Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Samoyed Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Samoyed Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Samoyed köpek ırkı ile ilgili yazımıza hoş geldiniz. Bugünkü yazımızda bu harika ırkı daha da yakından tanımış olacağız, işte birbirinden önemli detaylar…

Karakter Özellikleri

Samoyed köpek ırkı kusursuz mizacıyla bilinen özel bir köpek türüdür. Bu köpekler tarif edildiği sırada keyifli bir köpek olduğu her daim dile getirilir. Öteki Spitz ırklarına göre bu köpekler daha sevgi doludur. Sevgilerini saklamak için çaba sarf etmezler.

Ailenin tek bir tane üyesini patron olarak gören bazı köpek ırklarının tam tersine bu köpekler ailenin her bir üyesi ile hatta düzenli olarak eve gelen insanlarla bile harika ilişkiler kurabilir. Sevgi dolu köpekler olsalar bile bağımsız yönleri ağır basar. Birçok Samoyed köpeği kendi kafasına göre takılmaktan hoşlanır.

Ayak altında çok da dolaşmaz. Birçok ırka göre ayrılık anksiyetesine çok yatkın değildir. Fakat Spitz türü olan köpeklere göre daha yatkın olurlar. Düzgün olarak sosyal hale getirilirlerse yabancılarla da harika anlaşabilirler. Bazı Samoyedler yabancılara karşı nazik olur. Bazıları da fazla heyecanlı davranmaktadırlar.

Bu köpek ırkı için eğitim son derece mühim olmaktadır. Çünkü misafir kişilere karşı biraz heyecanlı davranabilirler. İnsanların üzerine atılma ve yalama gibi davranışlar da sergileyebilirler. Ses çıkarmaktan geri durmayan bir köpek ırkıdır. Bu durum onları harika birer gözcü yapar.

Ama bu sesler genelde uyarıdan değil, oyun oynamak için bir davet olmaktadır. Koruma köpeği olarak kötü bir tercih olacağını anlamışsınızdır aslında. Bir hırsızla denk geldiği zaman agresif davranmak yerine kuyruğunu hızlıca sallayarak hırsızla arkadaşlık kurmaya çalışacak olan bir köpektir.

Çocuklarla iyi geçinen bir köpektir. Çocuklarla yakın bağ kurmayı sever. Bir çocuktan göreceği fazla ilgiyi her zaman onaylayan bir ırktır. Bu ırk, öteki köpeklerle de iyi geçinir. Bu tür, birçok köpekle beraber takım halinde görevlendirilmeye alışkındır. Öteki köpeklerle yoldaş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin Uygun Olmayan Köpek Irkları

Bu köpeklerin bölgeci, sahiplenici ya da dominant olma sorunu olmaz. Dominant olmamalarına karşın genlerinde liderlik durumu yer alır. Dominant köpeklerle sorun yaşarlar ama bu da nadir bir durum olarak gerçekleşir. Köpeklerin dışında da öteki hayvanlarla ortalama bir iletişimleri vardır.

Tarihçesi

Samoyed

Samoyed Köpek Irkı ve Yavrusu

Samoyed adı, Asya dolaylarında yarı göçebe olarak yaşayan ve 1000 sene evvel Sibirya dolaylarına göçen Samoyed Halkı’ndan geliyor. Bu halk, dünya genelindeki en soğuk yer olan Sibirya bölgesinde ağır işleri halletmek için köpek yetiştirmeye başlamıştır.

Oymyakon yani Sibirya’nın bir köyü, havanın eksi altmış derece olmasıyla çok soğuk bir yerdir. Bu halk, çadırlarda yaşayarak buz gibi havadan korunmak amacıyla köpeklerine sarılıp uyurdu. Sibirya’nın dev gibi olan düzlük kısımlarında kızaklarla beraber ağır yükleri çekmedikleri anlarda bu köpekler, avcılıkları ve gözcü olmaları nedeniyle popüler hale gelmiştir.

Ren geyiği bu halk için yaşamsal bir besindir. Deri ve kürk kaynağı olarak da son derece önemli olmaktaydı. İlk kısımlarda köpeklerini bu geyikleri avlaması için kullanıyorlardı. Gün geçtikçe avcı misyonu yerini tamamen sürü gütme drumuna bırakmaya başlamıştır. Bu avcı köpekler, her zaman için harika başarılar sergilemiştir.

