Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Laperm Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Laperm Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
621.50₺

411.33₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
675.00₺

649.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 2 kg

Ürünü İncele
3420.00₺

2565.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3419.90₺

2657.55₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Laperm kedi ırkı, röfleli tüy yapısıyla dikkat çeker. Bu yazımızda bu güzel dostlarımızla çok daha yakından tanışıyor olacağız. Keyifli okumalar dileriz…

Karakter Özellikleri

Genel manada hareketli, enerjik bir o kadar da sakin bir kedi ırkıdır. Mırıltısıyla sahibine her dileğini söyleyebilir. Sahibine sadık ve bağlı bir kedidir. Patisi ile yüzünüze temas etmeyi ve başını kucağınıza koymayı seven bir kedi olmaktadır. Kucak kedisidir. Sahibi ile uyumayı sever. İlgi sever. Hareketli ve meraklıdır.

Tarihçesi

Laperm Kedi

Laperm Kedisi ve Beyaz Arkaplan

1982 senesinde Kuzey Amerika dolaylarında bir tane çiftlikte gri tekir renkte bir anne kediden doğmuş olan 6 tane yavrudan biri direkt tüysüz bir şekilde doğdu. Bu yavru kedi, kimseye benzememesiyle dikkat çekmişti bile. Kulakları çok genişti. 6 hafta sonra bu yavru kedinin bedenini kıvırcık tüyler sardı gitti.

Bu kedilerin sahibi olan kişi ise Linda Koehl adında bir birey olmuştu. Bu kedinin yeni bir kedi mutantı olabileceğini fark eden bu kişi, bu kedinin hareketlerinin diğer kedilere göre daha farklı olduğunu görmeye başladı… Çok meraklı ve aktif bir kediydi bu kedi. Sonraki zamanlarda Linda Koehl araştırmalara başladı.

Bu derin araştırmaların neticesinde ise bu kedinin Rex kedi ırkının genlerini taşıdığını öğrenmiş oldu diyebiliriz. Fakat bu kişi, 5 sene süresince bir araştırma yapmadı. Ama bu kıvırcık kediler gittikçe artmaya başlamıştı. Bu kez de farklı kedilerle alakalı bilgiler almaya başladı.

Kıvırcık genin baskın gen olduğu kanaatine vardı. En sonunda ise nasıl bir kediyi sahiplendiğini görebilmek adına uzmanlara başvurmuştu. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde Linda Koehl’in bu kedilerin bir ırk olduğuna karar verme anı geldi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İshal Nedenleri, Tedavisi

Birçok dilde değişik adlar verilmekte olan bu güzel kedilere dalgalı anlamını taşıyan Laperm adı verildi. Bunun neticesinde de yeni bir kedi ırkı daha meydana geldi. Dalles La Perm, LaPerm, Alpaca Cat gibi birçok adı vardır. Bu adlar yerden yere değişir.

Bu kediler La Perm TICA yani The International Cat Association ve CFA yani Cat Fanciers Association gibi kurumlar tarafından da onaylanmış yani kabul edilmiştir. Böylece kayıtlara da geçirilmiştir. Haydi gelin bu güzel kedilerin fiziksel özelliklerine de bir bakalım.

Fiziksel Özellikleri

Kendine özgü görünümü ile ünlü olan bu özel kediler, kıvırcık ve birbirlerine kenetlenmiş gibi görünen tüy yapısı ile her daim dikkat çekerler. Kuyruk kısımları bedenleri ile tamamen oranlı şekildedir. Pamuk ya da ipek, yumuşacık bir yapıdadır. Orta boylu bir ırktır. Gövde kısmı kaslı ve güçlüdür. Avcı bir kedidir.

Atletik bir vücudu vardır. Bu kedi ırkına mensup olan kedilerin herhangi bir rengi olmaz. Çok türlü renklerdelerdir. Her an onları görebilirsiniz. Gözleri ve tüylerinin rengi çoğu zaman birbiri ile uyumludur. Yetişkin olan bir Laperm kedisinin boyun kısmı röfleli bir saça benzer.

