Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Siberian (Sibirya) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Siberian (Sibirya) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2975.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele

Siberian kedi ırkı, sempatik görünümü ile dikkat çeker. Bu kediler son derece dost canlısı kedilerdir. Haydi gelin, onları daha da yakından tanımış olalım.

https://www.youtube.com/watch?v=Dc-QHNsOV7U

Karakter Özellikleri

Bu kediler, karakterleri ile herkesi kolay bir biçimde kendine bağlayabilir. Çünkü bu güzel kediler, sahiplerine aşırı derecede düşkün olurlar. Şayet yanınızdan ayrılmayacak bir kedi istiyorsanız bu kediyi sahiplenebilirsiniz. Her zaman yanınızda durur ve tam bir kucak kedisidir.

  • Bu kediler insanına bağlı olur. Onu her alanda takip eder.
  • Çocuklarla kusursuz anlaşabilirler.
  • Bu kediler, öteki kedilerle ve köpeklerle harika bir dostluk bağı kurarlar.
  • Oyuncu olurlar. Son derece meraklı bir yapıya sahiptirler.
  • Genelde konuşkan olurlar. Miyavlamaları ise alçak seslidir ve yumuşacık bir tonu vardır.
  • Tüm gün evden uzakta durup da eve döndüğünüz zaman kesinlikle yumuşacık sesiyle size bir şeyler anlatmaya başlayacak demektir.
  • Siberian kedi ırkının büyük bir kısmı suyu sevmektedir. Bu özel kedi ırkının üç katmanlı kürkleri onları her daim sudan ve kardan koruyan bir yapıda olmaktadır. Bu durumun sayesinde ıslanmaktan da öteki kedi ırkları gibi korkmaz ve rahatsız olmazlar.

Tabii ki her Sibirya kedisi yukarıda yer alan özellikleri taşımak zorundadır gibi bir kaide yoktur. Her kedinin karakteri tamamen farklı olabilir. Sonuçta kedi!

Tarihçesi

Siberian

Karlı Havada Sibirya Kedisi

Bu kediler dünya genelinde daha yeni tanınır hale gelmiş olsa bile esasen çok eskiye dayanan bir geçmişleri vardır. Tüyleri uzun olan Rus kedilerinin hemen hemen 1000 sene kadardır var oldukları söyleniyor. Fakat bu uzun tüylü olan kedilerin Sibirya dolaylarına hangi tarihte geldikleri konusunda bilgi bulunmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Kızgınlık Dönemi Belirtileri ve Davranışları

Bazılarına göre bu kedi ırkı, Sibirya taraflarına göç etmekte olan Ruslar tarafından getirilerek üretilmiştir. Ama bunun da bir kesinliği yoktur diyebiliriz açıkçası. Hatta bazı kişiler bu kedilerin Türkiye’ye geldiğini ve Ankara kedisinin aslında bu kedilerden üremeye başladığını iddia etmektedir.

Tabii bahsi geçen her bir şey aslında iddia olarak kalmayı sürdürüyor diyebiliriz. Gerçek olan durum ise günümüzde Siberian yani Sibirya kedisi olarak bilinen bu kedilerin çok uzun zamandır dünyada var olduklarıdır. Bunun dışında ise kesin bir bilgi vermek ne yazık ki hiçbir zaman mümkün olmayacak gibi gözüküyor.

Fiziksel Özellikleri

Sibirya kedileri orta ve büyük boyutlarda olan bir kedi ırkıdır. Ortalama yaşam süreleri ise 10 ila 18 sene arasında değişmektedir. Bu kedilerin olgunluk sürecine girmesi 5 sene kadar sürer. Yani Sibirya kedisi en uzun zamanda olgunlaşan kedi cinsleri arasında yer almaktadır.