1800’lü senelerin son kısımlarında Kuzey kutup bölgesine gelen maceracı bireyler, İngiltere dolaylarına döndükleri zaman insanları Samoyed köpek ırkı ile tanıştırmaya başlamış olmaktadır. Kraliçe Alexandra da türün bir hayranı haline gelmiştir. Böylece bu köpeklerin tanıtılmasına da katkı sağlamaya başlamıştır. Bu köpekler şu anda dünya genelinde bilinmektedir.

Fiziksel Özellikleri

İşçi sınıfından olan ve orta boylu köpeklerden biri olan Samoyed köpeklerinin görünümü her zaman için; farkındalığı, çevik olmayı, gücü ve eşsiz güzelliği yansıtmaktadır. Ek olarak Samoyed gülüşü diye bilinen kendine özgü ve diğer köpeklerle mukayese edilemeyecek bir gülüşü vardır. Harika bir köpek ırkıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Giant Schnauzer (Dev Schnauzer) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Yetişkin erkek olan Samoyedlerin yüksekliği genel olarak elli üç ila altmış santimetre kadar olmaktadır. Ağırlıkları da yirmi ila otuz cm arasında değişiklik göstermektedir. Dişi olanlarda yükseklik hemen hemen kırk sekiz ila elli üç cm kadardır. Ağırlıkları da on beş ila yirmi iki kilo kadardır.

Bu köpeklerin kafaları kama biçiminde olmaktadır. Burunlarının yan bölgesi ortalama bir uzunlukta ve genişlikte olur. Burunlarının ucuna gidildiği zaman ise incelecek demektir. Üçgen formundaki ucu azıcık yuvarlanan kulakları kalın ve güçlü olur. Kulak kısımları ise durmaksızın dik haldedir.

Boyut manasında ise ne küçük ne de devasadır. Gözleri koyu renge sahiptir, biçimi bademdir. Gözlerinin etrafı siyah renkte olur. Kuyruğu uzun gibidir ve tüylerle çevrelenmiştir. Köpek tetikte beklerken ya da heyecanlı bir haldeyken kuyruk ileri bir biçimde kıvrılır. Ama dinlenmedeyken kuyruk aşağıda kalır.

Bu köpeklerin çift katmana sahip olan bir kürkü vardır. Son derece esnek bir kürkü vardır. Fotoğraflarından da görebileceğiniz gibi bol bol tüyü vardır. Bahsi geçen bu tüyler yoğun ve sık bir haldedir. Alt kısmı kısadır. Yumuşak ve yoğun tüylerden meydana gelmektedir.

Üst kısmı ise biraz daha uzun olur. Düz ve sert tüylerle çevrelenmiştir. Kafa bölgesindeki, bacaklarının ön kısmındaki ve kulaklarının dış bölgesindeki tüyler ise bedenin arta kalan kısmına göre biraz daha kısa olur diyebiliriz. Bu köpeklerin kulaklarının iç kısmında da bol bol tüy bulunur. En çok beyaz renk görülür.

Bakımı

Bu köpeklerin bakımıyla alakalı konumuza ilk olarak temizlik ile başlayalım istedik. Samoyed Köpek ırkı her daim biraz tüy döker. Senede iki kez meydana gelen tüy dökme dönemlerinde bu seviye biraz daha artacaktır.

Kürkünün kusursuz bir görünüme sahip olması için köpeğinizi haftada en az iki kez fırçalamanız gerekecektir. Gereksinim durumunda banyo da ettirebilirsiniz. Enfeksiyon ile neticelenebileceğinden ötürü kulakları kulak kiri konusunda her zaman gözlemlenmek zorundadır. Tırnaklarını da tamamen düzenli bir biçimde kesmelisiniz. Uzun tırnaklar köpeğinizi konforsuz hissettirir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Kızarıklığı Nedenleri Nelerdir?

Bu köpeklerin egzersiz gereksinimleri fazla olmaz ama buna karşın günlük olan egzersize ihtiyaç duyar. Sahibinin gittiği hemen hemen her yere gidebilir ama bu her an hareket etmek zorunda olduğu manasına gelmemelidir. Günlük olarak tempolu ve uzun yürüyüşler bu köpekler için harika olacaktır. Oyun oynamaya bayılan köpeklerdir.

Beslenme

Samoyed köpek ırkını her daim kaliteli köpek mamaları ile beslemeniz gerekmektedir. Mama ve su kabını da her zaman temiz tutun. Böylece sorun yaşamamış olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.