Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Airedale Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Airedale Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

İngiliz Teriyer köpek ırkları arasında yer alır. Son derece oyuncu olan ve diğer köpekler ile pek iyi anlaşamayan Airedale Terrier köpekleri üstün koruma özelliğine sahip bir cinstir. Bu köpekler bekçi köpeği olarak çok iyi işleve sahip olan, doğru eğitildiği takdirde oldukça uslu kabul edilebilecek ırklardan biridir.

Airedale Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Diğer köpekler ile pek iyi anlaşamasa bile kediler ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilen Airedale Terrier köpekleri özellikle de bekçi köpeği olarak tercih edilen, büyük Terrier cinsilerine dahil olan ırklardan biridir. Doğru şekilde eğitimi son derece önemli olan bu köpekler pek itaatkar olmasalar bile dominant bir eğitim ile uslu ve söz dinleyen bir köpek olabilirler. Bu nedenle de eğitimlerinde deneyimli eğitmenlerden yardım almanız gerekebilir.

Eğitime son derece açık olan bu ırk yüksek egzersiz gereksinimine sahiptir. Tüm gün evde yatmaktan hoşlanmayan oyuncu ve hareketli Airedale Terrier ırkı açık alanda koşmaktan ve temiz havada oyunlar oynamaktan çok hoşlanır. Eğlenceli köpek zeka oyuncakları da onlar için idealdir. Ayrıca bu ırkın koruma güdüsü de oldukça güçlüdür. Bu nedenle de evinizde bir Airedale Terrier köpeği varsa hiçbir şeyden korkmanız gerekmez. Bu köpekler sahiplerine olan düşkünlükleri ve onlara karşı olan koruma güdüleri nedeniyle evlerini ve alanlarını korumak için çaba gösteren bekçi köpeği ırklarından biridir.

Eğitim alana kadar yaramazlık yapabilecek olan Airedale Terrier ırkı köpekler eğitilmezse gürültücü olabilir. Eğer doğru şekilde eğitim sağlarsanız bu köpeklerin itaatkar yönlerini ortaya çıkarmanız mümkündür. Akıllı yapıları nedeniyle eğitimleri kısa sürede tamamlayabilirler ve öğrenme konusunda her zaman açıktırlar. Bu sebeple de eğitim sırasında zorlanmazsınız ancak köpeğinize karşı baskın bir tavra sahip olmanız önemlidir.

Apartman hayatı için önerilen köpeklerden olmayan Airedale Terrier ırkı, bölgesini ve sahibini korumaya düşkün olduğu için yeni köpekler onlar için bir tehdit gibi görünebilir. Bu yüzden de diğer köpekler ile anlaşma konusunda sorun yaşayabilirler. Bahçesi olan, geniş alana sahip ve köpek bulundurmayan evlerde bakmak için oldukça uygun köpeklerden biri oldukları söylenebilir.

Airedale Terrier Köpek Tarihçesi

Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Airedale Terrier ırkı, Working Terrier ırkından üretilmiş olan bir köpek ırkıdır. Bu köpekler büyük Terrier cinsinde mensuptur ve Aire Vadisi’nde diğer Terrierlerin kralı olarak bilinmektedirler. Otterhound ırkı ile çiftleştirilen ve melez hale getirilen bu köpekler zamanında fare avı için ve safari avı için farklı bölgelerde tercih edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alman Kurdu (Çoban Köpeği) Karakteri, Özellikleri Nelerdir?

Hem polis köpeği olarak hem de II. Dünya Savaşı sırasında bekçi köpeği olarak değerlendirilmiş olan bu köpekler yüksek koruma becerilerine ve sahiplerine karşı sadık bir tavra sahiptir. İz sürme, avcılık, bekçi köpeği gibi farklı alanlarda görev almış olan bu ırkın en çok öne çıkan özelliği onların koruma güdüsüdür. Bu sebeple de yıllar içinde yer aldıkları alanlar birbirine benzer.

Airedale Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan Airedale Terrier ırkı sert, çift katlı ve hafif dalgalı görünümü olan bir kürke sahiptir. Bu köpeklerin kürk rengi değişiklik gösterebilmektedir. Koyu gri, sarı veya bej renginin tonlarını içinde barındıran farklı renklere sahip olabilirler. Özellikle de kahve ve bej tonlarını barındıran kürk rengi ile bilinseler de gri kürklü olanları da oldukça yaygındır.

Uzun ve düz bir kafa yapısına sahip olan Airedale Terrier ırkına mensup köpekler öne ve yana yatık olan uzun ve kıvrık kulakları ile dikkat çeker. Bu köpeklerin görünümleri bir oyuncak ayıya benzetilebilmektedir. Orta uzunluktaki dalgalı tüyleri onların görünüme sevimli bir hava katmaktadır. Ancak görünümlerinden bağımsız olarak oldukça cesur ve koruyucu köpekler olduğu söylenebilir.

Bacakları gövdeleri ile orantılı olacak bir uzunluğa sahiptir. Düz şekle sahip olan bacakları onların boyunu daha uzun göstermektedir ve duruşlarına daha sert bir hava katmaktadır. Kürkleri genellikle burun ve ağız kısmında kafadan daha uzun bir yapıdadır. Bu nedenle de köpeğinizin yüz bölgesindeki tüylerinin düzenli şekilde kısaltılması gerekmektedir.

