Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Küçük Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Olmalı?

18.11.2021
1.259
Abone Ol 
Küçük Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Olmalı?

Evimize bir evcil hayvan almak istediğimizde aklımıza ilk gelen evcil hayvanlardan biri de küçük su kaplumbağası olur. Her evcil hayvan bakımında olduğu gibi küçük su kaplumbağalarının da bakımında özellikle bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Şimdi bunları keşfedelim.

Küçük Su Kaplumbağası Bakımı

Her hayvanın yaşam alanı ve beslenme şekli farklıdır. Bir evcil hayvan sahiplenirken ya da satın alırken onların yaşam alanlarını, temel ihtiyaçlarını ve alması gereken besin türlerini iyice öğrenmeliyiz. Evcil dostumuzun sağlıklı olması için onun hakkında bilgi edinmemiz çok önemlidir.

Kendi bildiğimiz şekilde onları beslemek ya da yaşam alanlarını ayarlamak onlar için hiç faydalı değil hatta zararlı olacaktır. Bu yüzden bir küçük su kaplumbağası edinmeden önce de muhakkak onlarla ilgili gerekli araştırmayı yapmalı ve bilinçli bir şekilde bakımını üstlenmeliyiz. Minik, sevimli bu dostumuza evimizde bir yer açmak istiyorsak onlar hakkında bazı bilgilere sahip olmamız gerekmektedir. Peki, bu bilgiler neler?

Küçük Su Kaplumbağası Genel Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle bir küçük su kaplumbağası almaya gittiğinizde genellikle kırmızı yanaklı kaplumbağa cinsini görebilirsiniz. Boyut olarak yavruyken çok küçük olan bu kaplumbağaların düzgün bakımında yaklaşık 30 cm’ye kadar büyüdüğünü görmek mümkündür.

Su kaplumbağaları kendi ortamlarında yaklaşık olarak 60-70 yıl yaşıyor olsalar da ev ortamında ömürleri kısalacaktır. Fakat yine de uzun yıllar boyunca bizlerle olacaktır. Onlar hakkında bilmemiz gereken bir diğer bilgi de çok uzun süre kış uykusuna yatabildikleridir. Bazı evcil hayvan sahipleri bir kaplumbağa edindiğinde ve onlar kış uykusuna yattığında evcil dostunun öldüğünü sanabilmekte. Bu sebeplerle bir kaplumbağa edinmeden önce hakkında bilgi sahibi olmak şarttır.

küçük su kaplumbağası

Küçük Su Kaplumbağası Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?

Küçük su kaplumbağaları doğaları gereği hem yüzüp hem karada dinlenip hem de kayalar arasında kalmak isterler. Bu sebeplerden dolayı onlara alacağımız akvaryumda hem suyun hem sudan çıktığında kuru kalabileceği bir bölgenin hem de ufak süs şeklinde kaya ya da objelerin olması sevimli dostunuzun çok hoşuna gidecektir. Sürüngen ürünleri sayfamıza göz atarak, küçük su kaplumbağası için en iyi akvaryumu hemen bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaplumbağalar Ne Yer? Kaplumbağaların Özellikleri Nelerdir? İnsanlarla İlişkileri Nasıldır?

Bu düzeneği sağlamak elbette tek başına yeterli değildir. Su kaplumbağalarının suları onlara uygun bir sıcaklıkta olmalıdır. 25-26 dereceden daha soğuk suda evcil dostunuz üşütüp hasta olabilir. Akvaryumda bir termometre bulundurmak suyun sıcaklığını kontrole almamızı kolaylaştırabilecektir. Bunun için sürüngen ısıtıcı edinebilirsiniz.

Bunların dışında, kaplumbağaların kabuklarının sağlıklı olması için belirli sürelerle ve düzenli olarak güneş görmesi gerekmektedir. Kaplumbağamızın her gün 20’şer dakika arayla gün içerisinde toplamda 1,5 saat güneş görmesini sağlamak onun için çok faydalı olacaktır. Eviniz güneş almıyor ya da kaplumbağanızın güneş görmesini sağlayamıyorsanız onun için bir UV lambası alarak bu ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabilirsiniz.

Zor durumlarda UV ışığı ile idare edilse de gerçek bir güneş görmeleri kaplumbağanızın sağlığı açısından çok önemlidir. Kaliteli bir sürüngen lambası ile kaplumbağanızın bu gereksinimini karşılayabilirsiniz.

Küçük Su Kaplumbağası Ne ile Beslenir?

Bu kaplumbağa türleri hem etle hem de otla beslenebilirler. Yani su kaplumbağaları hepçil beslenen hayvanlardır. Bir su kaplumbağası edindiğimizde ona yeterli miktarda sürüngen yemi vermeniz gerekir. Bu yem özel kaplumbağa yemi olmalıdır. Kaplumbağanızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına, kaliteli ve besin değeri yüksek bir yem seçmek çok önemlidir.

Kaplumbağamıza her gün yeterli oranda yem vermek onun beslenmesine tek başına yetmeyecektir. Bu yemlerin yanında haftada yaklaşık 3 gün olacak şekilde ek gıda ya da farklı gıdalar da vermeliyiz. Bu gıdalara örnek olarak haşlanmış balık veya tavuk gibi hayvansal protein açısından zengin yiyecekler ve bunlara ek olarak da marul ve taze yeşillikler gibi bitkisel içerikler örnek gösterilebilir.

Kaplumbağaların tek tip beslenmesi onlar için faydalı bir seçim değildir. Bu beslenme düzenine ek olarak evcil dostunuza vereceğiniz güzel içerikli bir takviye de saha sağlıklı olmalarına fayda sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İguana Bakım Gereksinimi
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.