Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Pekingese (Pekinez) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Pekingese (Pekinez) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Pekingese yani Pekinez köpek ırkı ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. İşte bu sempatik bebekler hakkındaki detaylar…

Karakter Özellikleri

Pekingese köpekleri kendini tehlikeli ortamlara atabilecek kadar cesur olmaktadır. Bağımsız olmayı severler. Sahiplerine karşı her daim sevgi dolu olurlar. Fakat yabancı kişilere karşı mesafelidirler. Kararlı ve inatçı halleri vardır. Sahibine dilediğini yaptırma isteğinin yanında iştahsızlık sebebi ile de yemek yedirmeniz zor olabilir. Fazla beslerseniz şişmanlamaya yatkın bir ırk olacaktır.

Kıskançlık seviyesinde sevgi dolu davranabilirler. Çok havlayan bir köpek olduğu için iyi bir bekçi köpeği olur. Sert oynanmaktan pek hoşlanmaz. Bu nedenle çocuklu olan ailelere önerilmez. Tuvalet eğitimi alması son derece zordur. Apartman yaşamına uygun olan bir köpektir. Ev ortamında fazla hareket eden bir köpek değildir. Bahçesiz bir yerde de yaşam sürebilirler.

Tarihçesi

Pekingese

Çimde Bİr Pekingese Irkı Köpek

Pekingese köpekleri Çin menşeili olan bir köpek cinsidir. Kraliyet mensubu oldukları da söylenir. Söylenenlere göre bir Çin efsanesi içerisinde bu köpeklerin Buda aracılığıyla bir aslanın köpek boyutuna getirilmesi ile meydana geldiği söylenmektedir. Antik bir köpek ırkıdır. Geçmişi ile alakalı net bir bilgi de yoktur.

Kökenlerinin hemen hemen dört bin sene kadar evveline dayandığı söylenebilir. 1860’lı senelerde İngiltere ülkesinin Pekin’i işgal etmesi sonucunda Batı dolaylarında tanınır hale gelen bu köpekler, Kraliçe Victoria’ya armağan biçiminde Pekin dolaylarından getirtilmiştir.

American Kennel Club tarafından ise 1906 senesinde tanınmış olmaktadır. Bu köpekleri öteki köpeklerden ayırmakta olan başka bir özellik de kötü ruhları kovması ile ünlenen Foo köpek ırkının devamı olduğu düşüncesidir. Bu düşünce geçmiş zamanlarda Çin dolaylarında yaşam süren insanların bu köpeği görünce selam vermek zorunda hissetmesinden geliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Nefes Kokusu Nedenleri ve Çözüm Yolları

Bu köpekleri çalmanın cezası çok ciddi oluyordu. Bu suçu işleyen insanlar genelde idam ediliyordu. Bu nedenle de köpeği korumak resmen bir görev haline gelmişti. Pekingese köpekleri ile alakalı vereceğimiz bilgiler bunlarla da bitmiyor. İşte detaylar…

Sağlık

Bu köpekler ufak bedenleri ve fit olan duruşları ile son derece sağlıklı olmaktadır. Pekingese köpek ırkının her zaman uzun ömürlü olabilmesi açısından genel bakım gereksinimlerini karşılamak zorunda olduğunuzu da unutmamalısınız. Diğer bir yandan bu köpeklerin hayatlarıyla alakalı olan faaliyetlerini en iyi seviyede tutabilmeniz için her zaman kaliteli bir köpek maması tüketmesini sağlamanız gerekmektedir.

Bunun yanında beden ve kilo endeksi doğrultusunda diyet mama kullanmanız da önerilebilir, bunu önerecek olan kişi elbette bir veteriner hekim olmalıdır. Gerçekleştirilen araştırmaların sonucunda bu köpeklerin yaşam beklentisinin on iki ila on beş sene arasında olduğunu söyleyebiliriz. Kalça displazisi de bu köpeklerde sık görülen bir hastalık olmasıyla dikkat çeker. Haydi gelin bu köpeklerin fiziksel özelliklerine bir bakalım.

