Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu İshal Olma Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu İshal Olma Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşu ishal olma nedenleri çok çeşitlidir. İshal durumu endişe vericidir ve mümkün olan en kısa sürede tedavi gerektirir. Çünkü evcil hayvanınızın tedavi altına alınmaması, onun çok daha ciddi sağlık problemleri yaşamasına yol açabilir.

Muhabbet Kuşu İshal Olma Nedenleri

Muhabbet Kuşu İshal Olma Nedenleri

Muhabbet kuşlarının ishal olma sebepleri farklılık gösterir. Kuşunuz ishal olduğunda dışkısı sıvı ve homojen görünecektir. İshalin bir hastalık değil, çeşitli faktörlerin yol açtığı bir sindirim sorunu olduğu da söylemeliyiz. Muhabbet kuşu ishal olma nedenleri şunları içerir:

Muhabbet Kuşlarında Gıda Kaynaklı İshal

Muhabbet kuşlarının ishal olması yaygın bir durumdur ve bu genellikle beslenmeyle yakından ilişkilidir. Kötü fermente edilmiş tohumlar, yıkanmamış sebzeler ve soğuk su tüketimi, kuşunuzun ishal olmasına neden olabilir. Bu yüzden kuşunuza meyve ve sebze verirken mutlaka iyice yıkamalısınız. Kuş suluğu içine su ilave ederken de suyun aşırı soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca sevimli dostunuza kaliteli ve taze muhabbet kuşu yemleri vermelisiniz.

Muhabbet Kuşlarında Bakteriyel Enfeksiyonlar

Bakteriyel enfeksiyonlar da muhabbet kuşu ishal olma nedenleri arasında sayılır. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Kontamine yiyecek, su ya da enfekte bir kuş ile temas sonucunda bu tür enfeksiyonlar bulaşır. Bakteriler kuşun vücuduna girdikten sonra kan dolaşımına yayılır ve sistemik enfeksiyonların haricinde gastrointestinal enfeksiyonlara da sebebiyet verir.

Muhabbet Kuşlarında Karaciğer ya da Pankreas İltihabı

Muhabbet kuşu ishal olma nedenleri listesinde bir diğeri de karaciğer ve pankreas iltihabıdır. Pankreatit ya da hepatit olarak da isimlendirilen bu iltihap çeşidi, farklı faktörlerin yol açtığı bir sindirim sorunudur. Bu hastalığın belirtileri arasında mide bulantısı, ateş, karın ağrısı ve ishal yer alır. Şiddetli vakalar durumunda muhabbet kuşu sarılıktan etkilenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Quaker Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Muhabbet Kuşlarında Tümör

Muhabbet kuşları tümör durumundan etkilenebilir. Kuşun sindirim sistemi, besinleri uygun bir şekilde sindiremez hale gelir. Bu da doğal olarak ishal sorununu beraberinde getirir. Bu duruma ise muhabbet kuşunun bağırsağında ya da midesinde yer alan bir tümör sebep olabilir. Tümör bütün bağırsağı tıkayabilir ve ishali teşvik edebilir.

Muhabbet Kuşlarında Stres

Muhabbet kuşları, sağlıklı ve mutlu kalmak için çok fazla ilgiye, sağlıklı beslenmeye ve teşvik edici bir ortama gereksinim duyarlar. Kuşların temel gereksinimlerinin karşılanmaması ve ilgi eksikliği, bu hayvanlarda stres yaratabilir. Stres, aşırı yüksek ses, beslenme değişikliği ya da yabancı insanların varlığı nedeniyle de kendini gösterebilir. Muhabbet kuşunun stres yaşaması, onun ishal olmasına neden olabilir. Bundan dolayı kuşunuzla yeterince ilgilenmeli, kafesinde kuş oyuncakları bulundurmalı ve kaliteli kuş yemleri ile beslenmesini sağlamalısınız.

Muhabbet Kuşlarında İç Parazit

İç parazitler de muhabbet kuşu ishal olma nedenleri arasındadır. İshal, muhabbet kuşlarında iç parazitlerin sebep olduğu bir enfeksiyonun yaygın bir belirtisi olabilir. Tenyalar ve yuvarlak kurtlar muhabbet kuşunu etkileyerek, ishal, kusma, ağrı ve ateş gibi durumlara yol açabilir. İç parazitlerin tedavi edilmemesi ise kuşun genel sağlığını olumsuz anlamda etkiler.

Muhabbet Kuşu İshali Nasıl Tedavi Edilir?

Muhabbet kuşu ishal olma nedenleri hakkında bilgi verdik. Peki, muhabbet kuşlarında ishal tedavisi nasıl olur? Öncelikle muhabbet kuşunuzun ishalden etkilendiğini fark ettiğinizde kuşunuzu veterinere götürmelisiniz. Veteriner, kuşunuzu muayene edecek ve ishal sorununa neyin sebep olduğunu tespit edecektir. İshalin nedenine bağlı olarak tedavi seçeneği de farklılık gösterecektir. Genellikle bağırsak florasını ve sindirim sistemini iyileştiren ilaçlar reçete edilecektir.

Eğer ki, evcil kuşunuzun sağlık kontrolü için veterinere gitmekte geç kalırsanız, kuşunuz bu rahatsızlıktan ciddi manada etkilenebilir. Yem ve su tüketmeyi bırakabilir, zayıflayabilir ve güçsüz kalabilir. Sonuç olarak ölüm riski bile bulunmaktadır. Bu nedenle de kuşunuzun ishal olduğunu fark ettiğinizde veteriner desteği almanız önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur? Muhabbet Kuşları Hakkında Çarpıcı Bilgiler

Muhabbet Kuşunun İshal Olması Nasıl Önlenir?

Evcil kuşunuzun ishal olmasını önleyebilirsiniz. Bunun için bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle kuş kafesi düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Ayrıca kafesin sakin bir yerde konumlandırılmasına özen göstermelisiniz. Kuşunuz, gürültü, aşırı güneş ışığı ve rüzgar gibi durumlardan olumsuz etkilenmemelidir.

Kuşunuza sevdiği kaliteli yemlerden sunmalısınız. Ona sebze ve meyve verirken yiyecekleri iyice yıkadığınızdan emin olmalısınız. Kuş krakerleri gibi çeşitli besinlerle onun mutlu olmasını sağlamalısınız. Herhangi bir olumsuz durum gördüğünüzde ise veterinerden yardım almalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.