Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Sibirya Kurdu Özellikleri Nelerdir?

Abone Ol 
Sibirya Kurdu Özellikleri Nelerdir?

Bugünkü yazımızda size çok güzel bir konu hakkında bilgiler vereceğiz. Evet, konumuz Sibirya kurdu özellikleri ile alakalı. Sibirya kurdu, bilinen diğer adı ile Husky köpekler, son derece estetik bir görünüme sahip olan gözleri ile dünya genelinde en çok sahiplenilen ve yetiştirilen köpekler içerisinde yer almaktadır.

Vahşi olan görünümlerinin altında ise uysal ve duygusal bir köpeğin yattığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Bazı Sibirya kurdu türlerinde cam mavisine benzer gözler bulunur. Bu gözler, köpeğin çok havalı görünmesini sağlayan önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sibirya Kurdu Genel Özellikleri Nelerdir?

Sibirya kurtları, yetişkinlik dönemlerine geldikleri zaman 30 kiloya dek çıkabilmektedir. Bu köpekler soğuk iklime uygundurlar. Arka ve ön ayakları kar üzerinde çok rahat bir biçimde hareket edebilir. Bu köpeklerin kafatası ise uzun ve sivri bir boyuttadır. Kulakları ise her daim dimdiktir. Harika bir görünüme sahiptirler.

Birçok çeşitte sırt üzerinde yer alan tüylerin gri ve siyah, karında ve bacaklarda bulunan tüylerin ise beyaz olduğu görülmektedir. Bu köpekler inatçı bir kişiliğe sahiptir. Bu nedenle eğitilmeleri biraz zorlayıcı olabilir. Özgürlüklerine ise her daim düşkün olurlar. Sibirya kurdu özellikleri arasında en dikkat çekenler bunlardır.

Zeki ve tamamen oyun odaklı köpeklerdir. Onunla saatlerce oynayın, asla sıkılmaz ve yorulmaz. Boyları yetişkinlik dönemlerinde 60 cm kadar olabilir. Yaşam alanları genelde bahçesi olan evler ve çiftlikler olmaktadır. Bu köpekler hemen hemen 12 ila 16 sene arasında bir yaşam sürerler. Tabii istisnai durumlar yaşanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sibirya Kurdu Kökeni Hakkında Bilgiler

Sibirya kurdu özellikleri

Siyah Beyaz Sibirya Kurdu

Sibirya kurtları esasen Rusya’nın kutup bölgelerine daha yakın olan kısımlarında ve Sibirya sınırları içerisinde yaşam süren ve bu yerlerde ortaya çıkmış bir köpek ırkı olarak herkes tarafından sevilmektedir. Seneler içerisinde aynı iklim özelliklerine sahip olan Alaska adlı eyalete getirilen bu köpekler, bu bölgede de üremeye devam etmişlerdir.

Sibirya’nın Chukchi isimli bölgesi içerisinde bu coğrafyaya özgü olan Ren Geyikleri’nin güdülebilmesi için ve kızakların da sorunsuz bir biçimde çekilebilmesi için bu köpeklerden yardım alınmıştır. Sert koşullara karşı dayanıklılık seviyeleri son derece yüksektir. İş yükleri her zaman ağırdır ama asla itiraz etmeden çalışırlar. Bünyeleri çok sağlam olmaktadır. 1925 senesinde insanların yaşamını tehdit eden difteri salgınına karşı Sibirya kurtları da büyük bir mücadele vermiştir.

Difteri ilaçlarının kişilere götürülebilmesi için kızakları çeken bu sevimli köpekler, bizlere yardımcı olarak ilaçları taşımada etkin rol oynamışlardır. Bu durum, onların dünya genelinde önemli bir üne sahip olmasına neden olmuştur. Doğrusu bu ünü hak ettiklerini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Öyle değil mi sizce de? Sibirya kurdu özellikleri konumuza başka bir başlıkla devam ediyoruz…

Sibirya Kurdu Karakter Yapısı Nasıl Olmaktadır?

Sibirya kurtlarının yabani görüntülerini bir tarafa bıraktığımız zaman ne denli iyi huylu ve kibar köpekler olduklarını anlayabiliyoruz. Bu tür önyargılardan kurtulmalıyız. Bu köpek ırkına mensup olan dostlarımız, diğer hayvanlarla ve kendi ırklarıyla geçinebilme konusunda ise son derece uyumlu köpeklerdir.