Fiziksel Özellikleri

Pekingese her renkte görülebilen düz, gösterişli ve uzun yapılı tüylere sahip olan bir köpek ırkı olmaktadır. Koyu renkli, iri, dışa doğru çıkık ve gösterişli gözleri büyük kafasını daha da iri hale getiren önemli detaylardır. Burnu kırışık ve koyu renkli olur. Kulakları sarkık ve uzun tüylüdür.

Boynu ise kalın ve kısa olmaktadır. Ağzı kapanınca dişleri ve dili görünmez. Boyutları çoğu zaman otuz cm kadardır. Harika bir kucak köpeği olduğunu da söylememiz mümkündür. Bu köpeklerin erkek olanları altı kg kadardır dişi olanları da beş kg kadardır.

Bakımı

Öteki köpeklerdeki gibi bu köpeklerin de uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi için düzgün bir bakımdan geçmeleri gerekecek demektir. Köpeğinizin bakım rutinini yapmaya özen göstermelisiniz. Düzenli bir şekilde tarama yaparsanız ölü tüylerinden onu kolayca kurtarabilirsiniz. Tüylerinin yapısına ve uzunluğuna göre bu köpekleri haftalık bir biçimde tarayın. Günlük tarama da yapabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Çikolata Yer Mi?

Patilerinin rahatlamasını istiyorsanız da kesinlikle düzenli bir şekilde tırnak kesimini gerçekleştirmelisiniz. Bahsi geçen bu uygulamaları bir köpek kuaföründe yaptırabilirsiniz. Bu köpeklerin bakım uygulamalarında ağız içinde meydana gelebilecek olan enfeksiyon olasılığına karşı diş fırçalaması yapmanız tavsiye edilmektedir.

Bunun yanı sıra açık bir alanda zehirli otlarla alakalı olarak her zaman için dikkatli olmanız önerilmektedir. Köpeğinizin parazit ve mikroplara karşı korunabilmesi bakımından düzenli olarak aşı uygulamalarını yaptırmanız şart gibi bir şeydir. Aşı uygulaması bu köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Beden direncinin de artmasına yardımcı olur. Bu köpeklerin egzersiz gereksinimlerini de her zaman sağlamanız gerekmektedir.

Beslenmesi

Köpek besleyen kişilerin en sık dikkat etmeleri lazım gelen konu kesinlikle beslenme konusu olmaktadır. Bunun nedeni ise köpeklerin metabolizmalarının bizlerinkinden daha farklı işlemesidir. Bu nedenle köpeğinizi besleyeceğiniz zaman özel bir köpek maması ile beslemelisiniz.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Pekingese köpek ırkı çocuklara karşı hemen hemen her zaman anlayışlı ve sevgi dolu olan bir karaktere sahiptir. Durum böyle olunca Pekingese köpek ırkı çocuklarla harika bir biçimde geçinebilmektedir. Her yaştan olan çocukla kusursuz bir biçimde anlaşan bu köpekler ufaklarla da iyi geçinir. Evcil hayvanlarla sosyalleştirilirse iyi anlaşır. Bunu sağlamamanız halinde sorunlar ortaya çıkar ve tadınız kaçar.

Sıkça Sorulan Sorular

Pekingese köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için derledik. İşte her bir detayıyla bu harika köpekler…

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Egzersiz gereksinimi olan bir köpek ırkıdır. Bu gereksinimi karşıladığınız zaman daha sağlıklı bir köpek haline gelir. Onu her daim yürüyüşe çıkarın, hava almasını sağlayın. Böylece herhangi bir problemle karşılaşmanız da imkansız hale gelecek demektir.

Eğitimi Kolay mıdır?

Bu köpeklere eğitim vermek son derece basittir. Sahibinin sözünü dinlemeyi çok sever, itaatkar bir köpek ırkıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Portuguese Water Dog (Portekiz Su Köpeği) Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. İbrahim dedi ki:

    Sanki bu ırk değilde başka bir irki anlatıyor gibisiniz bu ırkin sahibi olarak söylüyorum en basiti eğitimi kolaymidir sorusuna verdiğiniz cevap gibi