Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Tırnak Kesimi Ne Zaman Olmalı?

Abone Ol 
Kuşlarda Tırnak Kesimi Ne Zaman Olmalı?

Kuşlarda tırnak kesimi kolay bir uygulama değildir. Evcil kuşunuzun rahatını ve sağlığını korumak için tırnak kesimi gereklidir. Bazı kuş sahipleri bunu veteriner desteği alarak yaparken, kimileri de kuşunun tırnaklarını kendisi kesmektedir. Peki, kuşunuzun tırnaklarını ne zaman kesmelisiniz?

Kuşlarda Tırnak Kesimine İşaret Eden Durumlar

Kuşlarda Tırnak Kesimi

Kuşlarda tırnak kesimi sıklığı, kuşun türüne, sağlığına ve tırnaklarını aşındırmak için kuş kafesi içinde hangi malzemelerin olduğuna göre farklılık gösterir. Kuşunuzun tırnak kesimine gereksinimi olup olmadığını anlamak için şu detaylara yoğunlaşabilirsiniz:

1. Kuşlarda Aşırı Tırnak Uzunluğu

Sevimli dostunuzun tırnaklarının kesilmeye ihtiyacı olduğunun en belirgin kanıtı, tırnakların uzunluğudur. Çoğu kuş sahibi, evcil dostunun ayaklarına bakarak bunu anlayabilir. Yeni bir kuş sahibi iseniz uzamış tırnakları normal tırnaklardan ayırt edemeyebilirsiniz. Bundan dolayı veterinerinizden, kuşunuzun anatomisine aşina olmanıza yardım etmesini rica edebilirsiniz.

2. Kuşlarda Tüneme Davranışı Değişikliği

Kuşlarda tırnak kesimi ihtiyacının varlığını kanıtlayan durumlardan biri de tüneme davranışındaki değişikliktir. Son dönemlerde kuşunuz yalnızca bir ayağını tercih ediyorsa, kuş tüneği yerine kafesin zemininde duruyorsa, tırnaklarının kesilmeye ihtiyacı olabilir.

Kuşunuzun tırnaklarının aşırı uzun olması tüneme durumunda kuşu rahatsız ediyor olabilir. Bu yüzden tırnakları kesmek, anormal davranışı ortadan kaldırmanın kolay bir yolu olacaktır.

3. Kuşlarda Hareketsizlik

Kuş dostlarımız ayaklarını hemen hemen her şey için kullanırlar. Kuş yemi tutmak, kuş oyuncakları ile oynamak, yürümek, tırmanmak, tüneklere tutunmak gibi birçok farklı eylemde ayaklarını tercih ederler. Bu nedenle de eğer ki tırnakları ideal boyutlarda olmazsa, yaşamının birçok yönü bundan olumsuz anlamda etkilenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kış Aylarında Papağan Bakımı Nasıl Olmalı?

Kuşunuzun tırnaklarının kıyafetlerinize, yiyecek parçalarına ya da diğer yüzeylere takıldığını fark ederseniz, kuşlarda tırnak kesimi işleminin zamanı gelmiş demektir. İdeal boyutlardaki tırnaklar, kuşunuzun rahat ve özgürce hareket etmesini sağlayacaktır.

4. Kuşun Derisinde Kabuklanma

Kuş dostunuzun cildinde pürüz, kabuklanma veya yara gibi durumlar söz konusu ise kuşunuz tırnaklarının uzunluğundan dolayı cildine zarar veriyor olabilir. Bu durumu hemen yok etmek adına kuşunuzun tırnaklarını kesmelisiniz. Evcil dostunuzun cildi birkaç gün içinde iyileşmezse onu bir veterinere götürmeyi ihmal etmemelisiniz.

5. Elinizde Çiziklerin Olması

Kuşunuzu elinize aldığınız zaman, tırnaklarının uzunluğundan dolayı elinizde ağrılı çizikler oluşuyorsa, kuşunuzun tırnaklarını kırpmalısınız. Onu elinize aldığınızda herhangi bir çizik veya acı durumu oluşmuyor ise problem yoktur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.