Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Lhasa Apso Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Lhasa Apso Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Sempatik görünümleri ile her daim ilgi çeken Lhasa Apso köpek ırkı, bugünkü yazımızın konusunu oluşturuyor. İşte bu güzel köpek ırkına dair birçok bilgi…

Karakter Özellikleri

Lhasa Apso köpek ırkı dost canlısı ve özgüveni sağlam olan bir köpek ırkıdır. Son derece zekidir. Hayat dolu olur. Yabancılardan biraz uzak durur. Bu köpekler sahiplerine karşı nazik olurlar. Fakat çocuklara karşı sabırlı bir köpek olmadığını belirtelim. Bazıları inatçıdır bazıları ise kolay eğitilen bir türdür.

Bu köpek ırkını doğru olan hareketlere yönlendiren olumlu bazda bir eğitim verirseniz size dönüş yapacaktır. Dominant biriyseniz bu köpeğe bakabilirsiniz. Yabancılara içerde iri bir köpek varmış hissi veren bir köpek ırkıdır çünkü havlaması çok güçlüdür. Harika bir bekçi köpeği olmaktadır.

Bu köpek ırkı gürültücü olan çocuklar ve yabancılar içerisinde huzursuz hissedecektir. Evde yaşam süren tek köpek değilse kavgaya eğilimli bir hale gelecek demektir. İşitme duyusu son derece güçlüdür. Lhasa Apso dişileri ise iyi birer anne olmaktadır. Tek başlarına kalmayı sevmezler. Saldırgan olabilirler.

Tarihçesi

Tibet, bu köpeklerin yuvasıdır. Irk, ismini kutsal bir şehir olarak görülmesi ile bilinen Lhasa’dan almaktadır. En az 2 bin senedir bu cins köpekler Tibet taraflarında kutsal kişiler tarafından üretilmektedir. Tapınaklarda ve manastırlarda bekçi köpeği olarak da görevlendirilmişlerdir. Bu köpek ırkı, İngiltere taraflarında 1920’li senelerde, Amerika Birleşik Devletleri’ne ise 1930’lu senelerde tanıtılmaya başlanmış olan bir ırktır.

Kutsal olarak görülmüş ve sahibi öldüğü zaman ruhunun Lhasa Apso köpeğinin bedenine geçtiğine inanılmıştır. Sahibine iyi bir şans verdiğine inanılıyor olsa bile bir Lhasa Apso köpeği sahiplenmek imkansız bir şeydi. Bu köpek ırkı, Tibet Terrier’ı Dalai Lama köpeğinin dünya seyahatleri esnasında yabancı olan diplomatlara hediye olarak gönderilmesiyle dünya genelinde tanınmaya başlandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Arjantin Özellikleri Hakkında Önemli Bilgiler

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin boyu hemen hemen 25 ila 28 cm kadar olmaktadır. Türleri ise minyatür olmaktadır. Lhasa Apso köpek ırkı 5 ila 8 kilo aralığında olabilmektedir. Bu güzel bebeklerin fiziksel özellikleri içerisinde en çok öne çıkanı ise düz ve uzun olan tüyleridir diyebiliriz.

Bu köpeklerin tüyleri genelde beyaz, altın sarısı, kahverengi ve krem olabilir. Uzun tüyleri kadife gibi bir görünüm sunsa da asla yumuşak olmaz aslında. Sık ve sert tüyleri olmasına rağmen tüyleri biraz dalgalı da olabiliyor. Tüyleri bıyık meydana getirecek bir biçimde burnunun kenar kısımlarından aşağı doğru iner.

Yuvarlak biçimli bir başları vardır. Kulakları ise orta bir uzunlukta olur. Aşağı doğru sarkar. Burunları göz bölgelerine yakındır, yüzlerinin orta bölümünde olmaktadır. Gözleri yuvarlak ve iridir. Kahve ya da siyah renklerinde olabilmektedir. Bacakları, patileri tüylerinden ötürü kalın görülebilmektedir.

Bakımı

Lhasa Apso

Siyah Lhasa Apso

Lhasa Apso köpek ırkı, omurgası boyunca uzanmakta olan tüyleri bedeninin iki kısmına doğru dökülür. Kürk tam olarak uzunluğa ulaştığı zaman ise kürkün düğüm olmasını engellemek adına köpeğinizi her gün taramanız gerekecek demektir. Bazı köpek sahibi olan bireyler köpeklerinin bakımını kolay hale getirmek adına tüyleri kısa tutmak isterler. Gerektiği zaman kuru şampuanla da temizlenebilen bir köpek ırkıdır. Tüyler ve düğümlerin arasına giren cisimlere dikkat etmek gerekir. Gözlerini ve kulak temizliğini ise düzenli olarak yapmalısınız.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpekler genel manada çocuklarla iyi anlaşır. Fakat sosyalleştirilmemişlerse durum değişir. Sahiplerine her daim bağlı olan Lhasa Apso ırkı köpekler, beraber büyüdükleri hayvanlar ve çocuklarla sıkı dostluk bağları kurma konusunda son derece başarılı olan bir köpek ırkıdır diyebiliriz.

