Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlar İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

Abone Ol 
Kuşlar İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

Kuşlar için zararlı yiyecekler nelerdir? Kuş dostlarımız çok sosyal canlılardır. Sevimli dostunuzu yemek etkinliğine dahil etmek isteyebilirsiniz. Kuşunuzla yemek paylaşmak hoşunuza gidebilir ancak bazı yiyeceklerin kuşlara zararlı olduğunu bilmelisiniz. Hatta bazı gıdalar kuşların yaşamını riske atabilir. Peki, hangi yiyecekler kuşlar için zararlı?

Kuşlar İçin Zararlı Yiyecekler

Kuşlar İçin Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

Kuşlar temel olarak kuş yemi ile beslenmeliler. Bazı sebze ve meyveler kuşlar için faydalı olsa da bazıları da bu evcil hayvanlar için oldukça zararlıdır. Kuşlara verilmemesi gereken yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:

1. Çikolata

Çikolatalar, insanlar için harika yiyeceklerden biridir. Fakat evcil kuşunuz için zararlı bir besindir. Ölümcül olabilir. Çikolata, ilk olarak kuşun sindirim sistemini etkiler. Kusma ve ishale yol açar. Ardından kuşun merkezi sinir sistemi bundan olumsuz şekilde etkilenir. Kuş, nöbet geçirebilir ve ölebilir.

2. Elma Çekirdekleri

Kuşlar için zararlı yiyecekler arasında bir diğeri de elma çekirdekleri oluyor. Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz gibi meyvelerin çekirdekleri eser miktarda siyanür içerir. Elmanın kendisi kuşlar için faydalı olsa da çekirdekleri son derece zararlıdır. Kuşunuza elma verecekseniz, elmanın çekirdeklerini iyi bir şekilde temizlemeye dikkat edin.

3. Alkol

Elbette kuş sahibi olarak kuşunuza alkol vermeyi düşünmezsiniz. Ancak kuşunuz evde serbest dolaşırken alkol bardağına ya da şişesine denk gelebilir. Bu tarz bir durumda alkol zehirlenmesi kaçınılmaz olacaktır. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da aşırı alkol alımı zehirlenmeye ve hatta ölüme neden olabilir.

4. Tuz

Kuşlar için zararlı yiyecekler listesinde bir diğeri de tuz oluyor. Tüm hayvanlar belirli oranda sodyuma gereksinim duyar. Ancak bunu kuş krakerleri, kuş yemleri gibi besinlerden almalılar. Çok fazla tuz tüketimi, kuşun aşırı susamasına, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, dehidrasyon sorununa ve ölüme sebebiyet verebilir. Bundan dolayı kuşunuza tuz vermemeli ve tükettiği yiyeceklerdeki tuz oranına bakmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

5. Avokado

Avokado insanlar için faydalı olsa da kuşlar için zararlı yiyecekler arasındadır. Bu meyvenin kabuğu ve çekirdeği, kuşlarda kalp problemlerine ve kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Avokadonun kendisinin de kuşlara sunulmaması gerektiği yönünde tavsiyeler bulunmaktadır.

6. Mantar

Mantar çeşitleri, kuşların sindirim sistemine zarar verebilir. Bazı türler ise kuşların karaciğerini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden mantar da kuşlara verilmemesi gereken yiyeceklerden biridir.

7. Domates Sapları ve Yaprakları

Domates, kuşların sevdiği ve onlar için yararlı olan bir besindir. Fakat domatesin yaprakları ve sapları kuşlara verilmemelidir. Domatesin bu bölümleri kuşlar için zehirlidir. Kuşunuza domates sunmak istiyorsanız, yeşil bölümlerden sebzeyi iyi bir şekilde arındırdığınızdan ve sebzeyi iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız.

8. Kahve

Kuşlar için zararlı yiyecekler söz konusu olduğunda kafein içeren yiyecek ve içeceklerden de bahsetmeliyiz. Çay, kahve ve çikolata gibi kafein kaynakları kuşlara zararlıdır ve onlara bu tarz besinler verilmemelidir. Bunun yerine kuş yemlik ve suluk içine sağlıklı kuş yiyecekleri ve su ekleyebilirsiniz.

9. Soğan

Aşırı soğan tüketimi kuşların başta sindirim sağlığı olmak üzere genel vücut sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu nedenle de kuşların soğan tüketmemeleri gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.