Çok zeki ve uysaldırlar. Uysal olmaları konusundaki belirleyici unsur ise elbette ki aldıkları eğitimle alakalı olmaktadır. Sosyal yapıda olan köpeklerdir fakat nadiren de olsa inatçı davranabilirler. Çocuklarla dost olmaya bayılan bu sevimli köpekler, verilen her bir komutu algılasa da itaatkar davranmayabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çocuklar İçin Uygun Olmayan Köpek Irkları

Sibirya kurdu özellikleri arasında en önemli olanlardan biri de bu köpeklerin fazla havlama davranışı göstermemesi olmaktadır. Gürültücü bir yapıları yoktur. Havanın soğuk olduğu anlarda enerjileri yükselir ve egzersiz yapmak isterler. Egzersiz gereksinimleri diğer köpeklere nazaran çok daha fazla olmaktadır.

Fakat hava ısındığı zaman bu tür fonksiyonlarını hemen hemen kaybederler. Bu köpekler yalnız başlarına zaman geçirmekten pek hazzetmezler. Başıboş biçimde dolaşmaya eğilimlidirler. Bu nedenle kalabalık olan yerlerde Sibirya kurtları asla yalnız bırakılmamalıdır. Kaybolabilir ya da kaçırılabilirler.

Sibirya Kurdu Yaşam Alanı Nasıldır?

Görünümleri dolayısı ile son derece etkileyici olan Sibirya kurtları, karakterleri ile de büyük bir uyum gösterirler. Köpek severlerin her birinin gözdesi haline gelmiş bir köpek türü olduğunu da eklemek istiyoruz. Günümüze baktığımız zaman ise ülkemiz gibi birçok ara kuşak enlemleri üzerinde bulunan ülkelerde bu köpeğin beslendiği görülür.

Fakat bu köpeklerin anavatanı soğuk yerlerdir. Bu nedenle de soğuk iklime sahip alanlarda yaşamaları daha mantıklı bir hareket olacaktır. Çift tabakaya sahip olan yün gibi alt kürküyle beraber yumuşak bir yapısı olan üst kürkü, bu köpeklerin -50 ila -60 dereceye dek soğuk havaya dayanmasına olanak tanımaktadır. Sibirya kurdu köpekleri orta kuşak iklimler içerisinde yetiştirmek, onları doğal yaşam alanlarından koparmaktır. Bu asla doğru bir davranış olamaz.

Hatta öyle ki Türkiye’deki -20 dereceyi bulmakta olan soğuklar dahi bu köpeklerin yaşama tutunabilmeleri için tam olarak uygun olmaz. Zaten bu soğuk havalar tamamen geçici olmaktadır. Sibirya kurdu özellikleri bakımından her zaman soğuk havaya ihtiyaç duyacaktır. Çünkü anavatanı Sibirya olmaktadır. Bu köpekler sürü olarak yaşamayı sever. Bu nedenle en az 2 Sibirya kurduna beraber bakmanız gerekir.

Sibirya Kurdu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sibirya kurdu bakımı çok önemli bir konudur. Bu köpekler, senede 2 kez tüy dökmektedir. Haftada 1 ya da 2 defa olacak şekilde tüylerini köpek tarağı yardımıyla taramanız gerekir. Bu durum haricinde ekstra bir gereksinimi yoktur. Yoğun bir biçimde tüy döktükleri süreçlerde veteriner kontrolüne götürmeniz gerekecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Süs Köpeği Irkları Nelerdir? Süs Köpeği Cinsleri

Bu köpek ırkının kulaklarında ve kulaklarının iç bölgelerinde meydana gelebilecek zararlı türde yer alan parazitlere karşı her zaman için önlem alınmalıdır. Kulak temizlikleri ise düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde kulakları ile alakalı hastalıklara yakalanma riskleri artar ve sağlık durumları riske girmiş olur.

Sibirya Kurdu Antrenman İhtiyacı Var mıdır? Nasıldır?

Sibirya kurdu köpeklerin antrenman ve egzersiz ile alakalı olan gereksinimleri her daim yüksek seviyede olmaktadır. Ama buna rağmen havanın sıcak olduğu zamanlar bu tür köpeklerin dışarıda gezdirilmesi uygun olmamaktadır. Sıcak olan günlerde serin yerlerde dolaştırılabilirler.

Sibirya kurtlarının havanın soğuk olduğu zamanlar oyun oynamayı ve egzersiz yapmayı sevdiğini de unutmamalısınız. Yine de onları doğal ortamlarından koparmamalısınız. Sibirya kurdunun Antalya, Adana gibi sıcak iklime sahip yerlerde yaşamaları zamanla Sibirya kurdu özellikleri ile alakalı sıkıntılara yol açabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.