Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Lepistes Balığı Özellikleri Nelerdir? Ne ile Beslenir? Bu Balıklar Nasıl Üreme Yaparlar?

30.03.2021
5.736
Abone Ol 
Lepistes Balığı Özellikleri Nelerdir? Ne ile Beslenir? Bu Balıklar Nasıl Üreme Yaparlar?

Bugünkü yazımızda lepistes balığı yani gupi balığı özelliklerine tüm detayları ile değiniyor olacağız. Bu balıklar, Poeciliidae adlı bir balık familyasından gelmektedir. Canlı yumurtlayabilirler. Akvaryumlarda yetiştiriliyorlar. Tatlı su balığı sınıfında her zaman en önlerde yer aldıklarını söyleyebiliriz.

Lepistes Balığı Kökeni Neresidir?

Bu balıkların anavatanı Güney Amerika tarafları olarak bilinir. Günümüze baktığımızda ise dünya genelinde her yerde bu balıkların yer aldığını söyleyebiliriz. Erkek olan lepistes balıkları renklidir. Dişi olanlar ise sade bir görünüme sahip olmalarıyla dikkat çekerler.

Düzgün şekilde bakıldığı zaman bu balıklar fazla kolay ürer. Tropikal iklim canlısıdırlar. Yirmi beş ila yirmi sekiz derecelik bir sıcaklıkta beslenmeleri önem taşır. Yavrularını aç kaldıkları zaman yiyebiliyorlar bu nedenle doğum sonrasında yavruluk içerisine hapsedilirler.

Lepistes balığı düzenli beslenirse yavrusunu yeme riskini almaz. Akvaryumda çok bitki varsa yavruluk koymanıza gerek yoktur. Doğmuş olan lepistes balıkları, bitkilerin arasında bir yaşam kurar ve oraya saklanırlar. Önerilen şey ise çokça bitkilendirilen bir tank içerisinde yeteri kadar bitki yer almıyorsa rafyayla hazırlık yapılması olmaktadır.

Suyun sıcaklığını birkaç derece arttırmak gibi bir hareket de yumurtlamaya yardım edecektir. Balığın dayanıklılık seviyesine, genetiğinin kalitesine, suyun sıcaklığına ve iyi şekilde beslenmesine bağlı biçimde yirmi ila kırk gün gibi bir gebelik süreci sonrasında yavrular ortaya çıkar. Bu yavrular bir hayli gelişkindir.

Dişi lepistes balıkları yumurtlama kısmından sonra iyi bir biçimde beslenmek zorundadır. Eğer mümkün olacaksa canlı yem kullanın. Yavrular üç ayda üreyecek hale gelir. İyice renk alırlar. Altı aydan itibaren ise çiftleştirilmeleri gerekir. Bir buçuk aylık olduklarında erkek ve dişileri ayırmak lazımdır.

Çünkü erkekler her an çiftleşmek ister. Dişi balıkların yıpranmaması için erkek balıklardan daha fazla sayıda yer almaları gerekir. Akvaryum buna göre düzenlenirse daha iyi olur. Peki bu balıklar ne ile beslenir? İşte tüm lepistes balıkları ne yer sorularının detayları…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası ÖZellikleri , Beslenme ve Bakımı

Lepistes Balığı Ne ile Beslenir?

Lepistes Balığı

Mavi-Siyah Kuyruklu Lepistes Balığı

Bu balıklar omnivor yani hem otçul hem de etçil balıklardır. Bu nedenle seçici olduklarını söylememiz neredeyse imkansız gibi bir şeydir. Ama akvaryum kurmaya yeni başlayan kişiler bir balığın yiyecek gereksinimi az olunca, o balığa daha az özen gösterilmesi gerektiğine inanırlar. Bu tamamen yanlıştır.

Lepistes balığı yemek konusunda seçici bir hayvan olmamasına rağmen onları hiçbir zaman kötü besinlerle beslememelisiniz. Artemia ve su piresi gibi besin değeri son derece yüksek olan gıdalarla onu her daim besleyin. Bu şekilde daha sağlıklı olurlar. Balık yemi olarak ise yine kaliteli ürünleri tercih edin.

Lepistes Balığı Üremesi Nasıl Olur?

Erkek olan balıklar dişi olanlara nazaran daha dikkat çekici bir fiziksel görünüme sahip olurlar. Renkleri daha canlıdır. Dişilerden daha ufak olurlar fakat gösterişli olduklarını da inkar edemeyiz. Rekabet alanından ötürü meydana gelecek problemlerin önüne geçmek için iki dişi lepistes başına bir erkek düşmelidir.

Üç ay civarında da cinsel olgunluğa gelirler ve tek bir dişi lepistes, birden fazla erkek lepistes ile çiftleşebilir. Genel olarak yirmi bir ila otuz gün içerisinde doğum gerçekleşir diyebiliriz. Doğumdan kısacık bir zaman sonra ise tekrar çiftleşebilirler. Üremeleri için 20-26 derecelik sıcaklık gerekir.

Pek fazla kişi tarafından bilinmese de dişi olan lepistes balığı, erkek olanların spermlerini depolayabilir. Yeniden çiftleşme yaşanmadan evvel sekiz aya dek art arda üreyebilirler. Sonuç olarak erkek lepistes balıkları öldükten altı ay sonra da çocuk sahibi olabiliyor. Çok değişik bir durum değil mi!

Bir lepistes balığının tek seferde iki yüze dek yavru verebileceğini de eklemiş olalım. Bu sayı genel olarak otuz ila altmış arasında seyreder. Maalesef genel olarak yavrularla aynı alanda büyüdükleri için, aynı genetik yapıya sahip olan lepistesler birbirleri ile çiftleşir. Bu sebeple de genetik sorunlar yaşarlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Sevimli Küçük Balık Cinsleri

Bu da maalesef birçok hastalığı meydana getirir. En çok da nitrit patlaması gibi rahatsız edici durumlardan çabuk etkilenmeleri dikkat çeker. Yeni doğmuş olan yavruları yiyebiliyorlar. Bazı kişiler bunun olmamasını sağlıyor olsa bile bu hayvanlar içgüdüsel açıdan bu harekete sahiptir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.