Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Kaşıntı ve Tüy Dökümü

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Kaşıntı ve Tüy Dökümü

Muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü neden olur? Muhabbet kuşları çoğu kuşta olduğu gibi kendilerini kaşımak için ayaklarını ve gagalarını kullanırlar. Bu durum bazen normaldir, ancak aşırı kaşınma ise tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Muhabbet kuşlarında aşırı kaşınma, tüylerin dökülmesine ve kuşun vücudunda çeşitli yaraların meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Bu, bir yandan farklı bir hastalığın göstergesi de olabilir. Muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü hakkında bilinmesi gerekenleri açıklayalım.

Muhabbet Kuşlarında Normal Kaşınma

Muhabbet Kuşu Kaşıntı ve Tüy Dökümü

Muhabbet kuşu besliyorsanız; normal ve anormal durumları ayırt etmeniz oldukça önemli. Muhabbet kuşları aşağıdaki durumlarda normal olarak kaşınırlar:

  • Kuyruğunun başlangıcını kaşıyorsa ve ardından tüylerinin geri kalanını kaşıyor ise kuşunuz kendisini tımar ediyor demektir. Bu alandaki tüyleri temizlemek ve tüylerin su geçirmez olmasını sağlamak için kullanılan, bir tür yağ salgılayan üropigeal bez yer almaktadır.
  • Kuşlar birbirlerinin boyunlarını kaşırlarsa da bu normaldir. Bunu kendileri yapamazlar. Bu yüzden kuşlar birbirlerinin boyunlarını kaşıyabilirler. O bölgedeki tüylerden keratin kılıfın çıkarılması bu işlem sayesinde mümkün olmaktadır.
  • Gagalarını parmaklarına sürtüyorlarsa, kuşunuz için bu normal bir davranıştır. Gagalarındaki yiyecek kalıntılarını temizlemek için bu işlemi gerçekleştirebilirler.

Muhabbet Kuşlarında Anormal Kaşınma

Muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü konusunda bazı durumların anormal olduğu bilinmektedir. Genellikle bir kuş aşırı miktarda kaşınıyor ise bunun sebebi yüksek ihtimal parazitlerdir. Bu aşamada en doğru şey onu bir veterinere götürmektir.

Kuşunuz parazit sorunundan muzdarip ise kaşınma davranışına ek olarak bazı farklı davranışlar da ortaya çıkabilir. Örneğin, kuşunuzun huzursuz olduğunu fark edebilirsiniz. Ya da kafese sürtündüğünü ve aşırı derecede kanat çırptığını da görebilirsiniz. Bazı kuşlar ise kuş yemi tüketmeye karşı isteksiz olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Afrika Gri Papağan Beslenme İhtiyacı

Muhabbet kuşlarının aşırı derecede kaşınmasına neden olan parazitler genelde kırmızı akarlar ve kötü huylu akarlardır. Kırmızı akar durumunda huzursuzluk ve kaşıntıya geceleri panik ataklar eşlik edebilir. Gece vakti kuşunuzun kanat çırptığını fark ederseniz, bu problem parazitlerden kaynaklanıyor olabilir.

Ayrıca, muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü EMA sendromundan dolayı da meydana gelebilir. Bu, sadece kuşlara özgü olan bir deri rahatsızlığıdır. Kuşunuzun aşırı kaşınmasına sebep olabilir. Cildin kalınlaştığını, kabarcık ve kabukların oluştuğunu görebilirsiniz. Bu durumda enfekte olabilecek yaralar da oluşabilir.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Neden Olur?

Muhabbet Kuşu Kaşıntı ve Tüy Dökümü

Muhabbet kuşlarında tüy dökümünün çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi açıklamamız mümkündür:

1. Kuşlarda Doğal Tüy Dökümü

Kuşlarda tüy dökümünün en yaygın nedeni doğal değişimdir. Bu sebep olumsuz değildir ve kuşunuzun yaşamındaki normal bir süreçtir. Tüylerinin yenilenmesi ve mevsime adapte olabilmesi için doğal tüy dökülmesi gereklidir.

2. Kuşlarda Parazitler, Mantarlar ve Bakteriler

Diğer birçok kuş türü gibi muhabbet kuşları da çeşitli parazitlere maruz kalabilir ve bunlardan olumsuz etkilenebilir. Parazit ve mantarlar kuşunuzun derisine saldırabilir ve bu da kuşunuzun stres yaşamasına sebep olabilir. Aynı zamanda tüy dökülmesi problemi de ortaya çıkabilir.

3. Kuşlarda Stres

Muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü nedenleri söz konusu olduğunda stres de çok önemli bir faktördür. Bir kuşun stres yaşamasının birçok nedeni olabilir. Kuşunuz kendisini yaralıyorsa, agresif tavırlar sergiliyorsa ve kuş kafesi içinde tekrarlayan hareketlerde bulunuyorsa, muhabbet kuşunuz stres yaşıyor olabilir. Stres ise kuşunuzda tüy dökülmesini teşvik edebilir.

4. Kuşlarda Yetersiz Beslenme

Kuşlarda tüy kaybının bir başka nedeni de yetersiz beslenmedir. Kuşlar için özel olarak geliştirilen muhabbet kuşu yemleri, kuş ödülleri ve kuş krakerleri gibi besinleri evcil dostunuza sunmanız, daha sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Kuşlarda sağlıklı beslenme olmadığı zamanlarda ise tüy kaybı yaşanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Papağanı Kökeni, Özellikleri ve Bakımı

Muhabbet Kuşu Kaşıntı ve Tüy Dökümü İçin Neler Yapılabilir?

Muhabbet kuşu kaşıntı ve tüy dökümü için şunları yapabilirsiniz:

  • Kuşunuzu gözlemleyin: Bu aşamada yapmanız gereken ilk şey kuşu gözlemlemektir.
  • Kuşu veterinere götürün: Kuşunuzun davranışlarında ve görünümünde anormallikler varsa onu hemen veterinere götürmeniz gerekmektedir.
  • Tedaviyi aksatmayın: Veteriner, kuşunuzun durumuna göre çeşitli ilaçlar verebilir. Tedavi için reçete edilen ilaçları kuşa düzenli olarak vermelisiniz.
  • Kafesi temizleyin: Muhabbet kuşu kafesi temiz ve hijyenik olmalıdır. Çeşitli parazit ve bakterileri yok etmek ve kuşunuza sağlıklı bir yaşam alanı vadetmek için kafesi güzelce temizlediğinizden emin olun.
  • Kuşunuzun sağlıklı beslenmesini sağlayın: Kaliteli, mineral ve vitamin bakımından yoğun olan kuş yemleri ile evcil dostunuzun sağlığını destekleyin.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.