Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Hakkında Önemli Bilgiler

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Hakkında Önemli Bilgiler

Muhabbet kuşu (Melopsittacus undulatus), papağan familyasında bulunan, evcil bir kuş çeşidi olmaktadır. Melopsittacus cinsi, Avustralya Kıtası’na özgüdür ve bu kuş, bu cins içerisinde bulunan tek tür olarak dikkat çeker. Ufak, uzun kuyruklu bir yapıya sahip olan kuşlar yabani bir alanda genel manada sarı ya da yeşil bir tüy rengine ya da kanatlarında siyah taraklı türde çizgilere sahip olurlar.

Bu ilgi çeken fiziksel özelliklerinden dolayı muhabbet kuşu, dünya geneline bakıldığı zaman evcil hayvan olarak beslendiği yönünde bilgiler daha ağır basıyor. Evlerde beslenmekte olan bu kuşlar mavi, sarı ya da beyaz renklerde olabilirken çok karışık renklerde de ortaya çıkabiliyorlar. Hatta öyle ki, bazı muhabbet kuşu cinslerinin ibikleri bile var olabiliyor. Doğal yaşam alanlarında daha çok tohumla besleniyorlar.

Muhabbet kuşu, Avıstralya’nın zorlu yaşam olanaklarında tam tamına beş milyon seneden beri varlığını sürdürmeyi başarıyor. Yaşam süreleri ise en fazla 15 seneye ulaşabiliyor. Tabii istisnai durumlar hariç tutuluyor. Dünya genelinde en yaşlı olan muhabbet kuşunun İngiltere’de yaşamış olan ve tam olarak 29 senelik bir yaşam süren erkek cinsi bir kuş olan Charlie olduğu biliniyor. Bu kuşlar aynı zamanda incir papağanları ve kırmızı papağanlarla akraba olmaktadır.

İlgili Başlıklar

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

Muhabbet Kuşu

Yem Yiyen Muhabbet Kuşu

Avustralya’da bulunan doğal mekanlarında otlardan oluşan tohumlarla beslenerek yaşam süren muhabbet kuşu; filizlenmiş, ıslak veyahut kuru tohumlarla karnını doyurabilmektedir. Bu kuş türü için sürekli olarak kuru tohumla beslenmek sağlıksız bir durumdur. Veterinerlerin büyük bir kısmı, doğal mekanlarında yaşayan kuşlar için şu besinleri daha uygun görmektedir:

  • Ufak parçalı ve tam tahıllı olan lezzetli gıdalar: Arpa, kuskus, makarna türleri, horozibriği çiçeği, yulaf, yabani, kinoa, keten, ekmek ve pirinç.
  • Yenilebilen çiçek türleri: Papatya, gün zambağı, karanfil, frenk soğanı, okaliptüs, kara hindiba, meyveli ağaç çiçekleri, camgüzeli, leylak, hercai, gün güzeli, hatmi, menekşe, hanımeli, çarkıfelek, lale, gül, ayçiçeği. Fakat bu besinlerle kuş beslerken her zaman dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu çiçeklerin yer aldığı bitkilerin her bir yaprağı muhabbet kuşları için zehir tesiri bırakabilmektedir.
  • Otlar ve çeşitli türde yeşillikler: Lahana, Çin lahanası yaprağı, kara lahana, brokoli, yosun, su yosunu, hardal yaprağı, kara hindiba yaprakları, karnabahar yaprağı, tere.
  • Yan gıda olarak ise: Pancar yaprağı, pazı, ıspanak, karambola, şalgam yaprağı. Bütün bu gıdalar çok fazla oksalik asit içerir. Aşırı derecede tüketim gerçekleştirilirse sonrasında kuşların genelinde kemik gelişimi sekteye uğrayabilir. Bu nedenle az tüketmelidirler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşları Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bu tür gıdaları muhabbet kuşu için sağlamak, kuşların lipoma ve obeziteden korunmasına da zemin hazırlar. Yetişkin olan muhabbet kuşları, genel manada yeni diyetsel durumlara hiçbir şekilde ayak uyduramazlar. Bu sebeple sağlıklı besin verilme haline genç kuşlardan başlamak son derece önemlidir. Yetişkin kuşların belli alışkanlıkları artık rayına oturduğu için bir şeylere alışmaları çok zaman alır ya da asla alışamazlar.

Muhabbet kuşları ve papağanlar genel manada bir şeyleri taklit yolu ile öğrenebiliyorlar. Bu sebeple yeni gıdaları deneyen başka bir kuş gördüklerinde bu gıdayı deneme olasılıkları da artacaktır. Unutmamalısınız ki muhabbet kuşunuza her şeyi yedirmemeniz gerekiyor, her zaman sağlıklı bir biçimde beslenmesine yardımcı olmalısınız. Ancak bu şekilde kendisini iyi hissedecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.