Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Tuzlu Su Akvaryumu Bakım Gereksinimi ve Özellikleri

02.05.2021
1.550
Abone Ol 
Tuzlu Su Akvaryumu Bakım Gereksinimi ve Özellikleri

Tuzlu su akvaryumu genellikle deniz akvaryumu diye geçer ve tatlı su akvaryumlarında yer alan balıklardan farklı balıklar bu akvaryumlarda sağlıklı şekilde yaşayabilir. Tuzlu su akvaryumlarında yaşayan balıklar için tuzlu suyun özel olarak hazırlanması gereklidir. Suyun tuz oranı, mineral dengesi, suyun içinde yer alan nitrat gibi ürünlerin oranı, ağır metallerin su içinde yer alıp almadığı gibi durumlar balıkların sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle de tuzlu su akvaryumu hazırlanacağı zaman akvaryumun özellikleri kadar suyun içeriği de önemlidir. Peki, tuzlu su akvaryumu bakımı nasıl olmalı ve özellikleri neler?

Tuzlu Su Akvaryumu Özellikleri Nelerdir?

Tuzlu su akvaryumlarının hazırlanması sırasında 30 litre suya 1 kilogram tuz denk gelecek şekilde suyun hazırlanması önerilir. Bu hazırlama işlemi sırasında akvaryumun iyice temizlenmesi, bekletilmiş ve arındırılmış suyun akvaryuma eklenmesi ve sonrasında suya orantılı şekilde tuzun da akvaryuma eklenmesi gerekir. Sonrasında akıntı motorları sayesinde tuzun suya iyi şekilde karışması sağlanabilir.

Tuzlu su akvaryumlarında da tıpkı fanuslarda ve tatlı su akvaryumlarında olduğu gibi pH değerlerine dikkat etmek gerekir. Ayrıca pH değerinin yanı sıra nitrit, nitrat, fosfat gibi içeriklerin suyun içinde yer almaması gerekir. Bunun için de damacana sular ya da arıtmadan alınan içme suları kullanılabilir. Bu suyun balıklar için uygun olup olmadığı da hazır test kitleri ile kolaylıkla ölçülebilmektedir.

Tuzlu Su Akvaryumuna Ne Zaman Su Koyulur?

Tuzlu su akvaryumuna su koymadan önce akvaryumun tamamen boşaltılıp temizlenmesi gerekir. Sonrasında akvaryum tamamen temizlendiğinde dibe taşlar, kum ve çeşitli aksesuarlar yerleştirilebilir. Aksesuarlar yerleştirildikten sonra taze ve temiz su akvaryumun içine eklenir. Sonrasında tuz da akvaryuma eklendikten sonra karışması ve tuzun suyun içinde kolayca erimesi için motorlar çalıştırılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Kurulur? Tuzlu Su Nasıl Hazırlanır?

Tuzlu Su Akvaryumlarında Hangi Canlılar Bakılabilir?

Tuzlu su akvaryumlarında farklı pek çok balık ve omurgasızın bakılması mümkündür. Şu canlılar tuzlu su akvaryumlarında tercih edilebilir:

  • Deniz kestanesi
  • Yılan yıldızı
  • Mercanlar
  • Papaz balığı
  • Kaya balıkları
  • Kardinal balıkları
  • Soytarı balıkları
  • Cerrah balıkları
  • Temizleyici karidesler
  • Anemon
  • Limon gobi
  • Orchid dottyback
  • Gobiler
  • Pistol karidesi

Bu canlıların her biri tuzlu su akvaryumlarında tercih edilebilmektedir. Bunlara ek olarak farklı pek çok tuzlu su canlısı da tuzlu su akvaryumlarında yer alabilmektedir. Bu balıkların ve canlıların ihtiyaç duyacağı en önemli şey onların yaşam alanı olacak temiz ve sağlıklı içeriğe sahip sudur. Bu suyun düzenli olarak değiştirilmesi ve yenilenmesi oldukça önemlidir.

Tuzlu Su Akvaryumu Nasıl Korunur?

Bir deniz akvaryumunun tatlı su akvaryumundan daha fazla işi olduğu bir sır değil. Deniz balıkları, özellikle pH, sıcaklık ve tuzluluk açısından daha katı su kalitesi parametreleri gerektirir. Bunları doğru aralıkta tutmak için düzenli bir bakım rejimine sahip olmanız gerekecektir. Akvaryum bakımını kolaylaştırmanın en iyi yolu ileriyi planlamaktır. Akvaryumunuzu ilk seferde doğru şekilde kurmak, bakım rutininizde önemli bir fark yaratacaktır.

Düzenli su bakım uygulamaları ile tuzlu su akvaryumunu koruyabilirsiniz. Bunlar:

  • Tuzluluk kontrolü: Isıtılmış tuzlu su akvaryumları, sıkı oturan bir kapakla bile, buharlaşarak suyu kaybeder. Bu olduğunda, akvaryum suyunun tuzluluğunun arttığını fark edeceksiniz. Bunun nedeni, su tankınızdan çıktığında, tuzun geride kalarak daha konsantre hale gelmesidir. Bunu düzeltmek için düzenli olarak ısıtılmış tatlı su eklemeniz gerekecektir. Bir hidrometre ile ölçüm yapabilirsiniz.
  • Suyu değiştirin: Haftalık olarak tuzlu su akvaryumu suyunu değiştirmeniz önemlidir. Bir akvaryumu ilk kurduğunuzda, döngü yapması ve tüm su kalitesi seviyelerinizin dengelenmesi biraz zaman alacaktır. Bu, yeni eklediğiniz balıklar, mercanlar veya karides gibi omurgasızlar ve biyolojik filtrasyonunuz arasındaki dengedir. Su değişimi yaparken, alt tabakanızın daha derin katmanlarına girmek için bir çakıl veya kum sifonu kullanın. Bu, alt tabakada yaşayan bakterilere zarar vermez.
  • Akvaryum filtrasyon bakımı: Akvaryum filtrasyon bakımı haftalık olarak yapılmalıdır. Su değiştirme rejiminizin bir kısmı filtre ortamınızı incelemek olmalıdır. Çoğu filtre türünü, dağılmadığı sürece yıkayabilir ve yeniden kullanabilirsiniz. Filtrenizi asla tatlı suda durulamayın, aksi takdirde içerdiği yararlı bakterileri kaybedebilirsiniz.
  • Su kalitesi kontrolü: Hem tatlı hem de tuzlu su tüm akvaryumlar için iyi su kalitesinin korunması şarttır. İyi bir tuzlu su akvaryumu planı, sisteminizin uygun filtreleme ile doğru şekilde kurulmasına izin verecektir. Suyun kalitesinden emin olmak için akvaryum su ölçüm cihazlarından kullanabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En Popüler Tropikal Balıklar

İhtiyaç duyduğunuz en iyi akvaryum malzemeleri ZOO’da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.