Arka ayakları ön ayaklarından daha uzun olur. Bu kediler yeni doğdukları zaman ilk 4 aylık süreci tüysüz geçirebilir. Fakat buna rağmen çoğu zaman dalgalı tüylerle beraber doğarlar diyebiliriz. Erkek olan Laperm kedisinin tüyleri dişi olana göre çok daha uzun olmaktadır diyebiliriz.

Yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Çenesi ise her daim kuvvetlidir. Badem benzeri gözleri her zaman kulaklarına doğru çekik bir yapıda olmaktadır. Kulakları geniş ve diktir. Kaşları kavisli, burun kısmı ise orta bir genişliktedir. 11 ila 25 arasında bir kiloya sahiptir. Obez olmamasına özen göstermek gerekir her zaman.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedim Geceleri Miyavlıyor, Kedi Miyavlaması Neden Olur?

Bakımı

Bu kedinin bakımı zor değildir ama tüyleri hassastır. Öteki kedilere göre sağlıklı ve canlı dururlar. Tüyleri birbirine geçtiği için tüy içine asalak yani pire yerleşebilir. Bu nedenle bir veteriner hekime danışarak serum uygulaması yapılabilir tabii ki. Bunun haricinde ise tüylerini günlük olarak taramalısınız.

Ölü tüylerinden arınan bu kedi her zaman hafiflemiş hisseder. Evinizin her daim temiz olması gerekir. Çünkü bu kediler çok titiz olmaktadır diyebiliriz. Mama kabı ve su kabı da her daim temiz olmalıdır. Aksi halde kötü durumlar yaşanır ve kediniz üzülürse siz de üzülmüş olursunuz. Lütfen dikkat edin.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Laperm kedi ırkı sakindir. Çocuklarla alakadar olmayı sever. Zararsız, oyuncu ve çoğu zamanda da sevecen olan bir kedi ırkıdır diyebiliriz. Henüz yeni yeni yürümeye başlamış bir çocuk için uygun değildir. Oyuncu olduklarından ötürü aile hayatına uyum sağlamayı her zaman için başaran bir kedi ırkıdır.

Kedi ve köpeklerle de iyi anlaşan bir kedi ırkıdır. Tabii bu durum kedinizin yavru dönemden itibaren sosyalleştirilmesi ile yakından alakalı olmaktadır. Bunun haricinde ise dikkatli olmakta fayda var demektir. Çünkü bazı zamanlar kötü durumlar yaşanabilir.

Beslenme

Laperm kedi ırkı asla ev yemeği yememelidir. Bu kedilerin maması, türe özel şekilde seçilecektir. Veteriner hekim bu konuda söz sahibidir. Lütfen ona danışın. Kaliteli bir kedi maması vermek her zaman için önemli bir konu olarak dikkat çeker. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece dikkatli olmanızın meyvesini yersiniz.

Üreme

Bu kediler yetişkin boyutuna bir senede erişebilir. 1 yaşları itibarıyla dişi olanların gebe kalmasında herhangi bir sorun olmayacaktır. Ortalama gebelik süresi ise 63 ila 68 gün olmaktadır. Doğum sırasında anne kedi tüm yavrularını doğurabilir fakat ilk yavru kedinin doğumu itibarıyla her yarım saatte yeni yavru gelmiyorsa kedinize yardım etmeniz gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler İçin Doğal Pire Kovucu Malzemeler

Sıkça Sorulan Sorular

Laperm kedi ırkı ile alakalı sorulan birçok soru arasından birkaç tanesini seçtik ve sizler için yanıtladık, işte…

Bu Kedilerin Ortalama Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Bu kedilerin ortalama hayat süresi 12 ila 15 sene arasında değişiklik göstermektedir. Ona her daim iyi bir bakım yaparsanız daha uzun bir zaman dilimi boyunca yaşayabilir. Tabii bu tamamen size kalan önemli bir detay oluyor.

Bu Kedilerin Uyku Düzeni Nasıldır?

Bu kediler genel olarak 12 ila 16 saat aralığında uyku uyur. Yavru oldukları dönemde daha uzun süre uyurlar. Onu gün boyunca uyurken görebilirsiniz. Lütfen kedinizi sevmek için uyandırmayın, uyku düzeni bozulduğu zaman o da sizin uyku düzeninizi bozmaya başlayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.