  • Bu kedilerin ağırlığı dişi olanlarda 3,5-6 kg olurken, erkek olanlarda 5,5-8 kg arasında değişim göstermektedir diyebiliriz.
  • Boyları hemen hemen otuz cm kadardır.
  • Kafaları ise vücutlarıyla tamamen orantılı olmaktadır. Yuvarlak hatlı bir vücudu vardır.
  • Kulak kısımları iridir. Yuvarlak olur ve kulak tabanları geniş olmaktadır.
  • Gözleri ise orta bir büyüklüktedir diyebiliriz. Büyük olduğu da olur. Yuvarlak biçimli gözlere sahip olmasıyla her daim dikkat çeker.
  • Göz renkleri genel manada mavi, altın, yeşil ya da bakır tonlarında olur.
  • Kuyruk kısımları vücut uzunluklarından azıcık daha kısa olur. Tabanda geniş ve tabii ki de tüylü olmaktadır.
  • Sibirya kedilerinin üç katmana sahip olan kürkü her renkte olabilir. Karışık renk kombinasyonları da görülebilir.

Bakımı

Sibirya kedilerinin bakımı öteki kedilerle hemen hemen aynı olmaktadır. Uzun yapılı olan tüylerini düzenli bir biçimde taramanız, diş ve kulak temizliğine özen göstermek lazımdır. Bunun yanı sıra bu kedileri her zaman kaliteli kedi mamaları ile beslemek gerekir. Ömrü uzun olsun diye iyi beslemelisiniz. Bu gerekli bir şey.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilere Oyuncak Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kediler her zaman koruyucu bir içgüdüye sahip olmaktadır. En çok da değer verdiği insanlara karşı naziktirler. Bu kediler, her yaştan çocukla dostluk kurabilir. Aynı biçimde köpeklerle ve öteki kedi ırklarıyla da bir arada yaşam sürmelerinde herhangi bir sorun yoktur. Avcı içgüdüleri biraz baskındır bu nedenle ufak hayvanlarla bir arada yaşamalarını asla önermiyoruz. Bunu lütfen dikkate alın. Tatsız olaylar yaşanmasın.

Beslenme

İnsanların yediği her besin kediler için yararlı değildir. Hatta zararlıdır. Gelişim dönemlerine özgü geliştirilen kaliteli türde kuru mamalarla beslemenizi öneriyoruz. Sularının her daim yeni ve taze olması ise su içme konusunda istekli olmaları bakımından son derece mühim olmaktadır.

Üreme

Dişi olan Siberian yani Sibirya kedileri 1 yaşlarına yaklaştıkları zaman gebe kalmaya hazır bir hale gelirler. Gebelikleri ise hemen hemen 65 gün boyunca devam eder. Doğum anı yaklaştıkça sessiz, karanlık ve sıcak olan yerler aramaya başlarlar. Karın kısımları belirgin hale gelince iştahları açılabilir.

Döneme has olan gereksinimlerinin karşılanabilmesi bakımından daha yüksek olan kalori, sağlıklı yağ, mineral ve protein içeren kedi mamalarına geçiş yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu kediler her doğumda üç ila dört tane yavru kedi doğurur. Yavru kediler doğunca duyamaz ve göremez.

Hemen hemen 10-12 gün sonrasında duyularını kazanmış olurlar. Genel olarak 2 aylık süreç boyunca anne sütü içmeyi sürdürürler. Ardından katı besinlere azar azar geçilebilir. Yavru kedilerin sahiplendirilmesi bakımından en uygun olan zaman aralığı ise üç ila dört aylık oldukları süreç olmaktadır diyebiliriz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Siberian yani Sibirya kedileri ile alakalı birçok soru soruluyor. En çok sorulan sorunun cevabını sizler için araştırdık ve yazmış olduk. İşte bu konuyla alakalı tüm genel detaylar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi Süt İçer Mi? Yavru Kediye Süt Verilmeli Mi?

Sibirya Kedisi Hipoalerjenik Bir Kedi midir?

Bu kediler her geçen zaman diliminde daha da popüler bir hale geliyor. Bunun temel nedeni ise alerji yapmayan bir kedi olmasıdır. Aslında alerji yapmayan kedi yoktur ama alerjeni az barındıran kedi vardır. Bu kediler de az alerjen barındırırlar. Alerjiniz varsa bu kedilerden sahiplenebilirsiniz ama yine de bir uzmana danışın deriz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.