Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Kuşunuz mantar enfeksiyonuna yakalanmış ise muhabbet kuşu mantar tedavisi hakkında bilgi edinmek istiyor olabilirsiniz. Bu yazıda, muhabbet kuşlarının mantar enfeksiyonu tedavisi hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Muhabbet kuşlarında farklı nedenlere bağlı olarak mantar hastalığı gözlemlenebilmektedir. Özellikle de bağışıklık sistemi güçsüz olan muhabbet kuşlarında mantar hastalığının görülme olasılığı çok daha yüksektir. Çoğunlukla da gaga ve ayak bölgesinde mantar belirtileri çok net şekilde ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın görülmemesi için muhabbet kuşlarının beslenmesine dikkat etmek oldukça önemlidir. Muhabbet kuşu mantar tedavisi nasıl olur açıklayalım.

Muhabbet Kuşu Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Muhabbet kuşlarında görülen mantar hastalığının tedavisi aslında oldukça kolaydır. Tedavi için krem uygulaması gerekir. Bu uygulama öncesinde ise muhabbet kuşunun mantar oluşan bölgelerinde yer alan ölü derinin oksijenli su ile temizlenmesi gerekir. Oksijenli su bir kulak çubuğu ya da parçalanmayacak pamuğa damlatılır. Bu bölge de pamuk ya da kulak çubuğu ile silinir. İlgili bölgedeki ölü deri temizlenmiş olur. Bu sayede yeni deri de ortaya çıkacaktır.

Muhabbet Kuşu Mantar Tedavisi

Oksijenli su ile temizlenen bölgeye veterinerin reçete ettiği özel krem uygulanır. Bu tarz kremler muhabbet kuşlarında görülen mantar hastalığının tedavisini sağlayan ve eczanelerde satılan bir kremdir. Krem muhabbet kuşunuzun ayaklarına, dirseklerine, gagasının altına ve yanlarına uygulanabilir. Özellikle de mantar belirtilerinin görüldüğü alanlara kremin sürülmesi gereklidir. Krem uygulamasının düzenli olması şarttır.

Muhabbet kuşlarında mantar hastalığına bağlı olarak bölgesel tüy dökülmeleri görülebilir. Bölgesel tüy dökülmelerinin de mantar hastalığı iyileştikten sonra eski haline gelmesi ve yeni tüylerin çıkması mümkün olacaktır. Krem ve oksijenli su uygulamasını mantarın tamamen tedavi olduğunu görene kadar yapmanız gerekir. Genellikle bir hafta içinde mantar hastalığının tedavisi sağlanmaktadır. Tedavi boyunca krem uygulamasının sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yapılması gerekir. Her bölgeye yeteri kadar krem uygulaması yapmak, hastalığın daha çabuk geçmesini sağlar.

Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığı Nasıl Fark Edilir?

Muhabbet kuşunuzda mantar hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız ayaklarını ve gagasının etrafını incelemeniz gerekir. Bu bölgelerde süngere benzeyen yumuşama fark ederseniz kuşunuzda mantar hastalığı olduğunu söylemek mümkündür. Mantar hastalığının ilerlememesi için tedavinin de kısa sürede başlatılması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hint Bülbülü Özellikleri, Bakımı ve Üreme (Zebra İspinozu)

Muhabbet kuşlarında mantar hastalığına bağlı şekilde halsizlik, bölgesel olarak tüy dökülmeleri, iştahsızlık gibi farklı belirtiler görülebilir. Bu belirtilere ek olarak muhabbet kuşlarının gaga çevresinde ve ayaklarındaki deri anormalliklerinden de mantar hastalığı kolaylıkla anlaşılabilir. Bu hastalığın tespit edilmesi durumunda vakit kaybetmeden tedaviye başlamak, kuşun daha kısa sürede iyileşmesini de sağlar.

Muhabbet Kuşunu Mantar Enfeksiyonundan Koruma Yolları

Muhabbet kuşu mantar tedavisi hakkında bilgi sunduktan sonra, kuşunuzu bu rahatsızlıktan korumanın yolları hakkında bilgiler paylaşalım. Parazitler, diğer hayvanları ve insanları etkileyebileceği gibi kuşlarda da ciddi problemlere yol açabilir. Kuş sahiplerinin, evcil kuşlara bulaşan en yaygın parazitleri ve neden oldukları semptomları tanımaları önemlidir.

Kuşunuzu paraziter enfeksiyondan uzak tutmanın anahtarı, besleyici bir diyete sahip olduğundan emin olmaktır. Böylece hastalanırsa, bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmak için çalışabilir. Yaşam alanının temiz tutulduğundan ve herhangi bir küf veya diğer oluşumlardan arınmış olduğundan emin olun. Kuşunuzla sosyalleşirken ellerinizi sık sık yıkamak da büyük önem arz eder. Muhabbet kuşunuz için besleyici ve sağlıklı muhabbet kuşu yemleri Pet Shop Zoo’da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.