Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Pars Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Pars Kedisi Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1245.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
786.72₺

582.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele

Pars kedisi, leopara benzeyen eşsiz görünümü ile kedi severleri cezbeden bir duruşa sahiptir. Her ne kadar vahşi bir kediye benzese de aslında oldukça dost canlısı ve sıcakkanlı kedi ırklarından biridir. Ayrıca bu kedilerin renkleri değişiklik gösterse de kürk desenleri birbirine benzer.

Pars Kedisi Karakter Özellikleri

pars kedisi

Pars kedileri genellikle uslu ve sıcakkanlı yapıları ile bilinen kedilerdir. Kendi ırkına ait bir yürüyüşe bile sahip olan bu kediler suyla oynamayı sever ve banyo yapmak onlar için keyifli bir aktivite bile olabilir. Pek çok kedinin aksine su ile oynamayı sevmeleri onların diğer kediler ile olan en belirgin farklarından biridir.

Bağımsızlıklarına düşkün olan Pars kedileri çok aktif ve yerine göre yaramaz olabilen kedilerdir. Yaramazlıkları ise genellikle aşırı aktif olmalarından kaynaklanır. Örneğin evin içinde bir sineği kovalayabilirler ve bu sırada etraftaki vazoları devirebilir, perdelere takılabilir ve kumaşlı malzemeleri yırtabilirler. Onlar ile yaşamak büyük bir enerji gerektirse de bu sevimli kediler aşırı aktif oldukları için onlarla oyun oynamak da oldukça keyifli olabilmektedir.

Açık alanda vakit geçirmekten çok hoşlanan bu kedilere tasma takmanız tavsiye edilmez çünkü tasma takmanız onu çok sinirlendirebilir. Kısıtlanmaktan ve baskı altında olmaktan hiç hoşlanmayan bu bağımsız ruhlu kedileri evinizin bahçesinde saatlerce oynatabilir, o oynarken onu izleyebilirsiniz.

Bağımsız yönlerinin bir getirisi olan sosyal becerilerinin pek iyi olmaması, onların diğer hayvanlar ve çocuklar ile de pek iyi anlaşamamasına neden olur. Bu kediler alanlarının işgal edilmesini, özgürlüklerinin kısıtlanmasını ve sürekli olarak ilgilenilmeyi sevmezler. Çocukların aşırı ilgisi onları sıkabilir ve başka evcil hayvanlar ile yaşamak onların özgürlüklerini kısıtlayabilir. Bu sebeple yavruluktan itibaren beraber bulunmuyorlarsa yetişkin bir Pars kedisinin yanına başka bir evcil hayvan getirmeniz pek sağlıklı olmayacaktır.

Pars Kedisinin Tarihçesi

Desen, renk ve karakter özellikleri ile Asya leopar kedisini birebir şekilde oluşturmak amacı ile başlayan çalışma 20 yıla yakın sürdükten sonra ortaya Pars kedisi çıkmıştır. Asya’nın vahşi ortamlarında bulunan Asya leopar kedisi, bir çift ev kedisi ile çiftleştirilince bu kediler çoğaltılabilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Horner Sendromu Nedir?

1963 yılında başlayan bu çiftleştirme ve çoğaltma çalışmaları 20 yıla yakın sürmüştür. Sonucunda ise Pars kedileri ayrı bir ırk olarak kabul edilebilmiştir. Bu kediler karakter, desen ve renk olarak Asya leopar kedilerini birebir şekilde andırmaktadır.

Pars Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Kısa tüylü kürk yapısına sahip olan bu kedilerin kürkleri kalın, sık ve yumuşak yapıdadır. Göz rengi ise tüylerin rengine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kahverengi Pars kedilerinde gözler altın ve yeşil renkte olabilir. Vaşak desenli olan kedilerde ise gözler genellikle mavi renkte olmaktadır. Vizon renkli kedilerde ise gözler mavi, yeşil ya da mavi ve yeşildir.

Kürkleri kahverengi, vizon, altın, uçuk sarı, sarı ve sarımsı kahverengi renklerde olabilir. Bu kedilerin yayvan ve üçgen benzeri şekle sahip kafaları vardır. Ayrıca kafalarının vücutlarına oranla daha çıkık durduğu da söylenebilir. Gelişmiş kaslı vücut yapısına sahip olan bu kediler, kalın ve orta uzunluktaki kuyruğa sahiptirler. Kar leoparı, mermer leopar ve leopar olmak üzere farklı renk değerlendirmeleri mevcuttur. Bu farklı renklerin kombinasyonlarından meydana gelen desenler Pars kedilerinin kendilerine has görünüme kavuşmasına yardımcıdır.

Pars Kedisi Bakımı

Pars kedilerinin bakımı genel anlamda kolaydır ve pek çok kedide olduğu gibi işler. Bu kedilerin yalnızca tüylerinin bakımı konusunda hassas ve düzenli olmak gerekir. Haftada iki kez kedinizin tüylerini tarayarak dökülen tüylerini toplayabilir, tüylerin birbirine dolanmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca Pars kedinizin dökülen tüylerini toplamak için bir tüy temizleme eldiveni de kullanabilirsiniz. Bu sayede kedinizi rahatsız etmeden dökülen tüylerini toplayabilirsiniz.

