Lepistes (Gupi) Balığı Hakkında Bilgiler
Lepistes yani gupi balığı; Poeciliidae adlı familyadandır. Canlı şekilde yumurtlayabilir ve akvaryumların içerisinde yetiştirilir. Bu balık, tatlı su balığı olmaktadır. Bu balığın anavatanı ise Güney Amerika dolayları olarak bilinmektedir.
Günümüze baktığımız zaman dünya genelindeki hemen hemen her alanda bu balığın bulunduğunu görebiliyoruz. Erkek olanları renkli, dişi olanları ise sade bir biçimdedir. Düzgün şekilde beslenirlerse rahatlıkla üreyebilmektedirler. Tropikal bölgelerde yaşarlar. 28 derecelik bir sıcaklıkta beslenmesi son derece önemlidir.
Aç kaldıkları zaman yavrularını yerler. Canlı doğurdukları için de akvaryum içerisinde yüzen, ızgaralı, su alabilen bölümlere yerleştirilirler. Bu bölümlerin adı ise yavruluk olmaktadır. Bu balıkları düzenli ve kusursuz bir biçimde beslemeye devam ederseniz yavrularını yemiyorlar.
Akvaryum içerisinde bol bol bitki varsa, yavruluk almanıza ya da hazırlamanıza da gerek kalmamış oluyor. Doğmuş olan yavrular, bitkilerin dip kısmında ya da arasında saklanıyor. Böylece yaşamlarına devam etmiş oluyorlar. Lepistes balıkları da bu esnada rahatça yaşam sürüyorlar.
Tavsiye edilmekte olan ise, bol bol bitkilendirilmiş olan bir tank içerisinde yeterli bitki miktarı yoksa rafyayla beraber hazırlık yapılmak şartıyla kendi haline bırakılmasından yanadır. Suyun sıcaklığını birkaç derece arttırmak da Lepistes balığının yumurtlamasını kolaylaştırır.
Balığın dayanıklılık seviyesine, genetik kalite biçimine, beslenme düzenine ve su sıcaklığına bağlı bir biçimde 20 ila 40 gün arasında bir gebelik dönemi süreci sonrasında yetişkin yavrular yumurtlamaya başlar. Dişi yumurtlamasından sonra her zaman için iyi beslenmelidir.
Lepistes (Gupi) Balığı Tam Olarak Kaç Günde Doğum Yapan Bir Balıktır?
Dişi, yumurtlama sonrasından sonra canlı yemle beslenmelidir. Su piresi ve yetişkin artemia tüketebilir. Yavru olanlar ise 3 ay sonucunda üreyecek forma kavuşabilir. Renkleri de değişir. 6 aylık olunca çiftleştirilmeleri gerekmektedir. 1,5 aylık oldukları zaman ise erkek ve dişileri ayırt edebilmek önemlidir.
Bunun önemli olmasının temel nedeni ise balıkların uzun ömürlü olması içindir. Erkekler sürekli olarak çiftleşmek ister. Dişi balıklar bu durumda çok hasar görebileceği için oranlarının her zaman için erkek balıkların birkaç katı kadar olması önerilmektedir.