Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

En Güzel Tatlı Su Akvaryum Balıkları

10.12.2021
2.812
Abone Ol 
En Güzel Tatlı Su Akvaryum Balıkları

Tatlı su akvaryum balıkları hangileri? Akvaryum oluşturmak, geçmişten günümüze her zaman oldukça fazla tercih edilen bir hobi olmuştur. Bunun sebebi kimi zaman balıklara duyulan ilgi ve sevgi, kimi zaman akvaryumun evde oldukça şık gözükmesi, kimi zaman da balık bakımının diğer evcil hayvanlara göre daha hijyenik olmasıdır.

Özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilen bu hobi, çocuklarda sorumluluk bilincinin oluşturulması için de büyük rol oynar. Çocuklara yaşlarına göre akvaryumla ilgili sorumluluklar verilmelidir. Örneğin; yem atmak, akvaryumun suyunu temizlemek gibi… Böylelikle çocuklarda hem hayvan sevgisi hem de sorumluluk bilinci oluşur.

Akvaryum balıklarının oldukça fazla çeşidi vardır. Bir akvaryum oluşturmaya karar verdiğinizde bu konuda kapsamlı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Çünkü her balığın yaşayacağı koşullar, hatta birlikte yaşayacağı balıklar bile değişiklik gösterebilir.

Genel olarak balıklar tatlı su ve tuzlu su balıkları olarak iki çeşittir. Bu yazımızda sizler için tatlı su balıklarının özelliklerini anlattık. Umarım akvaryum oluştururken size rehber olabiliriz.

Tatlı Su Akvaryum Balıkları Nelerdir?

Akvaryum için, tatlı su balıkları tuzlu su balıklarına göre çok daha fazla tercih edilir. Çünkü tuzlu suyun içeriğini ayarlamak, tuz dengesini tutturmak çok daha zahmetlidir. Doğal bir su elde edemezseniz balıklarınız yaşayamazlar. Ama tatlı su için aynı şey geçerli değildir. Tatlı suyu içme suyundan ya da musluk suyundan temin etmemiz mümkündür.

Tatlı su balıklarının da kendi içlerinde bir sürü türü vardır. Hatta bazılarının birlikte yaşaması mümkün değildir. Hem boyut olarak birinin diğerine hem olma ihtimali vardır. Hem de mizaç olarak iyi anlaşamayabilirler. Tatlı su balıklarını; Ciklet balığı, kedi balıkları, Sazansıgiller, Canlı doğuranlar, Labirentliler ve Dev Koi balığı olarak sıralamamız mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lepistes Kaç Günde Doğurur?

Cikletlerin Özellikleri Nelerdir?

Tatlı su akvaryum balıkları denilince cikletlerden de mutlaka söz etmemiz lazım. Anavatanları Afrika, Brezilya ve Amerika olan Cikletler, akvaryum oluşturmak isteyenlerin en çok tercih ettiği balık türlerinden biridir. Binlerce farklı çeşidi vardır. En dikkat çekici özellikleri ise, agresif bir mizaca sahip olmalarıdır. Her Ciklet balığının türüne göre farklı bir rengi ve yapısı vardır.

Renkleriyle akvaryumunuzda adeta bir renk şöleni oluşturacak Cikletler, kaliteli su şartlarında güzel bir ömür süreceklerdir. Dişi çikletlerin rengi erkek çikletlere göre daha cansızdır. Erkek çikletler, çiftleşme dönemlerinde çok daha canlı bir renge bürünürler. Bir erkek ciklet balığınız varsa, renginden çiftleşme döneminde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ciklet balığının türleri yaşadığı yerlere göre ayrılır. Bunları; Madagaskar cikletleri, Afrika cikletleri, Tanganya cikletleri, Victroia cikletleri, Orta Amerika cikletleri ve Güney Amerika cikletleri olarak ayırmamız mümkündür. Kaliteli ciklet yemi ile beslenmeleri önemlidir.

Kedi Balıklarının Özellikleri Nelerdir?

Kedi balıkları da tatlı su akvaryum balıkları arasında yer alıyor. Ağızlarına sığan her şeyi tek lokmada yemeleriyle bilinen bu obur balıklar, isimlerini uzun bıyıklarından almışlardır. Doğal yaşamları akarsu ve göllerdir. Birçok türü vardır ama en yaygını ve bilineni Red Tail Catfish olarak adlandırılan türüdür. Kedi balıkları, küçük akvaryumlara uygun balıklar değildir. Çünkü doğal yaşamlarında boyları 2 metre ağırlıkları ise 90-100 kilogram arasındadır.