Pars kedilerinin tırnaklarının uzadıkça kesilmesi gerekir. Kedinizin tırnaklarının uzadığını fark ettiğinizde kesmeniz ve kulakları ile yüzünü de nemli temiz bez ile silmeniz gerekir. Kedinizi dışarı çıkarıyorsanız patisinin arasını eve girince temizlemenizde fayda vardır. Patisinin arasında toz, toprak ve benzeri pek çok kir kalabilir. Bunları sürekli olarak temizlemeniz kedinizin hasta olma olasılığını da azaltır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  British Kedi Irkı Hakkında 6 Önemli Bilgi

Pars kedileri genel olarak çok aktif olduğu için bu kedilerin doğru şekilde beslenmesi gerekir. Kedinizin günlük aktifliğine uygun şekilde mama seçmeniz, ona düzenli şekilde su vermeniz önemlidir. Su kabında devamlı olarak taze su bulunması, kedinizi su içmeye teşvik eder. Ayrıca farklı tipteki mamaları da kedinize verebilir, konserve ve kuru mamalar ile kedinizi şımartabilirsiniz.

Pars Kedisinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Başka kediler ve çocuklar ile arası pek iyi olmayan Pars kedileri bağımsızlıklarının ellerinden alınmasını istemezler. Bu nedenle de çocukların onları kucağına alması, onların isteklerine yönelik oyunları oynamaması gibi durumlar Pars kedilerinin çocuklar ile iyi şekilde anlaşamamasına neden olabilir.

Yine de Pars kedileri oyun oynama ihtiyacına ve ilgi isteğinin anlık durumuna göre çocuklar ile güzel vakit geçirebilirler. Her kedinin kendine has karakteri olabileceği unutulmamalıdır. Kendine has karaktere sahip olan Pars kedilerinin her biri çocuklarla çok iyi anlaşamayabilir ya da tersi şekilde bazıları da çocukları çok sevebilir. Ancak Pars kedilerinin genel karakteri çocuklar ya da diğer evcil hayvanlar ile anlaşmak için pek elverişli olmayabilir.

Pars kedileri diğer evcil hayvanların onların alanını işgal ettiğini düşünebilirler. Örneğin aynı evde yaşayan bir Pars kedisi ile bir köpek sürekli olarak kavga edebilir ya da aynı odada birbirleri ile olmak istemeyebilirler. Bu durumda aynı evin içinde farklı evcil hayvanlar ile Pars kedilerinin birlikte yaşaması her zaman uygun olmayabilir.

Pars Kedisinde Beslenme

Pars kedilerinin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey aktiflikleridir. Bu kediler ırk özellikleri gereği aşırı hareketli olabilirler. Bu nedenle de beslenme programlarının da onların enerji ihtiyacına yönelik olması önemlidir. Genel ırk özelliklerine göre bu kedilerin çoğu aktif olsa da bazılarının tembel bir karaktere sahip olabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden kedinizin son dönem aktifliğine bakarak beslenme programını düzenlemeniz en iyisi olacaktır.

Kedilerin beslenme programlarında onların yatkın olduğu hastalıkların ve mevcut hastalıklarının da göz önünde bulundurulması gerekir. Pars kedisi özellikle de göz problemlerine yatkın olan bir ırktır. Bu nedenle de göz sağlığını destekleyecek içeriğe sahip mamalar ve gıdalar ile beslenmeleri en doğrusu olacaktır. Özellikle de A, B ve E vitaminleri kedilerin göz sağlıklarını desteklediği için mamaların içeriğinde yer almasına dikkat edilmelidir. Buna ek olarak kedinizde herhangi bir göz problemi olmasa bile ona A, B ve E vitamini içeriğine sahip takviyeleri ya da bu içeriğe sahip meyve ve sebzeleri verebilirsiniz. En kaliteli ve sağlıklı kedi mamaları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Gaz Çıkarır mı? Kedilerde Gaz Sıkışması Sorunu Nasıl Giderilir?

Pars Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pars kedileri özellikle de leopara benzeyen görünüşleri ile dikkat çekerler ve bu kediler ile ilgili merak edilen pek çok konu da mevcuttur. Bu sorulara bakalım ve Pars kedileri ile ilgili merak edilen soruları cevaplayalım.

Pars Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Pars kedileri genel anlamda göz problemlerine yatkın olan kedilerdir. Bu kedilerin göz sorunları yaşamaması için A, C ve E vitamini içerikli mamaları ve gıdaları tüketmesi tavsiye edilir. Yaşanabilecek olası göz sorunlarının kısa sürede tespit edilmesi için veteriner kontrollerinin düzenli olması önemlidir.

Pars Kedisi Nasıl Ayırt Edilir?

Pars kedilerinin ayırt edici farklı özellikleri mevcuttur. Örneğin desenleri kuyrukları ve karnında yer alan desenler onların ayırt edici özelliklerindendir. Bu kedilerin karınlarında da desenleri bulunur ve kuyruklarının uç kısmına kadar desenleri devam eder. Kuyruklarının uç bölümü ise siyah ya da koyu kahve renktedir.

Bu kedileri karakteristik özelliklerinden de ayırt etmek isteyebilirsiniz ancak oyuncu, ilgi görmeyi seven ancak bağımsız pek çok kedi ırkı mevcut olduğu için bu kediler ile diğer ırkları karakter özelliklerine bakarak ayırt etmek çok kolay olmayabilir. Bu sebeple kedilerin genel fiziksel özelliklerine bakarak onların ırk özellikleri hakkında yorum yapabilirsiniz.

Pars Kedisi Türkiye’de Bulunuyor Mu?

Pars kedileri Türkiye’ye petshoplar tarafından getirilmektedir. Ayrıca yurtdışından özel olarak getirtilmesi de mümkündür. Türkiye’de aktif şekilde çoğaltılmasını sağlayan herhangi bir çiftlik bulunmamaktadır. Yurtdışından ve pet shoplar vasıtasıyla temin edilebilecek olan bu kedi ırkı farklı ve ilgi çekici özellikleri nedeniyle kedi severler tarafından büyük ilgi görmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.