Köpeğim Köpek Mamasını Yemiyor Ne Yapmalıyım?
Bugünkü yazımızda birçok köpek sahibinin merakla sorduğu bir soruyu yanıtlıyor olacağız. Köpeğim köpek mamasını yemiyor, bu neden olabilir? Diye soruyorsanız bu yazıyı okumaya devam etmenizi öneririz! İşte tüm detaylar…
Bugüne dek hep obezite sorunundan, çok yemek yemekten söz ettik. Ama mamayı çok yemek kadar az yemenin de hayvanlar açısından kritik bir nokta olduğunu belirtmek isteriz.
Haydi gelin hep beraber köpeğinizin mama yememesinin sebeplerine ve bu konu hakkında neler yapmanız gerektiğine bir bakalım. En sevdiği ödül mamasını bile yemek istemeyen köpeklerin ciddi rahatsızlıkları olabilir.
Doğru Tedavinin Gerçekleştirilmesi İçin Doğru Gözlem Yapılmalıdır!
İlk olarak köpeğim köpek mamasını yemiyor dediğinizde tam olarak neyi anlatmaya çalıştığınızı bulmanız gerekir. Her gün dolu dolu iki kap mama tüketen bir köpeğin sonraki günlerde bir buçuk kap kadar mama tüketmesi iştahsızlık yaşadığı manasına gelmez.
Veteriner hekimler; köpeklerde iştahsızlığı genel olarak birkaç gün süresince mama tüketmemeye, ödül mamalarına yanaşmamaya ve insan gıdalarını kale almamaya bağlarlar. Mühim olan bu iştahsızlık sorununu takip ederek gözlem yapmak ve 1 günden daha uzun sürmesine müsaade etmemekle alakalıdır.
Yani köpeğinizin mama tüketmediğini iddia ediyorsanız ve onu en sevdiği mamalarla bile yemek yeme konusunda kandıramıyorsanız hemen bir veteriner hekime danışmalısınız. Yetişkin ya da yavru olması fark etmeksizin, köpekler bazı zamanlarda mama yememe sorunu ile karşılaşabilmektedir.
Bu durum, hayvan sahipleri bakımından son derece yıpratıcı bir süreç olabiliyor. Köpeklerde iştahsızlık sorunu, birçok sebebe bağlı biçimde meydana gelebilir. Doğru tedavi şekli için iştahsızlık rahatsızlığını meydana getiren neden ya da nedenleri muhakkak ortaya çıkarmak gerekmektedir.
Köpeklerde İştahsızlık Sorununun Nedenleri Neler Olmaktadır?
Hastalıklar, köpeklerin iştahsız olmasına neden olabilir. Kanser, diş hastalıkları, sistemik enfeksiyon türleri ve karaciğer sorunları köpeklerin iştahının kapanmasına neden olabilir. Bu durumda mühim olan ise veteriner hekimin iştahsızlığın sebebini bulmasıdır.
Köpeğim köpek mamasını yemiyor ben şimdi ne yapacağım diyorsanız yazımızı okumaya devam edin… Bağışıklığı güçlendirmek ve çeşitli türde hastalıkları yenmek için köpeklerin her sene aşılanması gerekmektedir. Ama her köpek aşıya aynı tepkiyi vermez. Örneğin bazı köpekler aşıdan sonra yemek tüketmek istemez. Durgun hale gelirler. Kimisi de aşı olmamışçasına koşar durur.
İştahsızlığın birden çok sebebi olabilir. İştahsızlık bir hastalık olmaz. Aksine semptom olur. Seyahat de iştahsızlığa neden olabiliyor. Her köpek gezmeye bayılır ama köpeklerin büyük bir kısmı araba yolculuğundan hazzetmez. Her köpeğin bu konudaki huyu birbirinden farklı olmaktadır.
Davranış bozukluğu ya da seçicilik de iştahsızlığa temel hazırlayan durumlar arasında yer almaktadır. Köpeklerin bazıları mamalarının yer aldığı alandan bile mutsuz olabilir. Bu nedenle de mama tüketmeyebilir. Bu tarz durumlardan kaynaklanmakta olan iştahsızlık sorununda çözüme yönelik hareket etmek en iyisidir.
Peki Ne Yapılması Gerekiyor?
Veteriner hekime köpeğinizin yaşamakta olduğu değişimlerden detayları ile söz etmelisiniz. Ancak bu şekilde çözüme daha kısa sürede ulaşabileceksiniz, bunu unutmayın. Köpeklerin mama yememesi konusunda bazen de herhangi bir neden olmayabilir.
Bazı köpekler çok sevdikleri mamayı başka bir gün tüketmek istemeyebilir. Bu ve bunun gibi bir durumla karşılaşacak olursanız, mamasını değiştirmeniz lazım olabilir. Bu mevzuda bir veteriner hekime danışarak mama değişimini gerçekleştirmeniz gerekir.
Köpekler bazen de aynı mama kabı içerisinden yemek yemek istemez. Eğer birden fazla köpeğe sahipseniz her birine farklı mama kabı almayı unutmayın. Köpeğim köpek mamasını yemiyor ne yapmalıyım diyorsanız burada tavsiye ettiğimiz her şeyi muhakkak uygulamaya özen gösterin.
Köpeğiniz davranışsal bir durumdan ötürü mama tüketmemeye başladıysa; ödül mamalarını azaltın, her gün onu aynı saatlerde beslemeye başlayın, yemek saatlerini azıcık eğlenceli biçime sokun, yemek öncesinde köpeğinize yürüyüş yaptırın, besleme şeklinizi değiştirmeye çalışın. Bir şeylerin düzelmeye başladığını kesinlikle göreceğinize şimdiden eminiz.