Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Japon Balıkları Bakımı ve Cinsiyet Ayrımı

18.04.2021
2.249
Abone Ol 
Japon Balıkları Bakımı ve Cinsiyet Ayrımı

Bugünkü yazımızda Japon balıkları bakımı hakkında bilgiler veriyor olacağız. Akvaryum içerisinde balık bakan kişilerin en sık tercih ettiği balık çeşitlerinden birisi de Japon balığı olmaktadır. Bu balıklar görünümleri ve karakterleri ile her daim dikkat çeker ve sevilir. Herkes bu balıkları beslemekten büyük keyif alır.

Japon balıkları sazangiller ailesinden gelen bir balık türü olmaktadır. Bu balıkların birçok türü de soğuk sularda yaşam sürebilmektedir. Yani bu balıkları beslediğiniz akvaryumda tek cins şeklinde beslemekteyseniz bir ısıtıcıya ihtiyaç duymazsınız. Bu balıkların yaşam süresi hemen hemen beş senedir.

Ama iyi bakıldıklarında daha uzun bir ömre sahip oldukları görülmüştür. Fakat Japon balıklarının beslenme rutininin nasıl olduğunu biliyor musunuz? Haydi gelin tüm bu detaylara daha yakından bakalım. Japon balıklarına dair her şey bu yazıda yer alıyor.

Japon Balıkları Kökeni Neresidir?

Japon balıkları bakımı

Japon Balığı

Ülkemizde Japon balığı adıyla bilinmekte olan bu balıklar diğer ülkelerde gold fish yani altın balık anlamına geliyor. Japon balıkları bakımı konumuza bu balıkların kökenini anlatarak devam ediyoruz. Çin’de yer alan kayıtlara göre bu balıkların tarihi milattan sonra ikinci yüzyıla dek dayanmaktadır.

Japon balığına benzeyen öteki kırmızı havuz balıklarının tarihçesi ise milattan önce iki bin senesine dek gitmektedir. Bu kısımdan da fark edebileceğiniz üzere akvaryumda yaşayan balıklar içerisinde yer alan en eski balık türü Japon balıkları oluyor. Tabii gold fish de diyebilirsiniz.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Bu balıklarda cinsiyet ayrımı yapıldığı esnada gövde, karın ve kuyruk bölgelerine bakılır. Cinsiyeti erkek olan Japon balığının dişi olan Japon balığına nazaran kuyruğu daha uzun haldedir. Dişi olan Japon balığının ise gövdesi biraz daha uzun olur ve karnı da şişkin bir şekildedir. Japon balıkları bakımı hakkındaki yazımıza devam ediyoruz…

Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu balıklar genel olarak ısı değişimi ve suyun oksijen seviyesinde olan değişikliğe dayanıklı bir hayvandır. Yaşam sürdüğü suyun sıcaklığı on sekiz ila yirmi dört derece arasında olursa iyi olur. Bu balıkların beslenmesi için özel türde yemler üretilmektedir. Balık yemi kalitesi her zaman için önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık Yemi Çeşitleri Nelerdir?

Mide organı olmayan Japon balığının doyma hissi de olmaz. Bu nedenle Japon balıklarını tamamen kontrollü bir biçimde beslemeniz gerekir. Protein haricinde bu balıkların karbonhidrat kaynağı ile de beslenmeleri gerekir. Japon balıkları kendi çeşitleriyle daha iyi anlaşmaktadır.

Ama kendilerinden son derece büyük ya da ufak olan Japon balıkları ile iyi anlaşamazlar. Yaşadıkları problemler sonrası, ufak balıkları öldürüp yem olarak kullanırlar. Japon balıkları bakımı hakkındaki yazımız Japon balığı akvaryumu konusu ile devam ediyor.

Japon Balığı Akvaryum Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Japon balıkları ufak olsalar bile iyi bir bakım yaptığınız zaman daha uzun süreli bir yaşam sürerler. Son derece büyük boyutlara gelebilirler. Bu nedenle bir Japon balığının büyüyüp uzun süre yaşayabilmesi için balık başına on litre su hacmi lazımdır.

Şayet kusursuz bir gözlemci olduğunuza inanıyorsanız bu balıkların durmaksızın ağızlarına kum aldığını görmüşsünüzdür. Bu aslında yiyecek arama biçimleri olmaktadır. Bu nedenle ince taneli ve yuvarlak kum seçimi yapmalısınız. Böylece Japon balıkları bakımı esnasında yorulmamış olursunuz.

Ek olarak kumlar da suyun bulanmasına neden olabileceğinden kaliteli bir akvaryum filtresi satın almalısınız. Bu filtre yedi yirmi dört çalışmalıdır. Ama balıkları yoracak her türlü hareketten de kaçınmanızı öneririz. Bu balıklardan beslerken akvaryum içerisinde köklü bir bitki yetiştirmeyin.

Bunun nedeni ise Japon balıklarının her zaman kumla oynamasından ötürü akvaryum bitkilerinin kök bölgelerine hasar vermeleridir. Akvaryumda kesinlikle bir bitki yetiştirmek istiyorum diyorsanız da kalın yaprakları olan bir akvaryum bitkisi tercih etmelisiniz.

Japon Balığı Yumurtası Nasıldır?

Bu balıklardan bazılarının karınlarında oluşan fazla şişkin hal, gebe olduklarına işaret eder. Bu gebe Japon balıklarında anüs kısmı içeri doğru çökük bir haldedir. Üreme sezonlarındaysa erkek olan Japon balıklarının kafalarıyla vücut kısımlarının birleştiği alanda kabarcıklar meydana gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Ek olarak bu kabarcıklar, Japon balıklarının cinsiyet ayrımı konusunda da işe her daim yaramaktadır. Cinsel açıdan olgunluğa ulaşmaları ise akvaryum olanaklarına göre değişiklik göstermektedir. Isısı her zaman sabit olan yirmi iki ila yirmi beş derece olan akvaryumlarda sene boyu yumurta alımı yapılabilir.

Dış havuzlarda da havanın çok daha sıcak olduğu İlkbahar aylarında yumurta alınabilmektedir. Bu balıkların yumurtaları beş ya da altı gün içerisinde açılmaya başlayacaktır. Bu dönemde bu balığı bir çeşit yem ile beslemek en iyisi olacaktır diyebiliriz. Japon balıkları bakımı konumuzun sonuna geldik. Balığınıza çok iyi bakın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.