Muhabbet Kuşu Parazit Belirtileri
Muhabbet kuşu parazit belirtileri merak ediliyor. Evcil hayvan besleyen kişiler için en büyük sorunlardan biri parazitlerdir. Parazitler, kediler ve köpekler gibi canlıları etkilediği gibi muhabbet kuşlarını da etkileyebilir. Hem iç parazitler hem de dış parazitler muhabbet kuşlarına zarar verebilir. Peki muhabbet kuşu parazit belirtileri nelerdir? İşte detaylar!
Muhabbet Kuşu Parazit Belirtileri Nelerdir?
İç parazitler ve dış parazitler çeşitli nedenlerle muhabbet kuşlarına bulaşarak onların sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Her rahatsızlık gibi parazitler de çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. Muhabbet kuşu parazit belirtileri oldukça önemlidir ve fark edildiği zaman veteriner desteği alınmalıdır.
Parazit olan muhabbet kuşlarının vücutlarını normal zamanlara göre daha çok temizlediği görülür. Ayrıca daha çok kaşınırlar ve bu sebeple tüylerinde kabarık bir görünüm olur. Tüy renklerinde değişim ve hasar gözlenebilir. Muhabbet kuşlarının normale göre daha fazla silkelenme davranışı sergilemesi de mümkündür.
Parazitler, konak canlının vücuduna yerleşir ve bu canlının vücudundan beslenerek yaşamlarını sürdürür. Bu sebeple muhabbet kuşlarında kansızlık gibi birçok hastalık baş gösterebilir. Parazitler nedeniyle muhabbet kuşlarının stres olarak agresif davranışlar sergilemesi de mümkündür. Hareketlerinde huzursuzluk ve yavaşlama gözlenebilir.
Dış parazitler, muhabbet kuşlarının derisinde yaşamını sürdürür. Ancak iç parazitler muhabbet kuşlarının vücuduna nüfuz ederek içeriden etki eder. İç parazitlerden etkilenen muhabbet kuşlarında ishal, iştahsızlık ve aşırı kilo kaybı meydana gelebilir. Muhabbet kuşlarının vücudu dikkatlice kontrol edildiğinde vücutlarında şişkinlik tespit edilebilir. Yaşam alanlarında ve dışkılarında hareket eden kurtçuklar görmek de mümkündür.
Muhabbet Kuşları Parazitlerden Nasıl Korunur?
Muhabbet kuşu parazit belirtileri nedir açıkladık. Peki bu sorundan kuşları nasıl koruyabilirsiniz. Muhabbet kuşlarını parazitlerden korumak için hijyen konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Kafesin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Ortam belli aralıklarla havalandırılmalıdır. Kafes içerisinde kuş dışkısının birikmesine izin verilmemelidir. Biriken dışkı nedeniyle muhabbet kuşlarına parazit bulaşabilir ya da amonyak gazı solunabilir.
Beslenmeleri ve su içmeleri için yemlik ve suluk kullanılmalıdır. Kullanılan yemliğin ve suluğun başka bir canlı tarafından kullanılmasına izin verilmemelidir. Parazit kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır. Belli aralıklarla veteriner kontrollerine gidilmelidir. Beslenmeleri için güvenilir yerlerden yem alınmalıdır. Taze ve temiz yiyecekler verilmeye özen gösterilmelidir. Yem paketinin hijyenik koşullarda ağzı kapalı şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Muhabbet kuşu parazit belirtileri ve diğer önemli detaylar bu şekilde.