Airedale Terrier Köpek Bakımı

Bu köpeklerin bakımı genel anlamda zor değildir ancak tüylerin düzenli olarak taranması gerekmektedir. Tüyler orta uzunlukta ve dalgalı olduğu için birbirine dolaşabilir ve aralarında dökülen tüyler ile çeşitli kirleri barındırabilir. Bu nedenle de köpeğinizi düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Haftada birkaç kez tüyleri aramanız tüy bakımı için yeterli olacaktır. Bu işlem sırasında köpek tüy bakım ürünleri kullanmanız çok önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Çok sık olmamak kaydıyla köpeğinizi yıkamanız önerilir. Örneğin ayda bir kez yıkayarak köpeğinizin temizliğini sağlayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz her gününü bahçede geçiriyorsa ya da sık sık dışarı çıkıyorsa yıkama ihtiyacı daha fazla olabilir. Bu sebeple de köpeğinizin banyo düzenini onun günlük aktivitelerine göre belirlemeniz önerilir. Köpek temizlik ve banyo ürünleri için TIKLAYINIZ!

Tırnaklarının düzenli şekilde kesilmesi ve dişlerinin fırçalanması hem sağlığı hem de temizliği için önemlidir. Eğer köpeğinizin tırnaklarının uzadığını fark ederseniz tırnakları uygun bir tırnak makası ile kısaltabilirsiniz. Ayrıca dişlerini de köpekler için özel üretilen diş fırçaları ve diş macunları ile fırçalamanız hem ağız kokusunu azaltır hem de köpeğinizin diş ve ağız sağlığını korur.

Bu köpeklerin tıraş ihtiyacı yüksek değildir. Yalnızca parmak aralarındaki ve yüz bölgesindeki tüyleri rahatsız edecek derecede uzayabilir. Bu tüylerin genel bakım sırasında düzenli şekilde kısaltılması gerekebilir. Eğer tüyleri kesme konusunda sorun yaşıyorsanız bir köpek kuaföründen yardım alabilirsiniz.

Köpek bakım ve temizlik ürünleri için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Airedale Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile çok iyi şekilde anlaşabilen Airedale Terrier ırkına mensup köpekler onlarla oyun oynamaktan keyif alırlar. Hareketli ve sevimli yapıları nedeniyle çocukların ilgisini çeken bu köpekler onların en yakın arkadaşı olabilir. Ayıca koruyucu yapıları sayesinde köpeğiniz ile çocuğunuzu baş başa bırakmanızda hiçbir tehlike yoktur, köpeğiniz çocuğunuzu korumak için cesur bir şekilde hareket edebilir.

Çocuklar ile iyi anlaşmasının aksine köpekler ile iyi geçinemeyen bu cins alanını korumaya yönelik genel bir içgüdüye sahiptir. Bu nedenle de diğer köpekleri bir tehdit olarak algılayabilir. Köpeğinizi diğer köpekler ile doğru şekilde tanıştırdığınız takdirde iyi anlaşabilecekleri söylenebilir.

Evdeki diğer evcil hayvanlar ile iyi anlaşabilen bu köpeklerin özellikle de kediler ile iyi şekilde geçindiği görülmüştür. Yine de avcı güdüleri nedeniyle özellikle de hamster ve benzeri türler ile baş başa bırakılmamaları tavsiye edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Cocker Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Airedale Terrier Köpeklerde Beslenme

Her köpeğin kendine özel bir beslenme programına sahip olması oldukça mühimdir. Köpeklerin günlük aktifliği, yatkın olduğu rahatsızlıklar ya da çeşitli sağlık sorunları her zaman bir olmaz. Bu nedenle de köpeğiniz için veteriner önerisi olan bir beslenme programı benimsemeniz gerekebilir.

Airedale Terrier köpeklerinin çeşitli göz, deri ve kalp rahatsızlıklarına eğilimi olduğunu bilmeniz, onların beslenme programında da buna uygun bir düzenlenme yapmanızı gerektirir. Bu köpeklerin beslenme programları içinde kalp, göz ve deri sağlıklarını destekleyecek içeriklerin yer alması son derece önemlidir. Ayrıca köpeğinize onun tüketimine uygun olan taze meyve ve sebzeleri de verebilir, evde kendi hazırlayacağınız mamalara bu içerikleri katabilirsiniz.

Sık sık kuru mama vermeniz köpeğinizin kabız olmasına ve sadece yaş mama vermeniz de köpeğinizin aşırı kilo almasına yol açabilir. Bu nedenle de kuru köpek maması ve yaş mamaları haftanın belli günlerinde vermeniz tavsiye edilir. Örneğin haftanın belli günlerinde yaş mama ve belli günlerinde de kuru mama vermeniz onun farklı lezzetleri tatmasını sağlayacağı gibi düzenli beslenmesine de yardımcı olacaktır.

Airedale Terrier Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Görünümü ve koruyucu karakteri ile öne çıkan Airedale Terrier köpekleri hakkında merak edilen sorulara göz atalım.

Airedale Terrier Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Göz ve deri hastalıklarına özel bir yatkınlığı olan bu köpeklerin ayrıca koroner kalp hastalığına, kalça çıkığına ve mide dönmesi rahatsızlığına da eğilimi olabilmektedir. Bu sebeple de köpeğinizin kontrollerini düzenli tutmanızda, onun beslenmesine ve egzersiz programına dikkat etmenizde yarar vardır. Özellikle de yoğun ve zorlayıcı egzersiz programlarını tercih etmemeniz, kalça çıkığı sorununu önlemek için önemlidir.

Airedale Terrier Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 13 yıl kadar ömre sahip olan Airedale Terrier köpeklerinin yaşam süreleri onların iyi şekilde bakılmasına bağlıdır. Bu nedenle de köpeğinizin temizliğine, bakım ve kontrollerine dikkat ettiğiniz sürece ona çok daha sağlıklı ve uzun bir ömür sunmanız mümkün olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.