Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

Abone Ol 
Köpeklere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

Köpeklere hayır komutu nasıl öğretilir? Köpekler, en zeki evcil dostlarımızdan biridir. Zeki tavırlarıyla çoğu zaman sizi şaşırtan, komik halleriyle ev sakinlerini güldüren sevimli dostlarımıza, doğru bir eğitim ile birçok şeyi öğretmeniz mümkündür. Peki, köpek komut eğitimi nasıl olmalı?

Köpeklere Hayır Komutu Öğretmek

Köpeklere hayır komutu öğretmek zor gibi görünebilir. Fakat bazı detayları bildiğiniz taktirde, sevimli dostunuz komutu algılayacaktır. Öncelikle, köpek eğitimlerinin düşündüğünüz kadar kolay olmadığını belirtmek isteriz.

Köpekler her ne kadar zeki hayvanlar olsalar da, eğitim verirken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi; sabırlı olmaktır. Çünkü genellikle köpek eğitimleri, sevimli dostlarımız daha yavruyken verilmeye başlar. Haliyle, yavruluk döneminde oldukça hareketli ve oyuncu olan köpekler, eğitimlerde odak sorunu yaşayacak ve çok çabuk sıkılacaktır. Bunun gibi durumlarda, sevimli dostunuza kızmamalı, eğitimi için anlayışlı ve sabırlı olmalısınız. Eğitimleri, yavru köpeğinizin sıkılmayacağı hale getirmeye özen göstermelisiniz. Eğitim esnasında yavru köpeğinize bağırırsanız ya da şiddet gösterirseniz, ileride düzelmeyecek davranış bozukluklarına neden olmuş olursunuz. Bu nedenle asla ama asla köpeğinize sözlü veya fiziksel şiddet uygulamamalısınız. Hayvana şiddetin hiçbir türlüsü kabul edilemez.

Neredeyse tüm köpek sahipleri, köpeklerinin en çok “hayır” komutundan anlamasını ister. Çünkü söz dinlemeyen bir köpek ile evde ya da toplum içinde yaşamak bir hayli zordur. Eğer köpeğimize “hayır” komutunu öğretirsek, yapmak istediği yaramazlıkları önleyerek, kendimiz daha konforlu bir hayat sağlamış oluruz. Tabii ki de bu komutu sadece kendimiz için değil, onların hayat standartlarını da yükseltmek için öğretmemiz son derece önemlidir. Dışarısı köpeğiniz için tehlikelerle doludur. Diğer saldırgan köpekler, arabaların çok hızlı geçtiği caddeler, kötü kalpli insanlar tarafından sokağa koyulmuş zehirli etler… Köpeğinizi bu tehlikelerden koruyabilmeniz için ona “hayır” komutunu son derece iyi bir şekilde öğretmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Hakkında 6 Bilgi

Peki, sevimli dostunuza “hayır” komutunu nasıl öğreteceksiniz? Bu eğitim için hangi yolları kullanmalısınız? Köpeğiniz bu komutu ne kadar sürede öğrenir? Tüm bu soruların cevabını bu yazımızda sizler için verdik.

Köpeklere Hayır Komutu

Köpeklere Hayır Komutu Öğretirken Kullanacağımız Yöntemler Nelerdir?

Köpek eğitiminde, kullanmamız gereken belli başlı yöntemler vardır. Bunlardan en yaygını ve etkilisi ödül yöntemidir. Köpeğiniz hayır komutunu öğrenirken, onun en sevdiği köpek oyuncakları, lezzetli köpek ödül mamaları ve yapmayı sevdiği aktiviteleri iyi birer seçenek olacaktır. Uygulamanız gereken tek şey sevimli dostunuza yapmasını istemediğiniz bir eylem için “hayır” komutu vermek ve komutunuza uyduğu zamanlarda onu yukarıda saydığımız seçenekler ile ödüllendirmek olacaktır. Böylelikle sevimli dostunuz, sizin vermiş olduğunuz “hayır” komutuna uyduğundan dolayı ödüllendireceğini bilir, zaman içinde sizin sözünüzü çok daha iyi bir şekilde dinler.