Herhangi olumsuz bir durumda anında saldırgan hale gelebilen bir köpek cinsidir. Bu nedenle de bebekler ve ufak çocuklar açısından tehlike arz edebilirler. Yüksek sesi sevmezler. Kendilerine aniden hareketlerde bulunmanızı da sevmezler. Bu nedenle de yaramaz çocuklardan çok fazla hazzettiklerini söyleyemeyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dalmaçya Köpeği Hakkında Temel Bilgiler

Isırmak ve havlamaktan bir adım geri durmazlar. Yabancılarla ve köpek ırkları ile arası iyi değildir ama sosyalleştirilirse işler değişir. Bu nedenle de her daim sosyallik eğitimi almaları lazımdır diyebiliriz. Haydi gelin bu güzelliklerin sağlık durumlarına da derin bir bakış atmış olalım.

Sağlık

Bu köpeklerin yatkın olduğu birçok kalıtsal rahatsızlığı bulunmaktadır. Patellar Luksasyon ve Kalça Displazisi bu köpeklerde sık görülür. Bu hastalıklar kemik gelişimi ile ilgilidir. Genel manada bu köpeklere herhangi bir tedavi uygulanmaz ise köpeğin yürümesi de güçleşir. Sürekli olarak acı duyarak yürüme işlemini gerçekleştiren bir köpeğin sağlığı bir süre sonra tamamen yok olacak demektir.

Bu köpeklerin birçok göz hastalığı olabilir. Bunun en büyük belirtisi ise Progresif Retinal Atrofi hastalığının kendini göstermesidir. Bahsi geçen bu hastalık gözde yer alan retina ile alakalıdır. Bunun sonucunda ise görme bozukluğu oluşur. Hatta kalıcı görme yitimi de gerçekleşebilir. Göz kuruluğu da bu konuda devreye girecektir. Distichiasis ismiyle bilinen ikinci kirpik oluşumu, körlüğe sebep olur.

Bu köpeklerin yatkın oldukları bazı kalp hastalıkları da mevcuttur. Bahsettiğimiz bütün bu hastalıkların köpeklerde kesinlikle gerçekleşeceğine dair bir şey söyleyemeyiz. Bunları her zaman olası sağlık sorunları olarak görmek gerekmektedir. Bu nedenle de düzenli olarak veteriner hekim takibiyle olası rahatsızlıkları kontrol altına almak da mümkün hale gelecek demektir.

Beslenme

Düzenli olarak egzersiz ve yürüme ile kilo kontrolünü her daim sağlamanız gerekecek demektir. Ufak ırk olan köpekler için üretilen kaliteli mamalar bu köpekler için kafi olacaktır. Köpek maması seçimi yapacağınız esnada köpeğinizin yaşına, genel sağlık haline ve ırk ihtiyaçlarına göre karar vermeniz gerekir. Bunun sonucunda sağlıklı gelişim açısından en iyi seçimi de yapmış olacaksınız demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akbaş Çoban Köpeği Genel Özellikleri ve Karakter Yapısı

Üreme

Lhasa Apso köpek ırkında üreme durumu her ırktaki gibi hemen hemen bir ya da iki yaşlarındayken gerçekleşmesi çok daha mantıklı bir durumdur. Dişi olan köpeklerin çiftleşmeyi gerçekleştirebilmesi için senede iki üç kez kızgınlık dönemine girmesi lazım gelmektedir. Tersi imkansız bir durum olmaktadır.

Hemen hemen yirmi bir gün süren kızgınlık evresinin on gününde adet olan köpekler için bu regl süreci de on gün boyunca devam edebilir. Erkek olan köpekler ise belirli bir olgunluğa gelince kızgınlık dönemine girmezler. Böyle bir dönem onlar için bulunmamaktadır.

Genel olarak bu köpek ırkının dişi olanı dört ila altı tane bebek köpek doğurabilmektedir. Yavru sayısı baba ve annenin sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Sağlıklı olan köpek yavruları için dişi bir köpeğin sene içerisinde 1 kez yavru doğurması lazımdır. Gebelik dönemi ise altmış ila yetmiş gün sürebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Lhasa Apso köpek ırkı ile alakalı birçok soru sorulmaktadır. Her bir soruyu sizler için güvenilir olan kaynaklardan araştırdık, işte detaylar…

Lhasa Apso Köpek Irkı Fazla Tüy Döker mi?

Bu köpekler çok tüy döken bir ırk olmaktadır. Buna ilave olarak profesyonel bakım gereksinimleri de olmaktadır. Günlük şekilde taranmaları lazımdır. Profesyonel tıraş gereksinimleri vardır.

Bu Köpekler Kaç Saat Süresince Uyur?

Uyku uyumaktan fazla keyif alan bir ırk değildir. Gün içerisinde on ila on iki saat kadar uyurlar. Yavru olanları ise daha fazla uyur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.