Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşuna Nasıl Banyo Yaptırılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşuna Nasıl Banyo Yaptırılır? Nelere Dikkat Edilmeli?

Muhabbet kuşuna nasıl banyo yaptırılır? Sevimli kuşunuzun bakım, temizlik ve hijyen gereksinimleriyle ilgili bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Muhabbet Kuşuna Banyo Nasıl Yaptırılır?

Muhabbet kuşları bakımının ve beslenmesinin kolay olması sebebiyle en çok tercih edilen evcil hayvanlardan biridir. Bu kuşların bakım kolaylığının yanında görünüş ve renkleriyle çok güzel olmaları, zeki, sıcakkanlı olmaları da tercih edilme sebepleri arasındadır. Muhabbet kuşları yeterince ilgilenildiği zaman 100 kelimeden fazlasını taklit yoluyla öğrenip konuşabilmektedir. Papağanlarla aynı aileden olan muhabbet kuşlarının papağanlar kadar ileri derecede olmasa da bu konuşma yetenekleri de çok ilgi çekicidir.

Bu küçük sevimli ve renkli muhabbet kuşlarını sahiplendiğinizde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Beslenmesi, bakımı ve hatta yıkanması bile çok önemli detaylardır. Bir muhabbet kuşunun beslenmesi ve bakımı hakkında bilgi edinmek çok kolaydır fakat onları nasıl yıkamamız gerektiğini bilmek de önemlidir. Birçok insan bu kuşların yıkanmaları gerektiğini bile bilmezler. Gelin birlikte muhabbet kuşunuzu neden ve nasıl yıkamalısınız, bu konuya bir göz atalım.

Muhabbet Kuşları Yıkanmalı Mıdır?

Muhabbet kuşuna nasıl banyo yaptırılır sorusuna cevap vermeden evvel, bu sevimli canlıların yıkanması gerekli mi ondan söz edelim. Kesinlikle yaşayan her canlı yıkanma, temizlenme ve hijyen ihtiyacı duymaktadır. Bütün canlılar doğal ortamlarında kendilerini yıkayabilme ve gereken hijyeni sağlayabilme güdüsüne ve yeteneğine sahiptir. Canlıları doğal yaşamlarından alıp evcil bir hayata geçirdiğimizde kendi temizliklerini sağlamaları biraz zorlaşabiliyor. Bu durum muhabbet kuşları için de geçerlidir.

Onlar da tıpkı diğer hayvanlar gibi doğal yaşam alanlarında kendilerini kolaylıkla temizleyebiliyorken ev ortamına geçtiklerinde kendilerini temizleyebilecekleri bir ortam bulamayabilirler ve daha fazla kirlenebilirler. Bu durumda onların temizlenmesine yardımcı olacak bazı hijyen araçlarını edinmek gerekebilir. Kuş kafesi içine koyacağınız minik kuş banyoları bunun için bir seçenek olabilir. Pawise kuş banyosu gibi bir ürün ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Onların yıkanmasına yardımcı olmak adına bunu nasıl yapmamız gerektiğini bilmek de çok önemlidir.

Muhabbet Kuşlarını Ne Sıklıkla Yıkamak Gerekir?

Evinizde beslediğiniz bu sevimli dostların hijyene ve temizliğe ihtiyaç duyacaklarından bahsetmiştik. Onların nasıl yıkanması gerektiğini bilmek de bu açıdan çok önemlidir. Pek, muhabbet kuşuna nasıl banyo yaptırılır? Ne sıklıkla? Muhabbet kuşunuzun normal hava koşullarında iki haftada bir yıkanması gerekmektedir. Bu durum soğuk kış aylarında değişebilir ve böyle zamanlarda ayda bir kez yıkanmaları yeterli olabilecektir. Bu sürelerin dışında kuşunuzu gözlemleyerek de onun ne zaman yıkanması gerektiğini anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Hakkında Önemli Bilgiler

Kuşlar temizlenme ihtiyaçlarını bazı hareketlerle sizlere belli edeceklerdir. Muhabbet kuşları pislendiklerinde ve yıkanma ihtiyacı hissettiklerinde kendilerini temizleme girişiminde bulunacaklardır. Eğer onların gagalarıyla kendisini temizlemeye çalıştığını görürseniz bu hareketle temizlenmek istediklerini anlamak mümkündür. Bu gözlem yardımıyla da onların yıkanma sıklıklarını kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

Muhabbet Kuşları Nasıl Yıkanmalı?

