Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

06.04.2021
30.545
Abone Ol 
Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Japon balığı cinsiyet ayrımı akvaryum meraklılarının ilk başta öğrenmesi gereken bilgiler arasındadır. Bu ayrımı bilmek özellikle üretim yapmak isteyen akvaryum hobisine ilgi duyan hayvanseverlere büyük avantajlar sağlayacaktır.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı Yöntemleri

Japon balığı cinsiyet ayrımı

Japon Balıkları

Renklerinin güzelliği, cana yakın hareketleri ve dayanıklı olmaları ile akvaryum hobisine ilgi duyanlar başlangıçta çoğunlukla Japon balığının bakımını üstlenmektedir. Üretim yapmayı düşünen hayvan severlerin ise “Japon balığı cinsiyet ayrımı nasıl yapılır ve ne zaman yumurtlar?” gibi konularda bilgi ve fikir sahibi olmak üretim için önem arz eder.

Japon Balığı cinsiyet ayrımı için iki farklı teknik kullanılmaktadır. Detaylarını paylaşacağımız bu teknikler “Balık davranışlarını gözlemle” ve “fiziksel özelliklere göre cinsiyet ayrımı” yapmak olarak sınıflandırılabilir.

Davranışlarını Gözlemleyerek Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Japon balığı dişi erkek ayırt etmek için kullanılan yöntemlerinden biri; balıkların üreme zamanlarındaki davranışlarına göre cinsiyet ayrımıdır.  Üreme zamanlarında erkek balık, dişi balığın gövdesine başı ile hafifçe vurma davranışını gösterir. Bu davranışın amacı; dişi balığın yumurtalarını dökmesini teşvik etmektir. Dişi balık yumurtalarını dökünce, erkek balık bu yumurtaları spermleri ile dölleyerek üreme sürecini tamamlamış olur.

Davranış gözlemleme yönteminde özetle; eğer balığınız diğer balığın karın kısmına başı ile vurmaya ve diğer balığı kovalamaya başladıysa, bu davranışı gerçekleştiren balığın erkek olma olasılığı oldukça fazladır.

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken, Japon balıklarının bazen sadece oyun oynama amacı ile kovalama davranışını gerçekleştiriyor olmalarıdır. Üreme döneminde olup olmadıklarıyla ilgili diğer gözlemlerinizi bir araya getirerek, yukarıda bahsettiğimiz davranışları bir bütün olarak değerlendirmeniz daha net sonuçlara ulaşmanızı sağlayabilir.

Fiziksel Özelliklere Göre Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Japon balığı dişi erkek ayırt etmek için daha profesyonel bakış açısı olan fiziksel özelliklere göre cinsiyet ayrımı, daha kesin sonuçlar verir. Dişi Japon balıklarının fiziksel özelliklerine bakıldığında anüs kısımlarında dışarıya doğru bir çıkıntı görülmektedir. Balıklarınıza baktığınızda bu çıkıntılı kısmı görüyorsanız balığınız dişidir. Eğer balığınızda bu kısma baktığınızda daha içeri basık bir görünüm gözlemliyorsanız cinsiyeti erkek demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lepistes Balıkları Hakkında Bilgi

Her ne kadar bu yöntem de kesin bir cinsiyet ayrımı sağlamıyor olsa da diğer yöntemler ile birleştirilerek çıkan sonuçları doğrulamada yardımcı olacaktır.

Fiziksel özelliklere göre cinsiyet ayrımında kullanılan bir diğer yöntem ise; bu tür balıkların kuyruk kısımları arasındaki yüzgeçlere bakmaktır. Tek yüzgeç var ise erkek, çift yüzgeç varsa dişi olarak değerlendirme yapılıyor olsa da tek cinsiyet değerlendirme metodu olarak kullanıldığında bu metodla doğru sonuca ulaşma ihtimaliniz azdır.

Fiziksel özellik bazlı Japon balığı cinsiyet ayrımı yöntemi olan ve çoğu kişi tarafından kullanılan genel yöntem; dişi Japon balıklarının üreme dönemlerinde karın kısımlarında olan şişliğin gözlemlenmesidir. Erkek balıklara göre genel vücut yapısı daha oval şekilli olan dişi Japon balıklarının, üreme dönemlerinde karın kısımları daha da yuvarlak ve şişkin bir hal alır. Bunun nedeni dişi balıkların taşıdığı yumurtalardır.

Üreme dönemlerinde erkek balıkların solungaçlarının kapak kısımlarında sivilce görünümlü kabartılar oluşur. Akvaryum hobisine yeni başlayanları veya Japon balığı bakımını ilk kez deneyimleyen kişileri balığın hastalandığına dair endişeye de sürükleyen bu görüntü, aslında balığın cinsiyeti nedeniyle oluşur. Erkek Japon balıklarının üreme dönemlerinde bu görünüme bürünmesi, balığın cinsiyetini anlayabilmeniz için yöntem olarak kullanılabilir.

Japon Balığı Ne Zaman Yumurtlar?

Japon balığı sahiplenenlerin araştırdıkları konu olan Japon balığı hamile olduğu nasıl anlaşılır sorusu aslında doğru bir ifade değildir. Tür özelliği olarak Japon balıkları yumurta dökerek ürerler ve canlı doğuran olmadıkları için hamile kalmazlar.

Dişi balık yeterli üreme olgunluğuna eriştiğinde karın kısmı şişkin bir hal alır. Bu, artık yumurtaların dökme süreci için hazır olduğunu ifade etmektedir. Dişi balık erkek balığın üreme davranışı ritüelinde yer alan karın kısmına erkek balığın başı ile vurması veya kovalanma davranışı ile yumurtalarını dökmeye başlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Küçük Tatlı Su Balıkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.