Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Kumu Nedir? Ne İşe Yarar?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Kumu Nedir? Ne İşe Yarar?

Bugünkü yazımızda herkesin çok merak ettiği bir konuyu ele almak istedik. Muhabbet kuşu kumu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu ürünün hangi amaca hizmet ettiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Muhabbet kuşlarına sindirim sistemlerinin düzenli olarak çalışabilmesi için kuş kumu verilmektedir. Peki kuş kumu tam olarak nedir? Ne işe yaramaktadır ve kuşa hangi sıklıkla verilmesi uygundur? İşte detaylar…

Muhabbet kuşlarının yuttuğu kuru taneli olan tohumlar önce kursağa varır. Kursak içerisinde yer alan bazı salgıların etkisi ile beraber yumuşamış olan gıdalar da taşlık bölgesine geçiş yapar. Taşlık, besinlerin öğütülmesini sağlayan alandır.

Taşlığın bir anda kasılması, gıdaların kumların arasında sıkışıp ezilerek sindirim için tamamen hazır hale gelmesi manasına gelir. Ama bu kum zaman içerisinde aşınır ve öğütme misyonunu yerine getirememeye başlar.

Bu ve bunun gibi durumlarda kuşa muhabbet kuşu kumu verilmesi en doğru tercih olacaktır. Verilmezse eğer, en kaliteli besinler bile sindirilemez ve kuş da bu besinlerin hiçbirinden yararlanamamış olur.

Formüle edilmiş halde olan, ufak kabuklara sahip tohumlarla beslenen muhabbet kuşları için kum gereksizdir. Yiyeceklerin daha kolay sindirilebilmesi için bir kuşun kolay sindirilecek besinlerle dengeli şekilde beslenmesi gerekmektedir.

Muhabbet Kuşu Kumu Tipleri Neler Olmaktadır?

Çözülemeyen ve çözülebilen olmak üzere tam olarak iki kum çeşidi bulunmaktadır. Çözülebilen kum çeşidi tamamen organiktir. İstiridye kabuğu ve mürekkep balığı kemiği gibi kumlar bu türde yer alır. Bu kum çeşidi, tohumların daha rahat sindirilmesini sağlayarak mineral ve kalsiyum kaynağı olarak bilinir.

Mürekkep balığı kemiği, mineral ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Muhabbet kuşunun gagasının sağlığını da korur. Muhabbet kuşları, gaga bölgelerini mürekkep balığı kemiğine sürter ve uzamasının önüne geçmiş olurlar. Piyasada yer alan gaga taşı adıyla sayılan alçı ve kireç yüklü taşlardan almayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jumbo Muhabbet Kuşu ile İlgili Önemli Bilgiler

Bu taşlar doğal olmaz. Kuşunuzun sağlığını olumsuz yönde etkiler. Mürekkep balığı kemiği en az muhabbet kuşu kumu kadar yararlı bir üründür. Tamamen organik olduğundan kuşunuza zarar vermez aksine yarar sağlar. Bu konuda her zaman duyarlı olmalı ve gaga taşı satın alırken özen göstermelisiniz.

Çözülemeyen kum ise kumtaşları ve silikatlar gibi birçok ufak taştan meydana gelmektedir. Bu kum, soyulmamış olan tohumları sindirme konusunda kullanılmaktadır. Kumru ya da güvercin gibi tohumları bütün şeklinde yutabilen kuşlar bu kumu ister. Bu kumlar sindirilmemektedir. Atılana dek de vücut içerisinde kalır.

Muhabbet Kuşu Kumu ile Alakalı Bonus Bilgiler

muhabbet kuşu kumu

Kırmızı Arkaplan ve Mavi Muhabbet Kuşu

Bazı kuşların fiziksel olarak sindirim sorunları ya da pankreasları ile alakalı sorunları olabilir. Bu tür kuşlarda kumlar her daim yararlıdır. Yine de her zaman için bir veteriner hekime danışmak önemli bir husus olmaktadır. Çünkü en iyi bilgiyi onlar verecektir.

Sindirim sisteminin tahriş olması durumu; mide, ön mide ve kursak içerisinde tıkanma sorununun görülmesine sebep olabilmektedir. Kuşunuzun direkt olarak kum tüketimine erişmesine engel olun. Çünkü bazı kuşlar bunu abartabilmektedir. Bu da kötü durumlara neden olabilir.

Fazla kum tüketen muhabbet kuşları kursaklarını doldurarak odacıklarını da aynı anda doldurur ve bu da sıkışmaya sebep olur. Yetersiz türdeki bir diyetle beslenmekte olan evcil kuşlar aynı esnada beslenme gereksinimlerini giderebilmek için de tek seferde çok aşırı derecede kum tüketebilir.

Evcil hayvan eşyaları ve besinleri satan mağazalarda yer alan kumların büyük bir kısmı kuşlar için uygun olmamaktadır. Satın alacağınız muhabbet kuşu kumu içerisinde muhakkak midye kabuğu ve kuş kömürü olmalıdır. Ancak o zaman sağlıklı ve faydalı olacaktır. Bu duruma dikkat etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kanarya Gloster Bakımı Nasıl Olmalıdır?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.