Sazansıgillerin Özellikleri Nelerdir?

Tatlı su akvaryum balıkları sazansıgiller ile devam ediyor. Her türlü canlı ile beslenmesiyle bilinen bu balıkların şekli sazan balığını andırır ve ince bir ağız yapısı vardır.  Doğal yaşam alanları derin göller ve sığ sular olan Sazasıgiller oldukça büyük boyutlara ulaşabilirler. Bu nedenle de küçük akvaryumlar için uygun değillerdir.

En bilinen özellikleri bıyık şekline benzeyen duyargalarıdır. Bu duyargalar sayesinde olası tehlikeleri hissedip, kendilerini yem olmaktan korurlar. En yaygın olan Sazansıgil balıkları, jopan ve koi balıklarıdır. Bunlar için küçük ırk Sazansıgil demek mümkündür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Solungaçların İşlevi Nedir?

Canlı Doğuran Balıkların Özellikleri Nelerdir?

Tatlı su akvaryum balıkları arasında canlı doğuran balıklar da var. Akvaryum şartlarına en iyi şekilde uyum sağlayan balıklar olarak bilinen canlı su balıkları, yumurtalarını diğer balıklardan farklı olarak dışarı çıkarmayıp karınlarında büyüten, daha sonra doğuran balıklardır. Anavatanları Orta Amerika ve Brezilya’daki tatlı sular olan canlı doğuran balıklar, zaman içinde buralardan farklı yerlere götürülmüş ve akvaryumlarımızda yerlerini almışlardır.

Bir diğer adı da topikal balıklar olan canlı doğuran balıklardan, gözümüze hitap eden bir akvaryum oluşturmamız mümkündür. Canlı doğuran balıklar genellikle uyumlu balıktır. Bu nedenle de bir arada beslenmeleri mümkündür. Petshoplardan alabileceğiniz bu balıkların en bilinen türleri; Plati, Kılıç Kuyruk, Moli ve Lepistes’tir. Fiyat olarak oldukça uygun olan bu balıklar, hesaplı bir akvaryum oluşturmak isteyenlerin vazgeçilmezi olacaktır.

Labirentli Balıklarının Özellikleri Nelerdir?

İsimlerini, solungaçlarının üst tarafında bulunan labirent adı verilen organdan alan bu balıklar, hem etçil hem de otçul balıklardır. Sahip oldukları bu organ ise solunumları ile ilgilidir. Ağızlarıyla köpük şeklinde yuva yapma yeteneğine sahiptir. Bilinenin aksine bu yuvayı dişiler değil erkekler yapar. Daha sonrasında ise erkek labitentli balık, dişisi ile bu yuvada çiftleşir.

Akvaryumu olan insanların oldukça fazla tercih ettiği bu balık türünün en yaygın çeşidi Beta balığıdır. Bu balıkların en önemli özelliği, solunumları sayesinde hiçbir filtrasyon ekibine ve desteğine ihtiyaç duymazlar. Çok az bir su kütlesi içinde bile günlerce yaşayabilirler.

Devasa Kedi Balığının Özellikleri Nelerdir?

Hem etçil hem de otçul olarak beslenen bu balıkların anavatanı Güney Amerika, Evator, Guyana, Peru ve Essequibo’dur. Gövdesinin pulsuz ve yassı olmasıyla oldukça dikkat çekici olan Devasa kedi balığının ağız yapısı ise yayvandır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Seçimi: Akvaryum Satın Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Bu balıkların yanına kendi boylarından küçük bir balık koyulmamalıdır. Çünkü küçük balıkları tem hamlede yiyebilecek bir ağız yapısına sahiptir. Ya da kendini koruyabilen türlerden olan, midas, astronot ve green balıkları ile uyumlu bir yaşam sürebilir.

Dev Koi Balığının Özellikleri Nelerdir?

Hem etçil hem de otçul olarak beslenen Dev Koi balıkları büyük ırk tatlı su akvaryum balıklarındandır. Bazı cinsleri çok büyümez ve onlar için 80-100 litre su kapasiteli akvaryumlar yeterli olacaktır. Dev Koi balığınızı beslerken protein dengesini çok iyi ayarlamalısınız. Aksi takdirde şişmanlamaya çok müsait balıklardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.