Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Olmalı?

14.08.2021
3.744
Abone Ol 
Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Olmalı?

Su kaplumbağası bakımı sırasında pek çok koşula dikkat etmek gerekir. Bakım gördükleri alanın temiz olması, düzenli olarak temizlenmesi, beslenmenin eksiksiz şekilde sağlanması önemlidir. Buna ek olarak farklı pek çok bakım önerisi sunmak da mümkündür. Bu sayede su kaplumbağalarının eksiksiz ve sağlıklı bakım olanaklarına sahip olabilmesi daha kolay hale gelecektir.

Su Kaplumbağası Bakımı

Su kaplumbağalarının bakımındaki öncelik onların yaşam alanlarının ve su kaplumbağalarının temizliğidir. Yaşam alanlarını temizlerken çeşitli aksesuarların, taş ve benzeri ürünlerin, akvaryum ya da tercih edilen ürünün iyi şekilde temizlenmesi son derece önemlidir. Su kaplumbağaları suyun içerisinde bakıldığı için su, akvaryumlarında yosunlaşmaya neden olur. Bunu gidermek için çeşitli kimyasal temizlik ürünleri kullanmanız kesinlikle önerilmez. Dilerseniz temiz bir sünger yardımıyla duru su kullanarak kaplumbağanızın akvaryumunu iyi şekilde temizleyebilirsiniz. Bu sayede yosunların yok olmasını sağlamanız mümkün olacaktır.

Akvaryum içerisinde yer alan çakıl taşı, aksesuar ve benzeri ürünleri temizlerken de kesinlikle kimyasal temizlik malzemelerine başvurmayın. Yalnızca duru su ile yıkayacağınız aksesuarları dilerseniz beyaz sirkenin içerisinde bekletebilirsiniz. Sonrasında ise sirkenin iyi şekilde arınması adına birkaç kez duru su yardımıyla tüm aksesuarları temizlemeniz önerilir. En iyi temizleme şekli genellikle duru su, beyaz sirke ve sünger ile olacaktır. Beyaz sirke içinde bekleyen aksesuarları sonrasında süngerleyerek duru sudan birkaç kez geçirmeniz hem yosunlaşmanın giderilmesine hem de aksesuarın tamamen temizlenmesine yarar sağlar. Benzer şekilde çakıl taşlarını da isterseniz süngerleyebilirsiniz. Elinizle ovalayarak da çakıl taşlarını etkili şekilde temizlemeniz mümkün olabilecektir. Bakımı son derece kolay olan en iyi sürüngen aksesuarları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Azaltılır?

Su Kaplumbağası Akvaryum Temizliği

Su kaplumbağası bakımı için yaşam alanındaki suyu düzenli olarak yenilemeniz gerekir. Ayrıca bu su oda sıcaklığında olmalıdır ve soğursa ya da evdeki ısıtıcılardan ya da güneş ışını ve benzeri etkenlerden dolayı ısınırsa kesinlikle yeni ve temiz su eklenerek sıcaklığı değişen su boşaltılmalıdır. Akvaryum içinde yer alan suyun içme suyu olması önemlidir. Damacana sular kaplumbağanız için uygundur ancak dilerseniz dinlendirerek de kullanmanız mümkündür. Akvaryum filtresi gibi ekipmanlar ile suyun kalitesini iyileştirebilirsiniz.

Kaplumbağanızın sağlığı için düzenli şekilde güneş ışığı görmesi gerekir. Odanın güneş gören bir yerine akvaryumu konumlandırmak doğru olmayacaktır çünkü kaplumbağanızın gün boyunca güneşte kalması onun kurumasına neden olur ve akvaryum içindeki su ısınabilir ya da suyun buharlaşması mümkün olabilir. Bu sebeple de gün içerisinde 1 – 2 saat kadar gün ışığı alması yeterli olacaktır. Özellikle de akşamüstü saatlerinde güneşlenmesi çok daha yararlı olabilecektir.

Kaplumbağalar yalnızca suyun içerisinde yaşamazlar. İstediği zaman karaya yani suyun dışına çıkabileceği bir alan sunmanız kaplumbağanız için çok iyi bir seçenek olacaktır. Akvaryumun farklı alanlarında kaplumbağanız için dinlenme alanları mevcutsa ve bu alanlar suyun içinde değilse kaplumbağanız bu alanlara istediği zaman çıkarak yem yiyebilir, dinlenebilir ve güneşlenebilir. İstediği zaman da suyun içine yeniden girebilir. Eğer kaplumbağanızın kuruduğunu fark ederseniz onu suyun içine yavaşça sokabilirsiniz.

Su Kaplumbağası Yıkanmalı Mı?

Su kaplumbağası bakımı hakkında bir diğer önemli konu da onu yıkamanız gerektiğidir. Kaplumbağanızın temizliği için onu düzenli olarak yıkamanız gerekir çünkü her ne kadar suyun içinde olan temiz ve sağlıklı bir hayvan gibi görünse de kaplumbağanızın kabuğu yosun tutabilir. Eğer kaplumbağanızın kabuğunu temizlemek isterseniz kaplumbağa kabuğu temizleme fırçalarından satın alabilirsiniz. Yine de daha pratik olacak şekilde çok yumuşak olan diş fırçalarını da tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Tank Sendromu Nasıl Önlenir?

Çok yumuşak olan diş fırçaları kaplumbağaların kabuklarını temizlemek için ideal ürünlerdir. Kaplumbağanızı kendi suyunun içinde değil de temizlenmiş ve kimyasaldan arındırılmış lavabonun içine koyabilir, dilerseniz onu koymadan önce altına temiz bir bez serebilirsiniz. Sonrasında suyu ılık yani oda sıcaklığında olacak şekilde açmanız ve kaplumbağanızın kabuğunu suyun altında hafif şekilde fırçalamanız yeterli olacaktır. Bu sayede kabuğundaki yosun ve benzeri ürünlerden arınması da mümkün olabilecektir.

Su Kaplumbağası Yem Seçimi

Su kaplumbağası bakımı söz konusu olduğunda yem seçimi de önemli bir detay. Kaplumbağaların kendi bakımı pek zahmetli olmasa da yem seçiminde de dikkatli olunması gerekir. Bir kaplumbağa çok aktif olsa bile çok enerji harcamaz çünkü hareket edebileceği alan son derece kısıtlıdır ve pek fazla hareket etmesi de söz konusu değildir. Bu nedenle de kaplumbağanıza veterinerin önereceği kadar yem vermeniz, yem seçiminde de dikkatli şekilde hareket etmeniz gerekir.

Kaplumbağa yemi seçerken yemin su içerisinde dağılmamasına özen gösterin. Bazen kaplumbağalar suyun içinden yemleri yemek isteyebilir ve kaptan yemi yerken bunu suya dökebilir. Suya dökülen yemler dağılmazsa ve su çekmezse kaplumbağanız suyun içinde yüzen yemlerini de rahat şekilde yiyebilecektir. Bir yemin besleyici olması, gerekli vitamin ve mineralleri içermesi son derece önemlidir. Ayrıca kaplumbağanın iyi şekilde beslenebilmesi için yemin de kaplumbağanın rahat tüketebileceği boyutta olması gerekmektedir. Bu tip farklı hususlar göz önünde bulundurulursa aslında bir su kaplumbağasına bakmak son derece kolay olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.