Köpek eğitimlerinin hayatınızı kolaylaştırmak dışında bir yararı daha vardır. O da, köpeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmektir. Ödül yöntemiyle eğitime başladığınız köpeğiniz, iyi bir şey yaptığı zaman karşılığında sizden hem sevgi hem de sevdiği bir ödülü alırsa, size güveni artacak haliyle aranızdaki sevgi bağı güçlenmiş olacaktır.

Köpek Komut Eğitimi Verirken Ses Tonunuz Oldukça Önemlidir

Köpeklere hayır komutu verirken ses tonu önemlidir. Sevimli dostumuza “hayır” komutunu öğretirken ses tonumuz oldukça belirleyici bir unsurdur. Eğer köpeğimizin “hayır” komutuna alışmasını istiyorsak, yargılayıcı bir ses tonu kullanmamalıyız. Ayrıca tonlamamızı da eğitimin başarılı olması için çok önemlidir. “Hayır” komutunu her zaman aynı tonlama ile söylemeliyiz. Örneğin; sevimli dostunuza komutu “hayııııır” diye alıştırdıysanız “hayır” demeniz onun için bir anlam ifade etmeyebilir. “Hayır” komutunu verirken elinizle ya da parmak hareketi ile desteklemenizde fayda vardır. Böylelikle komutunuz daha akılda kalıcı ve uygulanabilir olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Afgan Tazısı Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklere Hayır Komutu Öğretirken İyi bir Gözlemci Olmalısınız

Sevimli dostunuza “hayır” komutunu öğretirken iyi bir gözlemci olmanız bir hayli önemlidir. Köpeğinizin nasıl bir ses tonuna ya da hangi ödüle karşı daha istekli olduğunu saptamanız şarttır. Bunu saptamak, eğitiminizin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, köpeklere hayır komutu öğretirken, köpek eğitim ürünleri tercih etmeniz, eğitim sürecini daha etkili ve kolay hale getirecektir.

Eğitim Sırasında Köpeğinizi Sıkmamalısınız

Köpekler her ne kadar zeki ve sadık evcil hayvanlar olsa da ilgilerini çok çabuk kaybederler. Bu nedenle köpeğe komut eğitimi vermeye başladığınızda, arada mola vermeli ve onunla oyun oynamalısınız. Böylelikle sevimli dostunuzun hem ilgisi dağılmayacaktır hem de bu eğitimi bir görev gibi görüp eğitimden ürkmeyecektir. Köpeğinizi “hayır” komutunu öğrenmesi için çok fazla sıkarsanız, komutu öğrenemediği gibi bir süre sonra çok sıkıldığı için ve baskı altında hissettiği için agresif tavırlar sergileyecektir. Bu nedenle eğitim süreci boyunca çok dikkatli olmalı, sık sık mola ve ödüllerden faydalanmalısınız.

Köpek Komut Eğitimi İçin Uzmandan Destek Alabilirsiniz

Eğer komut eğitiminde yeteri kadar başarılı ve sabırlı olmadığınızı düşünüyorsanız, uzman bir eğitmenden ya da kurumdan destek alabilirsiniz. Böylelikle köpeğiniz çok saha kısa bir sürede “hayır” komutunu öğrenmiş olacaktır. Ancak yine de köpeğinizin bu eğitimi sizden almasını tavsiye ederiz. Elbette herhangi bir kurumdan ya da kişiden alacağı eğitim, profesyonel ve başarılı bir seçenek olacaktır. Ama köpeğinize bu eğitimi siz verirseniz, aranızdaki güven ve sevgi bağları epey güçlenecektir.

Köpeğim Hayır Komutunu Ne Zaman Öğrenir?

Köpeklere hayır komutu öğretmek hemen gerçekleşmez. Köpeklere verilen eğitimler, köpeğin cinsinden cinsine değişiklik gösterir. Ancak eğitimin başarılı olması için tek etken köpeğinizin cinsi değildir. Komut eğitimlerinde size de büyük bir sorumluluk düşer. Eğer yeteri kadar sevgi dolu, özverili ve sabırlı olursanız sevimli dostunuz 3-4 ay içinde “hayır” komutunu kavrayacaktır. Köpeğinize “hayır” komutu öğretmeye yavruyken başlamalısınız. Böylelikle hem aranızdaki bağ güçlenir, hem de yavruyken öğrenilen komutlar çok daha kalıcıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.