Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kangal Köpek Irkı (Kangal Shepherd Dog) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Kangal Köpek Irkı (Kangal Shepherd Dog) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Kangal köpek, Sivas kangalı olarak da isimlendirilir. Koca cüssesi, uzun boyu ve sert duruşu ile tanınan Sivas kangalları günümüzde köpek sahibi olmak isteyenler için listenin en başlarında yer edinmektedir. Peki, kangal köpek ırkı özellikleri neler?

Kangal Köpek Karakter Özellikleri

Rahatça hareket edebilmeleri ve rutin yaşantıları için ev ortamı uygun değildir. Kolayca sıkıldıkları için ev içinde, apartman evlerinde yaşamayı sevmezler. Birçok kişi saldırgan bir tür olarak görse de saldırmayı sevmezler ve ısırma için ağız güçleri de çok iyi değildir. En çok çoban köpeği olarak kullanılırlar ayrıca bekçi ve avcı köpeği olarak da kullanılmaya yatkındırlar. Diğer hayvanlarla arası çok iyi değildir çünkü yalnız ve bağımsız kalmayı çok sever.

Zekaları çok iyi olduğu için eğitim vermekte bir o kadar kolay olmaktadır. Ağırbaşlı bir türdür, eğlence ve oyun için uygun değillerdir. Daha çok dışarıda yürüyüş yapmayı severler. Yavru dönemlerinde örneğin 3 yaşına kadar oyun oynamayı sevseler de yetişkinlikten sonra oyun oynamayı tercih etmezler. Genelde sessiz bir tavır sergilerler yine de yabancılara karşı havlama özelliği gösterirler.

Kangal Köpek Tarihçesi

Bu türün tarihçesinin biraz karışık olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kesin olarak herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. 2000’lerden sonra tam olarak popüler bir şekilde ortaya çıkan bir türdür. Türklerin göç ettikleri sırada Türkistan’dan Anadolu bölgesine getirildiği bilinmektedir. Günümüzde de çok popüler bir türdür. Özellikle Anadolu bölgesinde her 10 köpek sahibinden 6’sı kangal köpek türüne sahiplik etmektedir. Kangal Kaymakamlığı, 2001 senesinde bu cins için patent başvurusunda bulunmuştur. Sonuç olarak ırk, 2002 senesinde Sivas Kangalı şeklinde tescil edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Afghan Hound (Afgan Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Kangal Köpek Fiziksel Özellikleri

Koca gövdesiyle bilinen bu türün en büyük özelliklerinden biri de gövdesi sayesinde ağırlıklarıdır. Ortalama ağırlık dişilerde 45 kg civarı iken erkeklerde 60 kg civarıdır. Boyları ise dişilerde ortalama olarak 75 cm civarı iken erkeklerde 80 cm civarıdır. Özellikle kuyruk bölümlerinde tüy oranı yüksektir. Tüyleri çift tabakalı, sert, sık ve orta uzunluktadır. Gövdelerinin yanı sıra yüzleri de bu türü ayıran bir özelliğidir. Yüzleri daima siyah renkli, gözleri ve ağız çevresi de tam anlamıyla siyah renktir. Yanakları beyaz renklidir. Genel olarak renkleri beyaz ağırlıklıdır. Bazen açık sarı, açık kahverengi, kirli beyaz ve boz renkte bulunmaktadır. Kulakları kafalarına oranla biraz daha küçüktür.

Kangal Köpek Bakımı

Kangalların tüy bakımı birçok türün aksine göre daha kolaydır. Tüyleri sık ve orta uzunlukta olsa bile çok tüy dökme özellikleri olmadığı için haftada birkaç kez fırçalamak tüy sorununu büyük ölçüde engeller. Kangal köpeğinizin tüy bakımını en iyi şekilde yapmak istiyorsanız, köpek fırçası edinebilirsiniz.