Gelelim muhabbet kuşuna nasıl banyo yaptırılır sorusunun cevabına. Muhabbet kuşunuzun pislendiğini anladıktan sonra onu nasıl yıkayacağınızı bilmek de mühimdir. Şimdi birlikte muhabbet kuşlarını yıkama yöntemlerine bir göz atalım. Kuşunuzun yıkanabilmesi için kafesine alacağınız küçük kuş banyoları yıkanması için çok faydalı ve pratik olabilmektedir. Kuş sağlık ve bakım ürünleri kategorimize göz atarak, bu tarz malzemeleri kolay ve hızlı şekilde edinebilirsiniz. Bu küçük banyolar sayesinde muhabbet kuşunuz kendi kendini rahatlıkla temizleyebilecektir.

Bu küçük kuş banyosunun içerisindeki suyun ılık olmasına özen göstermelisiniz. İlk etapta kuşunuz suyun içerisine girmek istemeyebilir. Fakat suya biraz kuş yemi ya da onun dikkatini çekebilecek bir kuş oyuncağı koyarak banyo içerisine girmesini kolaylaştırmanız mümkün olacaktır. Birkaç kez bu şekilde kendilerini yıkamayı deneyimledikten sonrasında küçük su dolu banyolara alışacaklar ve kendi kendilerini temizleyebildikleri için de sizin özel olarak çaba göstermenize gerek kalmayacaktır.

Bu yıkama şeklinin dışında kuşunuzu yıkayabileceğiniz diğer bir yöntem de yağmurlama yöntemidir. Genellikle bitkileri sulamak için kullanılan küçük ve fazla tazyikli olmayan fısfısların içerisine ılık bir su doldurarak kuşunuzu yıkamanız mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri suyu fışkırtacağınız aparatın çok tazyikli olmamasıdır. Yumuşak bir şekilde ve mümkünse uzak bir mesafeden kuşunuzu fısfıs yardımıyla ıslatarak onun kendini temizlemesine yardımcı olabilirsiniz.

Bu yöntem dışında başka bir yöntem ise kuşunuzu direkt olarak musluk yardımıyla yıkamaktır. Bu yöntemi tercih etmeniz pek tavsiye edilmez çünkü diğer yöntemlerin yanında musluk altında onları yıkamak rahatsız olmalarına ve korkmalarına sebep olabilmektedir. Bu yöntemde muhabbet kuşunuz strese girebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Bakımı Kolay Evcil Kuşlar

Diğer yöntemlerle yıkayamıyorsanız ve bu yöntemle kuşunuzu temizlemek zorundaysanız musluktaki suyun yine yağmurlama yönteminde olduğu gibi kesinlikle tazyikli olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Neredeyse ip gibi akacak kadar yumuşak ve az bir su ile kuşunuzu ıslatıp hafif ve yumuşak masaj hareketleriyle temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu teknikte yıkama boyunca kuşunuzu suya maruz bırakmamak ve yıkama süresini uzun tutmamak önemlidir.

Ağzına, yüzüne ve gözüne su gelmesini engellemelisiniz. Eğer bunlara dikkat ederseniz bu şekilde yıkamanızda da bir problem olmayacaktır. Yine de diğer iki yöntem evcil dostunuzun korkmaması ve daha rahat hissetmesi açısından daha iyi yıkama teknikleridir. Evcil dostunuzu her ne yöntemle yıkarsanız yıkayın kesinlikle yıkandıktan sonra soğukta ve rüzgârda kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bu noktalara dikkat ettiğinizde muhabbet kuşunuzun doğru bir şekilde yıkanmasını ve temizlenme ihtiyacını gidermesiniz kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.