer sorunu olabilir. Bu yüzden bir veterinerden yardım almanız gerekir.

Köpeklerde Nefes Kokusu Çözüm Yolları

Kötü kokulu köpek nefesi probleminin ardında yatan sebepleri anlamak kadar bu sorunu nasıl çözebileceğinizi öğrenmek de önemlidir. Köpeklerde ağız kokusu sorununu iyileştirmek nedene bağlıdır. Yine de birçok çözüm yolu bulunur.

Köpeğinizin kötü nefesinin arkasında plak, tartar ve periodontal hastalık varsa, yapabileceğiniz en iyi şey, köpeğinizin diş temizliği için bir rutin oluşturmaktır. Diş fırçalamak, plak oluşumunu minimuma indirir ve daha iyi düzeyde ağız hijyenini mümkün kılar. Küçük bir eğitimle çoğu köpek, dişlerinin fırçalanmasından zevk almayı öğrenir.

Köpeğinize bol miktarda çiğneme oyuncağı sağlamak, dişlerine doğal bir şekilde bakmalarına yardımcı olur. Çiğnemek, plak ve tartar oluşumunu önler ve can sıkıntısını gidererek, köpeğinizi sağlıklı ve mutlu tutar. Köpeğinizin boyuna ve yaşına uygun çiğneme oyuncakları seçtiğinizden emin olun.

Bir diğer seçenek de evdeki çöpleri ve diğer hayvan dışkılarını ortalıkta bırakmamaktır. Diyabet, böbrek ve karaciğer hastalığı nedeniyle köpeğinizde kötü nefes kokusu varsa, veteriner hekimin talimatlarına uymanız önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.