Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerin Ömrü Ne Kadar ve Uzatmak İçin Neler Yapılır ? Köpeklere Daha İyi Bir Bakım Nasıl Yapılır?

Abone Ol 
Köpeklerin Ömrü Ne Kadar ve Uzatmak İçin Neler Yapılır ? Köpeklere Daha İyi Bir Bakım Nasıl Yapılır?

Bugünkü yazımızda köpeklerin ömrü ne kadar sorusunun yanıtlarını arıyor olacağız. Bir köpekle hayatı paylaşmaya karar vermek son derece zor bir durum olmaktadır. Karşılıksız sevgi veren, sevgisini paylaştığı her an sizi gülümseten ve bir dosta dönüşen köpeklerin ömürleri maalesef çok uzun değildir. Bu yüzden onlara iyi bir bakım yapmanız gerekir.

Genel manada köpeklerin yaşam süresi sekiz ila on üç sene arasındadır. Fakat bu söyleme etki eden birçok değişik unsur da vardır. Köpeğin cinsi, ırksal açıdan yatkın oldukları rahatsızlıklar, yaşadıkları alan, veteriner hekim kontrollerinin düzenli olup olmaması durumu, dengeli ve sağlıklı beslenip beslenmedikleri, bakım rutinlerinin tam anlamıyla devam etmesi gibi durumlar da önemlidir.

Bu sebeple köpekler kaç sene yaşar sorusuna net bir yanıt vermek çok da kolay değildir. Sadece genelleme yapmak mümkündür. Bu yazımız içerisinde köpeklerin ömürleri ile alakalı bilgileri görebilirsiniz. Peki köpek dostlarımız tam olarak kaç sene yaşam sürerler? Hepsi ve daha fazlası için yazımızdaki bilgileri incelemeye devam edin.

Köpeklerin Yaşam Süresine Dair Bilgiler

Az evvel de söylediğimiz gibi köpeklerin yaşam süresi birçok nedenden ötürü değişebilir. Köpeklerin ömrü ne kadar konulu yazımıza devam ediyoruz. Köpekten köpeğe değişen bu duruma bizler bir ışık tutmak istedik. Golden köpekler, yabancılar ve öteki hayvanlarla çok iyi iletişim kurabilen köpeklerdir.

Bu köpeklerin ömrü on ila on iki sene kadar oluyor. Golden köpeklerin yaşam süresini egzersiz rutinleri ve beslenme şekilleri de etkiliyor. Kaliteli bir köpek maması ile beslenen bir Golden Retriever ırkı köpek, her daim sağlıklı olur. Bunlara dikkat edilmesi yeterlidir ama sevgi de göstermeniz lazım.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Toy Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Kangal köpekleri ise Anadolu topraklarının en önemli köpeklerinden biridir. Bu köpeklerin yaşam süresi, büyük ırk köpeklerden olmalarına karşın on iki ila on beş sene arasında değişmektedir. Çobanlık kabiliyetleri, güçlü görünümleri ve sahiplerine karşı duymakta oldukları sadakat ile dünya genelinde üne sahiptirler.

Terrier köpek cinsi ise türüne göre yaşam süresi belli olan bir köpek ırkıdır. Terrier denildiği an akla birden fazla köpek ırkı gelmektedir. Doğal olarak bu sorunun cevabı da son derece çeşitli olmaktadır. Ortalama biçimde bahsedecek olursa Jack Russell Terrier köpek ırkının on üç ila on altı sene kadar yaşadığını söyleyebiliriz. Bull Terrier köpekler ise sekiz ila on beş sene yaşam sürer.

Gelelim Yorkshire Terrier köpek ırkına. Bu köpekler de on iki ila on altı sene yaşar. Cairn Terrier ırkı olan köpekler ise on ila on dört sene kadar yaşar. Cocker köpekler ise maceraya son derece düşkün olurlar. English Cocker Spaniel köpekler on iki ila on beş sene arasında bir yaşam sürer. Egzersiz rutini önemlidir.

Pomerian köpek ırkının yaşam süresi diğer köpek ırklarına göre daha fazladır. Bu durumun temel sebebi henüz bilinmiyor olsa bile büyük ırk olan köpeklerin sahip oldukları genetik türdeki rahatsızlıkların ve bedenlerinin daha fazla kullanılmasının yaşam sürelerine etkisi olduğu belirtiliyor.

Pomerian köpekler son senelerde Türkiye’de de gitgide popüler hale gelen köpeklerden biri olmuştur. İstatistiklerin büyük bir kısmı Pomerian köpek ırkının yaşam süresinin on dört ila on altı sene olduğunu kanıtlar niteliktedir. Şivava köpekler ise ufak boyutları ile her daim sevgi toplar.

Şivava köpeklerin ömrü ne kadar sorusunu ise on beş ila yirmi sene şeklinde cevaplayabiliyoruz. Boxer köpekler ile yaşamaya başladıktan bir süre sonra hayatınızın nasıl anlam kazandığını anlarsınız. Bu güzel köpekler maalesef sekiz ila on iki sene arasında bir yaşam sürüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Barınaktan Köpek Sahiplenme Şartları Nelerdir?

Köpeğinizin Daha Uzun Ömürlü Olması İçin Yapabilecekleriniz Neler Olmaktadır?

köpeklerin ömrü ne kadar

Kulaklıklı Bir Köpek

Köpeğinizin ömrünü uzatabilmeniz için tek bir seçenek bulunmuyor. Fakat köpeğinizin daha huzurlu ve sağlıklı olabilmesine yardımcı olabilecek birçok ipucu paylaşabiliriz. Köpeğinizle daha uzun bir zaman dilimi boyunca beraber yaşamak için en önemli şeylerden biri de onun kilo kontrolünü yapmanızdır.

Ona fazla fazla mama vermeniz obezite riskinin artmasına neden olur. Aynen kedilerde ve insanlarda olduğu gibi obezite rahatsızlığı köpeklerin böbrek ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma olasılıklarını arttırır. Yüksek tansiyon ve diyabet türünde hastalıklar yaşamalarına sebep olur.

Fazla kilo sebebi ile meydana gelebilecek olan birçok sağlık probleminin önlenmesi için köpeklerin kilosuna, yaşına ve ırkına özel bir beslenme rutini izlenmelidir. Günlük bir şekilde egzersiz yapmaları sağlıklarının korunması için her zaman lazımdır. Egzersiz gereksinimi köpekten köpeğe değişen bir şeydir.

Egzersizler aracılığıyla köpeğinizin aklını meşgul tutabilirsiniz. Zihinden söz açılmışken köpeğinizin sağlığı için beyninde yer alan gri maddelerin aktif olması gerekir. Köpekler her daim zeki olan hayvanlardandır. Bulmaca çözmeye de bayılırlar. Oyuncak seçimi esnasında bu durumla hareket edin.

Konu eğer köpeğinizin sağlığıysa, diş ve ağız sağlığı ciddi bir ehemmiyete sahip olacak demektir. Yavru dönemi itibarıyla dişlerinin fırçalanması konusunda alıştırılması gerekir. Haftada birkaç kez dişlerini fırçalayıp diş kaybının önüne geçebilmiş olursunuz.

Bu şekilde köpeğinizin gıdaları tamamen çiğnemesine ve iştah problemi sorununun ortadan kalkmasına zemin hazırlamış olursunuz. Köpeklerin ömrü ne kadar sorusunun cevaplarını bu yazıda aramış olduk. Gelecek yazımızda görüşmek üzere. Köpeğinize çok iyi bakın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.