Oyun oynamayı sevmese de egzersiz ihtiyaçları vardır. Günlük olarak yürüyüşe çıkartmak egzersiz ihtiyaçlarını gidermek için doğru bir yöntemdir. Kulak, ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi ve düzenli olarak yapılması gerekir. Çok fazla dışarıda kalacağı için arada bir banyo yaptırmak iyi gelecektir. Ancak yavru döneminden itibaren banyoya alıştırılması gerekir. Yetişkin dönemde suyla temastan kaçınacaktır. Düzenli olarak veteriner muayenesi yaptırmak, aşılarını yaptırmak ve bakımını aksatmamak gibi faktörlere dikkat edilmesi durumunda, ortalama olarak yaşam süreleri 15 yıl kadardır. Elbette daha fazla yaşayan veya daha az yaşayanları vardır. Sıcağı çok sevmezler soğuk yerlerde bakılması gerekir. Kaliteli köpek bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

Kangal Köpeklerde Beslenme

Beslenmesi çok özenli yapılması gerekir. Günlük olarak 3 sefer yemek verilebilir. Günlük olarak verilecek porsiyon 3’e bölünmesi ve tahıl, et ve sebze verilmesi önemlidir. Örneğin 1 kilo sebze, 1 kilo et ve 1 kilo tahıl şeklinde beslenmesi gerekmektedir. Beslenme düzenine köpek maması çeşitleri mutlaka dahil edilmelidir. Özellikle et bazlı köpek mamaları tüketmeleri şarttır. Çok kilo alması veya çok zayıf kalması durumunda beslenme listesini güncelleyerek durumunun eski haline getirilmesi gerekir. Yanlış beslenme, bu köpeğin sağlığını önemli ölçüde tehlikeye atacağı gibi doğacak yavrunun da sağlıksız olmasına yol açabilir. Ayrıca kangal köpekleri dev ırka girdikleri için dev ırk kuru maması ve protein ağırlıklı besinlerin verilmesi gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bull Terrier (Bull Teriyer) Irkı, Karakter Yapısı ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Kangal Köpek Eğitimi

Çok zeki bir tür olduğu için eğitimleri de oldukça kolay geçmektedir. Büyük gövdesi ve korumacı özelliği olduğu için birçok kişi bu ırka saldırganlık eğitimi vermektedir. Bu çok yanlış bir durumdur doğru ve barışçıl eğitimlerin verilmesi en doğru karardır. Şehir içinde bakılması durumunda mutlaka itaat eğitimi verilmesi gerekir. Eğer bu eğitim verilemez ise profesyonel bir kişiden yardım alınabilir. Bu türün eğitim sırasında sabırlı olunması önemli bir detaydır. Bunların yanı sıra her türlü eğitimi kolayca öğrenebilir ve kolayca yerine getirebilir. Eğitimi için köpek eğitim ürünleri kullanılması iyi olacaktır.

Kangal Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Tek kalmayı, yalnız yaşamayı severler. Bu sebeple çocuklar ve diğer hayvanlarla arası çok iyi olmasa da yavru döneminden itibaren bir arada yaşamaları sağlanır ise onlarla çok iyi dost olabilirler. Kötü eğitim verilmediği sürece saldırganlık ve asabilik göstermezler. Yani çocuklara ve diğer köpeklere yönelik herhangi bir olumsuz tutum sergilemezler. Sadece ilgilenmez ve umursamazlar.

Kangal Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kangal köpeklerle ilgili en çok merak edilenler:

Kangal Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Bu türün çok fazla hastalığa yatkın olduğunu söyleyemeyiz. Doğru bir beslenme ve bakım ile hastalık kapmaları neredeyse imkansız hale gelmektedir. Yine de görülebilecek hastalık olarak kalça displazisi olabilir. Sağlıklı bir tür olduğu için dev ırklar arasında uzun süre ve en sağlıklı yaşayan türlerden birisidir. Bunların yanı sıra pire ve keneden muzdarip olabilecekleri için mutlaka aşılarının tamamının yapılması gerekmektedir.

Kangal Köpeklerin Safkan Oldukları Nasıl Anlaşılır?

Çoban köpekleri ile kangal köpekleri sık sık karıştırılırlar. Birkaç farklı özelliği ile saf kangal olduğu anlaşılabilir. Bu özellikleri; arka ayaklarında 5 adet tırnak bulunur, tüyleri lekesiz bir şekildedir, kuyrukları dik bir şekilde ve sırtına yönelik durur. Bu özellikleri ile saf kangal köpeği olup olmadığını gösterir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Norfolk Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM