Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuvasz Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Kuvasz Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Kuvasz, Macar Kuvasz olarak da bilinen Macaristan’a özgü büyük ila dev bir safkandır. Çoğunlukla Macar göçebe çobanlara ait koyunlar olmak üzere çiftlik hayvanlarını korumak için yetiştirildi ve çok eski bir cinstir. Bugün daha çok refakatçi olarak tutuluyor ancak kendi kendine hareket etmeye alışkın olduğu için biraz deneyim gerektiriyor. Baskın ve eğitilmesi zor bir köpek olduğu bilinmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=se-lkNkLb9E

Kuvasz Köpek Karakter Özellikleri

Bu cins çok uyanıktır ve koruma geçmişine sahiptir, bu nedenle herhangi bir davetsiz misafiri size bildirmek için havlar. Ayrıca sizi ve evinizi korumak için harekete geçer. Korkusuz ve cesurdur. Bir tehdit algıladığında saldırgan olabilir. Bu ırk baskın ve güçlü bir köpektir, bu yüzden yeni sahipler için pek uygun değil, deneyimli birine gereksinimi vardır. Genel olarak, nazik, zeki, sadık ve sosyaldir.

Kuvasz kararlı bir köpektir, ancak çok hassastır. Sakin bir evde ve azarlamayan, bağırmayan veya fiziksel ceza kullanmayan insanlarla birlikte yaşaması gerekir. Yabancılardan şüphelenir ve sosyalleşme, dostu düşmandan tanıması ve hangi tepkilerin uygun olduğunu bilmesi açısından önemlidir. Meraklı bir doğası vardır. Bu sebeple kontrolü elinde tutabilecek bir sahibe ihtiyaç duyar. Uysal sahiplerle yakın bağ kurma olasılığı daha düşüktür, ancak saygı duyduğu sahiplerle çok yakın bağ kurabilir ve çok sadık olur. Ailesiyle birlikte, mesafeli olabilse de aslında şakacı ve espri anlayışına sahip olduğunu da ortaya koyması muhtemeldir.

Kuvasz Köpek Tarihçesi

Bir zamanlar Ku Assa olarak adlandırılan Kuvasz, Macaristan’a özgüdür ve antik dev Tibet köpeklerinden geldiğine inanılıyor. İlk olarak göçebe Türk çobanları için koyun sürülerinin bekçi köpeği olarak yetiştirildi. Bu nedenle zeki, şiddetli, cesur, sadık, bağımsız ve korkutucu olması gerekiyordu. Görünüş olarak Polonya köpeği Tatra Dağ Çoban Köpeği ve Slovak Çoban Köpeğine benzer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Briard Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bu cins muhtemelen binlerce yıl önce ortaya çıktı ve bir süre kraliyet ve soylular tarafından da tercih edilmiştir. 1458’den 1490’a kadar Macaristan Kralı, Kral Matthias Corvinus, seyahat ederken bile her zaman yanında iki tane bu ırk köpeklerden bulundurdu. Bu dönemlerde ırk, sadece kraliyet ve onun tercih ettiği kişiler için biri oldu.

İlk olarak 1883 Viyana’daki bir köpek gösterisinde tanıtıldı. İlk standardı 1885’te yazıldı ve cins için ilk kayıt 1905’te başladı. 1920’lerde ve 1930’larda Macaristan’da ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde Kuvasz çok popülerdi. O yıllarda popüler ve modaya uygun büyük cins olarak dikkat çekiyordu. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte bu cins ciddi sorunlarla ve hatta neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kaldı. Yiyecek sıkıntısı büyük bir sorundu. Savaşın sonunda Macaristan’da 30’dan az sayıda bu ırk köpeklerden vardı.

Kuvasz Köpek Fiziksel Özellikleri

Kuvasz, büyük ila dev bir köpektir. Kaslı ve sağlam bir köpektir ancak çok hantal değildir ve iri olmasına rağmen çeviktir. Heyecanlandığında kuyruğunu biraz canlandıracaktır. Başında, kulaklarında, pençelerinde ve burun bölümünde tüyler düz ve kısadır. Boyun ve göğüs çevresinde tüyler yele gibi daha kalındır. Dört bacağın önleri kısa ve düzdür ancak ön bacaklarının arkası tüylüdür. Vücutta ve uyluklarda tüyleri orta uzunluktadır. Tüy paltosu, işinde daha iyi olması, koyunlarıyla uyum sağlaması için geliştirildi.

Derisi siyah veya gridir ve büyük burun delikleri, siyah dudakları ve siyah bir burnu vardır. Gözleri badem şeklinde, koyu kahverengidir ve birbirinden geniş bir şekilde ayrılmıştır. Kulakları sarkıt ve V şeklindedir.

Kuvasz Köpek Bakımı

Yüksek miktarda bakım gerektirmez. Fakat tüyleri çok miktarda dökülür. Ayrıca tüyleri azaltmak ve döküntüleri gidermek için köpek fırçası kullanılarak günlük olarak fırçalanmalıdır. Havalar özellikle ısındığında, daha da fazla tüy dökülecektir. Banyo gerekli olduğunda yaptırılmalıdır. Çok sık banyo yapmak doğal yağlara zarar verir ve cilt sorunlarına neden olur. Aynı nedenden dolayı sadece uygun bir köpek şampuanı kullanmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Alışveriş Listesi

Diğer bakım ihtiyaçları arasında, ağzını sağlıklı tutmak için dişlerinin haftada en az iki ila üç kez fırçalandığından emin olmak yer alır. Kulaklarını haftalık olarak kontrol edin ve ardından temizleyin. Kızarıklık, tahriş, kulak kiri oluşumu veya akıntı gibi enfeksiyon belirtileri olmaması açısından düzenli kulak temizliği şarttır. Temizlerken kulağa asla bir şey sokmamalısınız, ulaşabileceğiniz kısımları nemli ılık bir bezle veya bir pamuk topuna köpek kulak temizleyicisi damlatıp silin. Tırnaklarının kısa tutulması gerekir. Fiziksel aktivitesiyle onları yıpratmazsa, onları düzeltebilirsiniz. Bu aşamada köpek tırnak makası kullanın.

Müstakbel sahiplerin kendilerinin aktif olmaları ve bu şekilde olmaktan keyif almaları önemlidir. Bu çok aktif bir köpektir ve yüksek düzeyde fiziksel ve zihinsel mücadeleye ihtiyaç duyar. Apartman yaşamına uygun değil, çok büyük ve üzerinde zıplamak için geniş bir avluya, hatta araziye ihtiyacı var. Soğuk iklimlerle başa çıkabilir, ancak hava daha sıcak olduğunda su ve gölge ile desteğe ihtiyaç duyacaktır. Günde birkaç seferlik yürüyüşün yanı sıra, güvenli bir yerde tasmasız zaman geçirmek için fırsatlara ihtiyacı olacaktır. Yeterli egzersiz ve zihinsel uyarı almazsa kontrolden çıkabilir, yaramaz, gürültülü ve hiperaktif hale gelebilir.

Kuvasz Köpek Eğitimi

Kuvasz’ın eğitimi zor olabilir. Köpek eğitiminde deneyimli olan kişiler için eğitim çok zor olmaz. Bu bağımsız bir zihne sahip baskın bir köpektir ve fiziksel olarak da çok güçlüdür. Her zaman sağlam ve kontrollü, tutarlı ve kendinden emin olmanız ve eğitimine ve sosyalleşmesine erken yaşta başlamanız gerekir. Patron olmayı sever. Pasif, yeni veya uysal sahipler bu köpeğin eğitiminde zorlanabilirler. Zeki bir köpektir ve ondan istediğiniz şeyin bir amacı olduğunu düşünmesi gerekir. Yine de pozitif olun, onu motive etmek ve ödüllendirmek için teşvik ve ikramlar kullanın. Erken sosyalleşme, bu köpekle aynı derecede hayatidir. Böylece gelen misafirlerle nasıl başa çıkacağını bilir ve ihtiyatın saldırganlığa ve savunma ısırmasına dönüşmediğinden emin olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede En İyi Av Köpekleri

Kuvasz Köpeklerde Beslenme

Kuvasz’ınızın günde 3-5 fincan kuru köpek maması gereksinimi olur. Ancak şişkinlik problemlerini önlemek için bu iki veya üç öğüne bölünmelidir. Mama miktarı, köpeğinizin büyüklüğüne, metabolizma hızına, aktivite düzeyine, yaşına ve tabii ki sağlığına bağlı olarak değişebilir. Bir zamanlar büyük cins köpek yavrularının eklem rahatsızlıkları nedeniyle çok fazla protein veya çok kalori ile beslenmesi gerektiği önerildi. Ancak bu artık ortadan kaldırıldı, bir köpek yavrusu olarak dengeli bir beslenme düzenine sahip olduğundan emin olun.

Kuvasz Köpeklerin Çocuklar ve Diğer Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla sosyalleşme konusunda iyidir ve onlarla birlikte büyüdüğünde çocuklarla çok daha iyi anlaşır. Onlara karşı çok koruyucu, küçük çocuklara bile hoşgörülü ve nazik olacaktır. Bazıları oynamaktan mutlu olacak, bazıları doğası gereği biraz daha ciddi olabilir, ancak köpek yavrusu ve ergenlik çağında çoğu harika oyun arkadaşı olacaktır.

Diğer evcil hayvanlarla birlikte, içinde büyüdüğü evin bir parçası olduklarında, onlara karşı da arkadaş canlısı ve koruyucudur. Bununla birlikte, daha küçük boyutlu hayvanlara karşı saldırgan olabilir. Sonuçta görevi, sürüsüne çok yaklaşan hayvanları kovalamaktı. Yürürken tasmalı tutun. Ayrıca, özellikle aynı cinsiyetten olan diğer köpekleri gördüğünde baskınlık sorunları oluşabilir. Sosyalleşme ve eğitim bu açıdan önemlidir.

Kuvasz Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu cins köpeklerle ilgili merak edilen sorular ve cevapları şöyle:

Kuvasz Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Bu köpeğin ömrü 9 ila 12 yıldır ve eğilimli olabileceği birkaç sorun var. Bu yüzden buna hazır olduğunuzdan emin olun. Kalça displazisi, sağırlık, göz problemleri, hipotiroidizm, osteokondrit dissekans, şişkinlik, von Willebrand hastalığı, alerjiler ve cilt problemleri ırkın yatkın olduğu rahatsızlıklar arasındadır.

Kuvasz Köpekler Çok Havlar Mı?

Bu cins köpekler kimi zaman sıkça havlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.