Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Sıcak Çarpması Belirtileri

07.07.2022
1.488
Abone Ol 
Köpeklerde Sıcak Çarpması Belirtileri

Köpeklerde sıcak çarpması, özellikle aşırı yaz sıcaklarında görülebilir. Yaz mevsiminde havalar bazen aşırı sıcak olabiliyor ve evcil hayvanınız var ise sıcak çarpması problemine karşı hazırlıklı olmanız son derece önemlidir.

Köpek dostlarımızın vücudu insanlardan çok farklıdır. İnsanlar terler ve deri yolu ile sıcaklığı atar. Bu durum köpekler için geçerli değildir. Nefes alarak, burunlarındaki ve patilerindeki ter bezleri yardımıyla ısıyı atarlar. Fakat bu bazı durumlarda yeterli değildir ve yüksek ısı, köpekleri olumsuz anlamda etkileyebilir.

Köpeklerde sıcak çarpması, aşırı tükürük salgılanmasına ve hatta bilinç kaybına yol açabilir. Hava sıcaklıkları yüksek olduğu zaman köpeğinize dikkat etmeli ve olası bir olumsuz gelişmede onu veterinere götürmelisiniz.

Köpeklerde Sıcak Çarpması Nedir?

Köpeklerde Sıcak Çarpması

Köpeklerde sıcak çarpması, genel olarak yaz aylarında aşırı sıcak günlerde ve nemin yüksek olduğu zamanlarda meydana gelir. Sıcak çarpması, plajda, kapalı bir arabada, aşırı sıcaklık yayan makinelerin olduğu alanlarda da ortaya çıkabilir.

Sıcak çarpması durumunda vücutta olan şey ise şeker ve mineral rezervlerinin tükenmesi ve vücuttaki suyun azalmasıdır. Bu gelişme ise köpek sağlığı için oldukça zararlıdır. Bundan dolayı köpeğinizin sıcak çarpmasından muzdarip olup olmadığını belirlemek önem arz eder.

Boyut, cins ve yaştan bağımsız şekilde bütün köpeklerde sıcak çarpması meydana gelebilir. Ancak daha hassas oldukları için yavru ve yaşlı köpekleri daha fazla etkiler. Siyah ve koyu tüylü köpekler ısıyı daha fazla çeker. Bu yüzden de tıpkı biz insanlar gibi açık tüylü köpeklere göre sıcaktan daha çok etkilenirler.

Köpeklerde Sıcak Çarpması Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Sıcak Çarpması

Köpeklerde sıcak çarpması şu belirtileri gösterir:

  • Köpeğin ayağa kalkmak ve hareket etmek istememesi.
  • Köpeğin solunumunun hızlanması.
  • Köpeğin diş etlerinin mavimsi görünmesi. Bu, köpeğin oksijensiz kaldığının bir göstergesidir.
  • Bazı köpeklerde titreme ya da kusma görülebilir.
  • Köpeğin nabzı hızlanır.
  • Köpeğiniz sendeleyebilir.
  • Vücut ısısı artar. Normalde köpeklerin vücut sıcaklığı 38,5-39,5 derece iken sıcak çarpması durumunda köpeğin sıcaklığı en az 42 derece olmaktadır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Briard Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Köpeklerde sıcak çarpması zamanında tespit edilmelidir. Aksi halde belirtiler kötüleşebilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Köpeklerde Sıcak Çarpması Tedavisi Nedir?

Köpeklerde sıcak çarpması durumunda evcil canlının daha da kötüleşmemesi adına tedavi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Köpeğinizin sıcaktan kötü etkilendiğini düşünüyorsanız, onu en kısa zamanda veterinere götürmeniz gerekir.

Köpek dostunuzu hızlı bir şekilde veterinere götüremiyorsanız, bazı uygulamalar ile onun ateşini düşürebilirsiniz. Sıcak çarpması durumunda şu uygulamaları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak sevimli dostunuzu serin ve gölge bir yere götürmelisiniz. Vücudunun belirli yerlerine soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
  • Başına, koltuk altlarına, boynuna ve kasıklarına serin ve ıslak bir bez koyabilirsiniz. Böylece evcil hayvanın yalnızca nefesini yavaşlatmakla kalmayıp, aynı zamanda aşırı yüksek ateşten kaynaklanan beyin hasarını da önlemiş olursunuz.
  • Köpeğinizi bir su akıntısının altına götürün. Evdeyseniz küvete ya da duşa sokabilirsiniz. Su aşırı soğuk veya sıcak olmamalı, ideal soğuklukta olmalıdır. Eğer sokaktaysanız birkaç şişe su ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ona içmesi için su verin. Köpek mama ve su kabına su ilave edin. Köpek biberonu ya da köpek su pınarı ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer köpeğiniz kendi başına suyunu içmeye başladıysa iyileşmeye başlıyor demektir.
  • Köpeğinizin vücudunun bu durumdan kötü etkilenmemesi için en kısa zamanda onu veterinere götürün.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.